Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[Stag-4] Prośba o ocenę mapy

Featured Replies

Napisano

Przeglądałem archiwum i mniej więcej wiem o co chodzi z mapami, ale dobrze by było gdyby jeszcze ktoś rzucił na nią okiem. Samochód to Omega 2.2. Niepokoi mnie to że udało mi się zestroić mapy tak że po 150 km na trasie na gazie było +/- 3%, a na ostatnim odcinku w mieście ok 5 km rozjechała się do 6%.

Dodatkowo przy niskich obrotach 1300-1800 z gazem w podłodze mam wrażenie że brakuje mocy i silnik pracuje na zbyt ubogiej mieszance (ciągle niska lambda). Próbowałem to korygować mnożnikiem w górnej części, ale wtedy mapy się rozjeżdżają.

Niepokoją mnie też te zielone punkty na wykresie które pojawiły się dalej niż sięga mapa benzynowa. Przy jeździe na gazie gdy mam wrażenie że brakuje mocy właśnie tam ląduje punkt pracy, Czy to jest w porządku?

281723283-lpg_mapa.png

post-3881-1435249888939_thumb.png

Napisano

> Przeglądałem archiwum i mniej więcej wiem o co chodzi z mapami, ale

> dobrze by było gdyby jeszcze ktoś rzucił na nią okiem. Samochód

> to Omega 2.2. Niepokoi mnie to że udało mi się zestroić mapy tak

> że po 150 km na trasie na gazie było +/- 3%, a na ostatnim

> odcinku w mieście ok 5 km rozjechała się do 6%.

Nie bądź taki skrupulatny. Raz ustaw i zapomnij na wieki. Inny gaz, inne warunki atmosferyczne, inne warunki drogowe - wcześniej czy później zawsze się rozjadą a później znowu pokryją.

> Dodatkowo przy niskich obrotach 1300-1800 z gazem w podłodze mam

> wrażenie że brakuje mocy i silnik pracuje na zbyt ubogiej

> mieszance (ciągle niska lambda). Próbowałem to korygować

> mnożnikiem w górnej części, ale wtedy mapy się rozjeżdżają.

Mnożnikiem nic nie koryguj. Jeżeli mapy się pokrywają a Ty masz ubogo przy maxbucie to znaczy że Ci reduktor nie wyrabia. Co to jest dokładnie za sprzęt i ile koni ma Twoje auto ?

> Niepokoją mnie też te zielone punkty na wykresie które pojawiły się

> dalej niż sięga mapa benzynowa. Przy jeździe na gazie gdy mam

> wrażenie że brakuje mocy właśnie tam ląduje punkt pracy, Czy to

> jest w porządku?

Masz pewnie dużą różnice między czasem wtrysku benzyny a czasem wtrysku gazu. (nie jest to zbyt korzystne dla cewek które narażone sa na spalenie przy maxbucie) Najprawdopodobniej masz za małe dysze lub za małe ciśnienie gazu. To by się zgadzało bo jak byś się przyłożył do zgrania mapy na końcu mnożnika to by wyszło ze mnożnik jest ponad 1. Jakie masz ciśnienie ?

Napisano
  • Autor

> Mnożnikiem nic nie koryguj. Jeżeli mapy się pokrywają a Ty masz ubogo

> przy maxbucie to znaczy że Ci reduktor nie wyrabia. Co to jest

> dokładnie za sprzęt i ile koni ma Twoje auto ?

Nie pamiętam co za sprzęt. Jutro sprawdzę, dziś już nie chce mi sie iść do samochodu, a tam mam dokumenty na gaz.

> Masz pewnie dużą różnice między czasem wtrysku benzyny a czasem

> wtrysku gazu. (nie jest to zbyt korzystne dla cewek które

> narażone sa na spalenie przy maxbucie) Najprawdopodobniej masz

> za małe dysze lub za małe ciśnienie gazu. To by się zgadzało bo

> jak byś się przyłożył do zgrania mapy na końcu mnożnika to by

> wyszło ze mnożnik jest ponad 1. Jakie masz ciśnienie ?

Ciśnienie ustawione przez gazowników było 1,21. Po autokalibracji wyszło 1,14. Skąd program to bierze?

Mapy przed zrobieniem autokalibracji też miałem inne, może nawet lepsze (poniżej, odchyłki nie mam).

281728000-orig_1.png

post-3881-14352498902704_thumb.png

Napisano

> Niepokoją mnie też te zielone punkty na wykresie które pojawiły się dalej niż sięga mapa benzynowa.

Mapy wyglądają bardzo przyzwoicie, chociasz według mnie masz trochę mało punktów benzyny ...

Skutkiem tego może być troszkę niedokładna krzywa odwzorowania charakterystyki benzyny, pojeździj troszkę na benzynie i zbierz więcej punktów - napewno nie zaszkodzi ...

Co do ubogiej mieszanki, to tak jak napisał kolega - prawdopodobnie redktor nie wyrabia, ale trzeba oprócz lambdy obserwować ciśnienie reduktora - jak wyraźnie spada to jego wina ...

Napisano
  • Autor

> Skutkiem tego może być troszkę niedokładna krzywa odwzorowania

> charakterystyki benzyny, pojeździj troszkę na benzynie i zbierz

> więcej punktów - napewno nie zaszkodzi ...

Ok, dziś tak zrobię. Myślisz że dobrym pomysłem byłoby przedtem skasowanie ustawień adaptacyjnych sterownika benzyny (popularnie zwane restartem kompa benzyny)?

