Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

OMVL Dream XXI w Renault Thalia 1.4

Featured Replies

Napisano

Witam.Od Pewnego czasu mam następujący problem.Gdy chcę odpalić auto rano albo po przerwie w jeździe na gazie (dłuższej niż 1-2 godziny) muszę "kręcić" rozrusznikiem z 1.5-2 sek.Problem ten występuje tylko gdy jazdę kończyłem na gazie(tzn nie po pijaku ;-)

Jak przełączę na benzynę i pojadę przed zgaszeniem silnika z 1-2 km to problemu nie ma - autko zapala bez problemu.Bylem z tym w serwisie Renault'a- powiedzieli mi że ktoś mi źle założył filtr powietrza i coś się działo z przepustnicą...czy jest to możliwe ? Za wszelkie wskazówki z góry dzięki.Pozdrawiam.

Napisano

Możliwość 1: Gaz przecieka przez wtryski / reduktor, gromadzi się w kolektorze i go "zalewa" przy próbie odpalenia. Jak koniec jazdy robisz na benzynie to gaz zdąży sobie ulecieć. Zobacz cy gazem w kolektorze nie śmierdzi za bardzo, czy się z reuktora z podciśnienia nie sączy.

Możliwość 2: Rozjeżdża się mapa benzynowa z powodu złej mapy od gazu. Ale po 2 km to by się raczej nie zregenerowała, chociaż moze....

To z filtrem to kit oczywiście.

Napisano
  • Autor

Uzupełniam dane : reduktor - OMVL slr DREAM XXI-G , sterownik - Dream XXI ECU, listwa wtryskiwaczy-REG , wielozawór -Tomasetto , przełącznik LPG-benzyna nie wiem ale taki jak na dole strony http://www.motogaz.pl/omvl.html

Dzięki bartek_j za pomoc,obstawiam raczej 1. możliwość.Często jest tak że jak kończę jazdę na gazie i za 0.5-1 godziny odpalam znów samochód to tak jakby ułamek sekundy "zastanawiał" się czy zaskoczyć czy nie jak puszczę rozrusznik( tzn. kluczyk w stacyjce...) W 2/10 przypadków zaskoczy sam ale w pozostałych nie zaskoczy i muszę go jeszcze raz zapalać a wtedy już bez problemu zaskoczy...

Mam nadzieję że nie zagmatwałem problemu ale tak to się właśnie przedstawia.

Dzisiaj powącham reduktor i kolektor ;-)

W razie gdybym wyczył gaz to co można zrobić?Zmiana reduktora?Naprawa?

Pozdrawiam i dzięki.

Napisano

Na reduktorze masz wężyk podciśnienia,

zdejmij i zobacz czy się nie ulatnia gaz z reduktora.

Napisano
  • Autor

Dzisiaj nie powąchałem gazu z kolektora bo piwo wypiłem ale mam takie pytanie jakiej wielkości może być to przeciek? Jeżeli niewielkiej to mogło by to się zgadzać bo ostatnio na baku LPG zamiast 400-420 km jak zwykle robi mi 370km w porywach....hmmm który to jest wężyk podciśnienia?

Napisano

ja bym stawial bardziej na bledy ktore lapie podczas jazdy na gazie, mozesz sobie zrobic reset lub poswiecic troche czasu i umowic sie z mechaniorem ze wezmie laptopa i podczas jazdy dokona regulacji i to naprawde skutkuje, poniewaz w niektorych momentach moze jezdzic na bogatych dawkach gazu i przez to problem na benzynie, a reset pamieci to prosta czynnosc ktora podczas wylaczenia zaplonu odlacza stale napiecie kompa benz,

Napisano
  • Autor

Zapomniałem dodać że na tej instalacji przejechałem prawie 90kkm,więc rzeczywiście być może reduktor(membrany) jest już do wymiany...a może to wina listwy? Jak można zróżnicować co jest przyczyną?Reduktor czy listwa?

Niestety nie czuć gazu ani z kolektora ani z reduktora...

Aha i jeszcze jedno co zauważyłem to jak pochodzi na gazie z 5-10 minut na biegu jałowym to obroty zaczynają falować między 500 a 1000

Dzięki wszystkim za pomoc,ale chyba ten kto gdzieś napisał ,że jak zrobisz na gazie 100kkm to zaczną się problemy z instalacją a poszukanie dobrego gazownika to graniczy z cudem,miał rację :-(

Napisano
  • Autor

Witam ponownie....chyba jednak zbliżam się do opcji 1. jaką podał bartek_j. Wyciągnąłem wężyk podciśnienia z reduktora tak jak zaproponował na swoim zdjęciu kolega kostrzo a tam wydobywa się gaz że aż miło :-) Czuć go wyraźnie.Czyli zgodnie z Waszymi zaleceniami pozostała mi wymiana reduktora.A co z listwą wtryskiwaczy? Czy ją też jest sens wymieniać przy tym przebiegu(90 kkm) na LPG?

Napisze czy pomogła wymiana reduktora....

Napisano

Kup zestaw naprawczy ok. 60zł.

Żeby wymienić tą uszkodzoną membranę odkręcasz tylko ten dekielek,

odkręcasz sprężynę, wymieniasz i składasz.

Napisano
  • Autor

Ok kostrzo ,załóżmy że dam rade wymienic te membrany sam...ale pozniej i tak bedę musiał jechać do gazownika celem podłączenia do kompa? czy się mylę? A jak z tą listwą wtryskiwaczy? Wymieniać od razu z reduktorem czy najpierw sam reduktor?

Napisano

Po wymianie może być jedynie różnica w ciśnieniu gazu ale ECU sam powinien to skorygować (przynajmniej u mnie tak się dzieje).

Jakie masz wtryski?

Przebieg spory, można by przejrzeć i przeczyścić.

Jak będziesz wymieniał wtryski to już kalibracje będziesz musiał robić w warsztacie.

Napisano
  • Autor

Z tego co pamiętam jak reklamował się zakład montujący LPG , to były to wtryskiwacze KEIHIN...co do reduktora to zamówiłem cały i nowy ,nie będę się bawił w wymianę membran , bo jak to mówią : " co jest tanie to jest drogie"

Pozdrawiam...jak zmienię reduktor to dam znać czy pomogło czy nie.

Napisano
  • Autor

Panowie! Dramatyczna poprawa :-) Dzisiaj wymieniłem reduktor na nowy z literką N(koszt reduktora na allegro 330 PLN,zamiana 165 PLN z wymianą filtrów gazu w Rzeszowie).Samochodzik od razu zapala bez problemu,lepiej też "wkręca się na obroty" , jest bardziej dynamiczny.Dziękuję wszystkim za pomoc,w szczególności kol Kostrzo i Bartek_j.

Pozdrawiam - Wesołych Świąt i Wszystkiego Naj w Nowym Roku 2009

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.