Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

W sprawie odmowy reklamacji przez firmę SKF

Featured Replies

Napisano

W czerwcu b.r. podczas wymiany rozrządu, wymieniłem również pompę wody - mimo, że stara była szaczelna. Wybór padł na pompę skf. Około pażdziernika stwierdziłem, że z auta coś cieknie. Przyczynę ustaliłem, mechanik załozył starą pompę, która dalej ma się dobrze.

Oczywiście zdemontowanego skf-a oddałem do reklamacji.

Zacytuję teraz co odpowiedziała firma Skf odrzucając reklamację.

"W odpowiedzi na Pana reklamację nr 10/11/08 na VKPC 85206 informujemy, że reklamacja została przez SKF odrzucona jako nieuzasadniona.

Po porównaniu przesłanej pompy z naszą pompą wzorcową nie stwierdzamy nieprawidłowości. Widoczne są natomiast nieprawidłowości związane z niewłaściwym montażem. Na przesłanej pompie widoczne są znaczne ilości silikonu lub innej masy uszczelniającej. W tym modelu pompy użycie dodatkowego uszczelniacza nie jest zalecane, role uszczelniacza spełnia gumowy oring. Na skutek zanieczyszczeń w układzie chłodzącym (m.in. cząstek silikonu) doszło do uszkodzenia uszczelniacza dynamicznego i w konsekwencji wycieków płynu.

Ponieważ przyczyną awarii nie była wada fabryczna nie możemy niestety uznać reklamacji.

Prosimy o pisemną dyspozycję dotyczacą uszkodzonej części, w przypadku braku odpowiedzi uszkodzona część zostanie złomowana w ciągu 2 tygodni od daty niniejszego pisma.

Z poważaniem

Tomasz Ochman

SKF Polska SA"

Bardzo prosze o WASZE komentarze, które na pewno wykorzystam pisząc odwołanie.

Napisano

Jak zdjoles oslone rozrzadu to gdzie byl wyciek? Na walku czy spod korpusu pompy i bloku silnika?

Napisano
  • Autor

> Jak zdjoles oslone rozrzadu to gdzie byl wyciek? Na walku czy spod

> korpusu pompy i bloku silnika?

Tam jest taki otworek, z niego wyciekał płyn chłodzący.

Napisano

> Był silikon.

to wg. mnie nie masz szans, bo jak sie czepili tego silikonu to beda caly czas twierdzic ze to przez silikon był przeciek i nie przekonasz ich ze bylo inaczej...zreszta pierwszy raz slysze zeby pompe dawac na silikonie wink.gif

Napisano

Skoro wyciekło otworkiem to ewidentnie uszkodzony uszczelniacz.

Niestety przez ten silikon nici z reklamacji. Sam bym jej nie uznał, mimo że uszkodzenie mogło wcale nie być skutkiem tego silikonu. Teraz musiałbyś oddać pompę do niezależnego rzeczoznawcy. Inaczej marne szanse.

Napisano

> Skoro wyciekło otworkiem to ewidentnie uszkodzony uszczelniacz.

> Niestety przez ten silikon nici z reklamacji. Sam bym jej nie uznał,

> mimo że uszkodzenie mogło wcale nie być skutkiem tego silikonu.

> Teraz musiałbyś oddać pompę do niezależnego rzeczoznawcy.

> Inaczej marne szanse.

Niestety tak moze byc. Mialem taki sam problem jako osoba klasyfikujaca reklamacje, gdzie klient przyslał reflektor do reklamacji z widocznymi sladami silikonu na gorze po montazu "brewki" i niestety tez mu musialem odmowic. W tej chwili masz jedna szanse: pojsc do warsztatu i pokazac temu specjaliscie od silikonu jak spapral robote, bo powinien dac troche silikonu ale nie na zasadzie lopaty.

Napisano
  • Autor

Wniosek nasuwa się taki:

Silikon jako dodatkowe uszczelnienie przyczynił się do odmowy reklamacji natomiast nie był powodem rozszczelnienia pompy.

P.S.

Dzwoniłem dzisiaj do pięciu różnych warsztatów, każdy potwierdził, iż stosuje silikon podczas wymiany pomp wody, niezaleznie od marki samochodu i samej pompy. W przypadku gdy konstrukcyjnie przewidziana jest uszczelka (nie oring) wtedy nie używają silikonu. Nikt z moich rozmówców nie widzi związku z zastosowaniem silikonu przy montażu a rozszczelnieniem pompy.

Napisano

jak nie uda ci sie samemu nic zdzialac to idz do najblizszego rzecznika praw konsumenta...on zawsze jakos sprawe zalatwi, przynajmniej czesciowy zwrot kasy albo naprawe ...

