Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

problem 2.0 dizel Vectra

Featured Replies

Napisano

Witam ja z sąsiedztwa mam problem z wejściem na obroty Vectra 2.0 dizel 99 rok wchodzi do 3 - 4 tys a czasem po dłuższym gazowaniu wskoczy na 5 co to może być podmieniłem juz przepływke i nic moze egr lub coś innego jakie mogą być przyczyny i podajcie jak to sprawdzić samemu

Napisano

Nie zapominaj to diesel jest i jego moment obrotowy jest dużo niższy od benzyniaka. Do 3,5 tys jakoś się jeszcze kręci potem to już mordowanie silnika. Ja swojej chyba nigdy do 4 tys nie ciągnąłem. Dlatego trwa to długo.

Napisano
  • Autor

> Nie zapominaj to diesel jest i jego moment obrotowy jest dużo niższy

> od benzyniaka. Do 3,5 tys jakoś się jeszcze kręci potem to już

> mordowanie silnika. Ja swojej chyba nigdy do 4 tys nie

> ciągnąłem. Dlatego trwa to długo.

no jasne ale te próby wkręcenia go na obroty odbywają sie na postoju tak to max prędkość 90 i szczerze chyba dobrą kolarką osiągnąłbym ten półap szybciej

Napisano

> no jasne ale te próby wkręcenia go na obroty odbywają sie na >postoju

A skąd to miałem wiedzieć hmm.gif

> tak to max prędkość 90 i szczerze chyba dobrą kolarką

> osiągnąłbym ten półap szybciej

To faktycznie mało

Sprawdź (omiń) zawór podciśnienia na prawym nadkolu który steruje turbiną. Auto powinno od razu odzyskać moc

Napisano
  • Autor

> A skąd to miałem wiedzieć

> To faktycznie mało

> Sprawdź (omiń) zawór podciśnienia na prawym nadkolu który steruje

> turbiną. Auto powinno od razu odzyskać moc

jak go znajde no i jak go ominąć i co jak bedzie lepiej pozostawić tak wymienic czy co ???????

Napisano

> jak go znajde no i jak go ominąć i co jak bedzie lepiej pozostawić

> tak wymienic czy co ???????

Na prawym nadkolu (taki sam jak dwa obok siebie po lewej stronie) - dochodzą do niego dwa cienkie wężyki podciśnienia. Odepnij węzyki (nie odpinaj kostki elektrycznej od zaworka!!!!) i węzyki zepnij razem. Przejedź się i sprawdź czy jest różnica. Ważne nie przekraczaj 3 tyś obr. Jeśli pomoże to masz usterkę. Jeśli nie będziemy kombinować dalej.

Napisano
  • Autor

> Na prawym nadkolu (taki sam jak dwa obok siebie po lewej stronie) -

> dochodzą do niego dwa cienkie wężyki podciśnienia. Odepnij

> węzyki (nie odpinaj kostki elektrycznej od zaworka!!!!) i węzyki

> zepnij razem. Przejedź się i sprawdź czy jest różnica. Ważne nie

> przekraczaj 3 tyś obr. Jeśli pomoże to masz usterkę. Jeśli nie

> będziemy kombinować dalej.

ok odpiołem spiołem reazem i nic dalej muł może lepiej na postoju pracuje byłem dzisiaj na kompie i wykazało układ recyrkulacji spalin błędne ustawienia ale nie szło nic przestawić powiedzieli że ten zawó raczej do wymiany co ty na to i jaki koszt

Napisano

Więc EGR (zawór recyrkulacji spalin) faktycznie jest nierozbieralny ale można go spróbować wyczyścić wcześniej. Auto na wolnych obrotach pracuje normalnie ?? Mógł paść jeszcze zawór podciśnienia sterujący EGR-em na lewym nadkolu dwa identyczne obok siebie. Ale wcześniej sprawdź jeszcze wszystkie wężyki podciśnienia (cienkie plastikowe rurki) czy są wpięte. Kontrolka silnika świeci ?? podaj nr błędów jakie wyszły na kompie

Napisano
  • Autor

> Więc EGR (zawór recyrkulacji spalin) faktycznie jest nierozbieralny

> ale można go spróbować wyczyścić wcześniej. Auto na wolnych

> obrotach pracuje normalnie ?? Mógł paść jeszcze zawór

> podciśnienia sterujący EGR-em na lewym nadkolu dwa identyczne

> obok siebie. Ale wcześniej sprawdź jeszcze wszystkie wężyki

> podciśnienia (cienkie plastikowe rurki) czy są wpięte.

