Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kłopociki

Featured Replies

Napisano

Mój Stilon on pewnego czasu wydaje niepokojace dzwięki. Coś dosyć mocno rezonuje podczas jazdy na 2 i 4 biegu. Obiaw ten udaje się również wywołać na postoju odpowiednio operujac lewarkiem zmiany biegów ( w zakresie luz - 2 bieg) na żadnym innym biegu nic takiego nie występuje, największy hałas jest przy około 1000-1200 obr i pow, 2500. Pod spodem nie widać żeby coś się obluzowało, myslałem że to moze być koło wielomasowe, ale czy obiaw występowałby tylko na 2 i 4 biegu?

Napisano

> Mój Stilon on pewnego czasu wydaje niepokojace dzwięki. <......>

gdzie słychać hałas ??

Napisano
  • Autor

> gdzie słychać hałas ??

Gdzieś z okolic skrzyni biegów - wybieraka biegów - ciężko precyzyjnie zdiagnozować.

Napisano

> Gdzieś z okolic skrzyni biegów - wybieraka biegów - ciężko

> precyzyjnie zdiagnozować.

Cześć. Miałem podobnie. Zastanawiały mnie te dźwięki do czasu aż , sworzeń który łączy wybierak biegów z wałkiem wychodzącym ze skrzyni najnormalniej został ścięty. Uniemożliwia to wrzucenie i wybicie biegu. generalnie sprawdź ten temat bo jak ten sworzeń poleci to tylko laweta zostaje i 700 zł za same częśći.

Drogo ? blush.gif Też się dziwiłem. Wszystko z powodu pęknięcia tulejki w wybieraku, peknięcie powoduje luz między wybierakiem a wałkiem wychodzącym ze skrzyni. Co nieuchronnie prowadzi do zmęczenia tego kołka i co za tym idzie , jego zerwanie.

Kołek , wraz z tulejką jest tylko w zestawie naprawczym właśnie w takiej cudownej cenie. Sprawę zakończyłem na szrocie gdzie wylatałem używany lecz sprawny wybierak z kołkiem.

Kołek zbudowany jest z zawiniętej cylindrycznie blaszki i jest bardzo podatny na zginanie.

Mam nadzieję że, nie przytrafi się to nikomu, gdyż mnie to spotkało w największym korku i wyobraźcie sobie co się potem działo angryfire.gif

Napisano
  • Autor

> Cześć. Miałem podobnie. Zastanawiały mnie te dźwięki do czasu aż ,

> sworzeń który łączy wybierak biegów z wałkiem wychodzącym ze

> skrzyni najnormalniej został ścięty. Uniemożliwia to wrzucenie

> i wybicie biegu. generalnie sprawdź ten temat bo jak ten sworzeń

> poleci to tylko laweta zostaje i 700 zł za same częśći.

Dzięki, też obstawiam te okolice, sprawdzę go. U Ciebie też te dzwięki powstawały przy zapiętym 2 i 4 biegu?

Napisano

> Dzięki, też obstawiam te okolice, sprawdzę go. U Ciebie też te

> dzwięki powstawały przy zapiętym 2 i 4 biegu?

Przypadek jaki opisałem zdarzył się 2 tygodnie po kupnie stilaka, więc wszystkie dźwięki dopiero przechodziły rozpoznanie gdyż wcześniej jeździłem benzyniakami i przyzwyczajałem się dopiero do tych wszystkich dźwięków jakie wydaje diesel. Z tego co zauważyłem przed awarią to było coraz gorsze wbijanie biegu do przodu, czyli 1, 3 ,5 . Wybierak wtedy miał największy luz miedzy tym wałkiem ze skrzyni a tą tulejką w wybieraku, co za tym idzie pewnie sobie grzechotał i w końcu wszystko puściło.

Jak możesz to sprawdź przy wbitym biegu, chwytając ten wybierak. Poruszaj nim i wtedy od razu zauważysz czy posiada jakiś nienaturalny luz. Wybierak powinien przekazywać ruch obrotowy na wałek bez żadnego luzu.

Napisano
  • Autor

> Poruszaj nim i wtedy od razu zauważysz czy posiada jakiś

> nienaturalny luz. Wybierak powinien przekazywać ruch obrotowy na

> wałek bez żadnego luzu.

Jest lekki luz, ale tak było odkąd pamiętam, fakt że podczas jazdy na 4 biegu jak zaczyna "brzęczeć" to lekki ruch lewarkiem powoduje, że podejrzany dźwięk znika...

Napisano

to lekki ruch lewarkiem powoduje, że podejrzany dźwięk znika...

Więc ,taki luz jak twierdzisz , moim zdaniem nie powinien powodować takich dźwięków słyszalnych w kabinie. Możliwe że, grzechotanie powodują łączniki kulowe dochodzące do wybieraka od linki łączącej gałe od biegów. Jeśli te łączenia o których wspomniałem, są w porządku, pozostaje skrzynia biegów frown.gif

Niestety w temacie awarii skrzyni biegów nie mam żadnego doświadczenia, i mogę jedynie zasugerować kontrolę poziomu oleju w skrzynce. confused.gif

Bardzo proszę kolegów z kącika o wypowiedź na ten temat. Gdyż moje przypuszczenia co do źródła problemu chyba nie są trafne .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.