Napisano
  • Autor

> jak nie uda ci sie samemu nic zdzialac to idz do najblizszego

> rzecznika praw konsumenta...on zawsze jakos sprawe zalatwi,

> przynajmniej czesciowy zwrot kasy albo naprawe ...

Rozmawiałem z dzisiaj z mechanikami, to każdy był w szoku, że firma z taką renomą odrzuca reklamacje pompy wody.

Podobno inni producenci załatwiaja takie sprawy od ręki na korzyść klienta i nie szukają dziury w całym.

Usłyszałem też opinię, że SKF od jakiegoś czasu robi poprostu lipę.

A ja miałem chyba cholernego pecha, i teraz jeżdżę z zamontowaną starą pompą (też na silikon) i nic z auta nie kapie.

Potwierdza się stare przysłowie: Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu !!!!!

Napisano

> Wniosek nasuwa się taki:

> Silikon jako dodatkowe uszczelnienie przyczynił się do odmowy

> reklamacji natomiast nie był powodem rozszczelnienia pompy.

Tego nie można być pewnym. Ogólnie tam gdzie jest uszczelka gumowa w ruchu (np: pompa, filtr oleju itp) nie daje się silikonu. Nawet gdyby spadło kółko pasowe z wałka pompy to mogą się powołać na niefachowy montaż i bez rzeczoznawcy praktycznie nie ma szans na wyegzekwowanie gwarancji.

Np: jeśli zamontujesz amortyzatory sam to choćbyś zrobił to po mistrzowsku to i tak brak pieczątki warsztatu jest wystarczającym powodem do nieuznania gwarancji.

Napisano
  • Autor

> Tego nie można być pewnym. Ogólnie tam gdzie jest uszczelka gumowa w

> ruchu (np: pompa, filtr oleju itp) nie daje się silikonu. Nawet

> gdyby spadło kółko pasowe z wałka pompy to mogą się powołać na

> niefachowy montaż i bez rzeczoznawcy praktycznie nie ma szans na

> wyegzekwowanie gwarancji.

> Np: jeśli zamontujesz amortyzatory sam to choćbyś zrobił to po

> mistrzowsku to i tak brak pieczątki warsztatu jest

> wystarczającym powodem do nieuznania gwarancji.

Zapewne, gdyby nie znaleźli śladów silikonu to by upierali się przy tzw. niefachowym montażu lub zanieczyszczeniu płynu chłodzacego lub znaleźli by kamień kotłowy w "uszczelniaczu dynamicznym" itp.....

Podejrzewam, że efekt byłby ten sam - odmowa reklamacji.

Napisano

...

gówniane grafitowe uszczelnienie w pompie!! wada pompy, pierwsze słysze by silikon mógł uszkodzić uszczelnienie.

Napisano
  • Autor

> ...

> gówniane grafitowe uszczelnienie w pompie!! wada pompy, pierwsze

> słysze by silikon mógł uszkodzić uszczelnienie.

Dla mnie takie tłumaczenie od razu wydało się jakimś nieporozumieniem.

W tak "profesjonalny" sposób zbywani sa klienci, którzy zaufali renomie.

Napisano

Niestety teraz nie ma znaczenia co uszkodziło uszczelniacz.

Napisali "Na skutek zanieczyszczeń w układzie chłodzącym (m.in. cząstek silikonu)". Nie jest powiedziane, że to tylko przez silikon. Teraz już nie sprawdzisz co było w płynie, bo został wymieniony. Gdyby pierścień grafitowy był pęknięty bez śladów na powierzchni współpracy z drugim pierścieniem, to ew. rzeczoznawca mógłby orzec wadę fabryczną. A to dopiero początek dochodzenia swoich praw.

Postaw się w ich sytuacji. Dostajesz część zamontowaną niezgodnie z zaleceniami. Jak byś zareagował?

Gdybyś przykręcając amortyzator zerwał gwint na tłoczysku to nawet gdyby zaczął przeciekać po jednym suwie to producent nie uznałby gwarancji. I też bez rzeczoznawcy nic nie można by było wskórać.

Napisano

chyba już musisz się pogodzić....tak już jest ze reklamacja nie chętnie jest uznawana, gdyż jest to ewidentna strata.....kiedyś kol. zakupił buty w pewny sklepie internetowym, a że były za małe chciał je wymienić.....w odpowiedzi przeczytał, iż są widoczne ślady użytkowania ( założył 1 but w czyściutkiej skarpetce ) myśłałem że polegne. miałeś nie fart i trafiłeś na wadliwy egzemplarz.....live is fool zasadzkach and same time's kopas w dupas

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.