> Kontrolka silnika świeci ?? podaj nr błędów jakie wyszły na

> kompie

P1690 - lampa diagnostyczna zakłocenia działania

P0400 - recyrkulacja spalin odchyłka regulacji

węzyki sa powpinanne na wolnych obrotach w miare chodzi ale dzisiaj jak go odpaliłem to trzy razy ruszałem bo na zimnym ciągle sie zadusił padaka chodzi tak jak by wcale turbiny nie miał

Napisano

> P1690 - lampa diagnostyczna zakłocenia działania

Ten błąd mówi że masz coś nie tak w obwodzie lampki "check" zwarcie lub przerwa. W praktyce to zazwyczaj spalona żarówka. Lampka w ogóle się Ci zapala????

> P0400 - recyrkulacja spalin odchyłka regulacji

Ewidentnie zacięty EGR w pozycji otwartej stąd brak mocy. Wymontuj, oczyść, sprawdź działanie(membrana czy cała) ewentualnie wymień.

Napisano

> Ewidentnie zacięty EGR w pozycji otwartej stąd brak mocy. Wymontuj,

> oczyść, sprawdź działanie(membrana czy cała) ewentualnie wymień.

A padnięty zawór podciśnienia nie da też takiego efektu hmm.gif

Napisano

> A padnięty zawór podciśnienia nie da też takiego efektu

Padnięty zawór tzn zależy jak by padł.

Uszkodzenie cewki(przerwa zwarcie) będzie sygnalizowane błędem 0403 lub 1405. rozszczelnienie już nie. Ale w przypadku rozszczelnienia zawór EGR będzie pozostawał w pozycji zamkniętej. Więc raczej nic się nie będzie działo. Dopiero jak się EGR zawiesi w pozycji otwartej będzie taki efekt.

Napisano

> Padnięty zawór tzn zależy jak by padł....

Dzięki za doinformowanie waytogo.gif

Napisano
  • Autor

oki dzieki za rade to jeszcze proszę bardzo o ewentualne fotki lub opis gdzie egr szukać i jak go przeczyścić pozdro czekam na dalsza pomoc auto doprowadzam do porządku dla teścia więc nie kumam nic w jego budowie

Napisano

> oki dzieki za rade to jeszcze proszę bardzo o ewentualne fotki lub

> opis gdzie egr szukać i jak go przeczyścić pozdro czekam na

> dalsza pomoc auto doprowadzam do porządku dla teścia więc nie

> kumam nic w jego budowie

Sam zawór EGR zobaczysz po odkręceniu plastikowej osłony na silniku. To taki "grzybek" na kolektorze ssącym przykręcony na dwie śruby. Tutaj masz poradę z fotkami jak oczyścić cały kolektor co prawda od silnika DTH i EGR jest plastikowy ale zawsze podpatrzeć mozna.

Napisano

> oki dzieki za rade to jeszcze proszę bardzo o ewentualne fotki lub

> opis gdzie egr szukać

Po zdjęciu plastikowej osłony silnika od góry zobaczysz grzybek który może być plastikowy albo metalowy

Napisano
  • Autor

> Po zdjęciu plastikowej osłony silnika od góry zobaczysz grzybek który

> może być plastikowy albo metalowy

ok u mnie jest metalowy czy można tam coś popsuć czy raczej pomału krok po kroku odkręcić wyczyścic i złożyc

Napisano

> ok u mnie jest metalowy czy można tam coś popsuć czy raczej pomału

> krok po kroku odkręcić wyczyścic i złożyc

Nie robiłem tego u siebie więc nie pomogę. Ale koledzy na kąciku czyścili. Z ich wypowiedzi można wywnioskować, że da sie zrobić samemu tylko trzeba ostrożnie obchodzić się z EGR-em. Poszukaj info na VKP albo VU może tam dokładny opis będzie

Napisano
  • Autor

wykreciłem i nie zlalazłem instrukcji wiec sam poruszałem membrana i wyleciały smary czarne ale pytanie czy mozna go czyms zalac zeby to dobrze wypłukac bo po tym co zrobiłem to zadnej zmiany

1 pedał a on toczy sie powoli 2 3 4 5 to samo przy czym 5 to zastanawim sie czy wrzucac bo muli i pedał do podłogi a tu ani drgnie zero mocy co dalej bo mi rece opadaja

Napisano
  • Autor

Dzisiaj znowu przeczyściłem i znalazłem nadpalony przewód podciśnienia koło kolektora, obciołem i jest ok, ale dalej problem

Na postoju po odpaleniu wkrecał sie na 5 tys, a po ruszeniu jakby mu ktoś korek w rure wsadził, chyba jednak wymiana na nowy, tylko czy to napewno wina tego metalowego grzybka bo cena niemała, a niechciałbym teścia na koszty naciągać.

Co jeszcze mozna sprawdzić ???

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.