Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przepustnica

Featured Replies

Napisano

Dla przypomnienia ... przy okazji wymiany rozrządu pracownicy ASO dotknęli przepustnicy mojego Nigro. Potrzeby nie było, no ale Egzaminer coś im tam wykazał. Od tej pory (ca 1,5 miesiąca) auto buja obrotami na biegu jałowym ... jazda w korku jest uciążliwa, silnik potrafi zgasnąć.

Dwukrotna reklamacja (druga przy okazji wymiany padniętej cewki) ... doopencja no.gif

Miałem w dniu dzisiejszym chwilę czasu, więc wykorzystując doświadczenia Koleżeństwa ze StiloKącika wziąłem się do roboty.

"Niunia" na motorze:

281648069-1.jpg

Toto potrzebne do odkręcenia mocowania:

281648069-2.jpg

Po demontażu:

281648069-3.jpg

281648069-4.jpg

281648069-5.jpg

Tak wygląda Przepustnica dwukrotnie czyszczona przez pracowników ASO tongue.gif

281648069-8.jpg

Wacik kosmetyczny po czyszczeniu:

281648069-9.jpg

Przepustnica po wyczyszczeniu:

281648069-10.jpg

Do czyszczenia benzyna ekstrakcyjna plus takie cóś co mój Młody wykorzystuje w pracy przy kompach:

281648069-7.jpg

Przewód dolotowy spięty był jednorazową opaską, co nasuwa podejrzenie, że pracownik ASO w ogóle rzeczonego przewodu nie zdejmował, jak na mój gust tego typu opaski są zakładane w fabryce na pierwszy montaż ... tu proszę o komentarz ok.gif

Jak bez zdejmowania przewodu dolotowego można wyczyścić przepustnicę ? niewiem.gif

281648069-11.jpg

Po złożeniu wszystkiego do kupy, w stanie spoczynkowym jest zasadnicza różnica ... silnik pracuje zdecydowanie stabilniej.

post-20512-14352498516075_thumb.jpg

Napisano

> Przewód dolotowy spięty był jednorazową opaską, co nasuwa

> podejrzenie, że pracownik ASO w ogóle rzeczonego przewodu nie

> zdejmował, jak na mój gust tego typu opaski są zakładane w

> fabryce na pierwszy montaż ...

Też tak sądziłem, ale obserwowałem kiedyś w ASO jak ją zdemontowano, a później ponownie zamontowano. Spróbowałem sam i jest to całkiem proste. U siebie taką opaskę zdejmowałem już kilkakrotnie przy okazji wymiany filtra powietrza.

Napisano
dobrym klejem jest Bizon Epoxy (dwu skladnikowy) - kiedys w starym aucie mocowanie zapinki dekielka dzieki temu klejowi dorobilem. ojciec zarowki wymieniaj i ulamal haczyk w obudowie reflektora ktry dociaga dekiel. ze szprychy dorobilem haczyk i przykleilem go do obudowy reflektora. do tej pory trzyma.
Napisano

> Też tak sądziłem, ale obserwowałem kiedyś w ASO jak ją zdemontowano,

> a później ponownie zamontowano. <..........................>

To nie są jednorazówki, można je spinać i rozpinać wielokrotnie ok.gif

Napisano

> buja obrotami na biegu jałowym ... jazda w korku jest uciążliwa,

> silnik potrafi zgasnąć.

TTTM sciana.gif Jak pisałem wielokrotnie, czyszczenie nie eliminuje problemu wachlujących obrotów - co oczywiście nie przeszkadza ASO naciągać klientów na dodatkową usługę angryfire.gif Fiat ewidentnie coś sknocił w przepustnicy 1.6 z początku produkcji. Nie wiem czy problem ten istnieje w modelach poliftingowych niewiem.gif

U siebie mam już trzecią przepustnice, pierwszą wymieniono na gwarancji, drugą sam wymieniłem na używaną - i dalej są te same problemy... furious.gif Oczywiście ASO nie potrafi postawić jednoznacznej diagnozy co do winy przepustnicy... screwy.gif

Napisano

> TTTM Jak pisałem wielokrotnie, czyszczenie nie eliminuje problemu

> wachlujących obrotów

Słuchajcie, a co z tym potencjometrem - może to on zaczyna "trzeszczeć" i stąd falowanie obrotów ? W takim układzie nalezałoby wyczyścić nie tyle samą przepustnicę, co potencjometr hmm.gif

Ja się w moim jeszcze nie dotykałem przepustnicy, nie mam żadnego falowania obrotów, ale nie podoba mi sie, że jakby z opóźnieniem schodził z obrotów - po zatrzymaniu na światłach przez chwilę jest ponad 900 rpm (prawie 1000), dopiero po sekundzie-dwóch spada do 800. Is this a bug other a feature ? confused.gif

Napisano

znalazlem jeszcze procedurke z 1.6 16V związaną z trybem awaryjnym ( czyli jak mniemam auto jest totalnym mulem i pozwala jedynie dokulać sie do ASiO) . Czy to ma/ i jaki wplyw na zachowanie przepustnicy niewiem.gif

1) switch ignition on (DONT START) for one minute

2) switch ignition off one minute

3) start car (DONT TOUCH THROTTLE AT ALL) and let idle until cooling fan cuts in (10-15mins)

4) switch off

5) repeat step 1

6) repeat step 2

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.