> Co do ubogiej mieszanki, to tak jak napisał kolega - prawdopodobnie

> redktor nie wyrabia, ale trzeba oprócz lambdy obserwować

> ciśnienie reduktora - jak wyraźnie spada to jego wina ...

Ok, pojeżdżę dziś i poobserwuję te ciśnienie.

Napisano
  • Autor

> Mnożnikiem nic nie koryguj. Jeżeli mapy się pokrywają a Ty masz ubogo

> przy maxbucie to znaczy że Ci reduktor nie wyrabia. Co to jest

> dokładnie za sprzęt i ile koni ma Twoje auto ?

Mam wpisane tylko Zavoli N. Jakie wsadzili dysze nie mam pojęcia, ale na ich stronie piszą że do tego silnika zalecają 2.6, a ciśnienie 1.10 (a ustawili w programie 1.21, a mi po kalibracji wyszło 1.14 jeśli to ma jakieś znaczenie).

Silnik to 2.2 16V moc 144 KM.

Jak się reguluje ciśnieniem na reduktorze?

Napisano

> Mam wpisane tylko Zavoli N. Jakie wsadzili dysze nie mam pojęcia, ale

> na ich stronie piszą że do tego silnika zalecają 2.6, a

> ciśnienie 1.10 (a ustawili w programie 1.21, a mi po kalibracji

> wyszło 1.14 jeśli to ma jakieś znaczenie).

> Silnik to 2.2 16V moc 144 KM.

> Jak się reguluje ciśnieniem na reduktorze?

Zavoli N to bardzo dobry i stabilny reduktor ale producent twierdzi, że do 150 KM, czyli tak naprawdę to pewnie do 135 KM smile.gif

Jeżeli ciśnienie po kalibracji wyszło Ci 1.14 to znaczy, że takie ciśnienie masz faktycznie. Jak przełączysz na gaz to ciśnienie Robocze (w parametrach reduktora w zakładce Parametry) powinno być równe ciśnieniu Gazu (prawy górny róg też w zakładce Parametry napisane na zielono). No może + - 2 bary. Ma to ogromne znaczenie więc zawsze obydwa wskazania musza być zgodne.

Ciśnienie w tym reduktorze regulujesz kluczem imbusowym (już nie pamiętam jakim) ale pół obrotu to kilka barów. Ale pamiętaj ze po każdej zmianie ciśnienia w reduktorze należy sprawdzić jakie jest ciśnienie Gazu (prawy górny róg w zakładce Parametry napisane na zielono) i poprawić ciśnienie Robocze (w parametrach reduktora też w zakładce Parametry)

Napisano

> Ok, dziś tak zrobię. Myślisz że dobrym pomysłem byłoby przedtem

> skasowanie ustawień adaptacyjnych sterownika benzyny (popularnie

> zwane restartem kompa benzyny)?

to dobry pomysł, tylko odpowiednio dokonaj adaptacji na benzynie, a jak to już zrobisz to odpowiednio długo zbieraj mapę Pb. Zbierz dane przy różnych obciążeniach, na jałowym i przy maxbucie (czyli np 4 bieg, 60 km/h i wciskasz gaz do dechy). Nawet jak się pojawi już niebieska linia to warto trochę jeszcze pojeździć na Pb. Jak zbierzesz taka mapę Pb to koniecznie ja zablokuj.

Napisano

> Nie pamiętam co za sprzęt. Jutro sprawdzę, dziś już nie chce mi sie

> iść do samochodu, a tam mam dokumenty na gaz.

> Ciśnienie ustawione przez gazowników było 1,21. Po autokalibracji

> wyszło 1,14. Skąd program to bierze?

> Mapy przed zrobieniem autokalibracji też miałem inne, może nawet

> lepsze (poniżej, odchyłki nie mam).

tak jak kolega 'tomto' napisał, mapy przyzwoite ale mogły by być lepsze smile.gif jak zbierzesz nowe mapy według wcześniejszych instrukcji to pokryj je jak najdokładniej możesz. Na Odchyłce zobaczysz najdrobniejsze odchyłki smile.gif Wtedy zdecydujemy czy będziesz musiał zwiększyć czy zmniejszyć ciśnienie smile.gif

Napisano

> tak jak kolega 'tomto' napisał, mapy przyzwoite ale mogły by być lepsze jak zbierzesz nowe mapy według wcześniejszych instrukcji to pokryj je jak najdokładniej możesz. Na Odchyłce zobaczysz najdrobniejsze odchyłki Wtedy zdecydujemy czy będziesz musiał zwiększyć czy zmniejszyć ciśnienie

Ale jak zmieni ciśnienie to cała mapa przesunie się w górę lub w dół, a chodzi o to żeby zmienić ustawienie w wąskim zakresie - tam gdzie jest największa odchyłka ...

Napisano

Może to coś pomoże.

Ostatnio regulowałem mnożnik w oknie odchyłki przesuwając punkty w kierunku szczytów odchyłek (+) lub (-) oddzielnie.

U mnie wyglądało ta tak:

281737892-korekcja_mnoznika.png

1. przesunięcie punktu z lewej w stronę szczytu (-) odchyłki

2. przesunięcie puntku w stronę przeciwną do szczytu odchyłki o wartośc podobną do odchyłki

3. przesunięcie puntku z prawej w stronę szczytu (+) odchyłki

4. nie jest konieczne, bo po przesunięciu punktu z prawej linia mnożnika już powędrowała nieznacznie w dół

post-14694-14352498964212_thumb.png

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Dzięki wszystkim za odpowiedzi.

Niestety nie mogę tak ustawić mnożnika żeby się nie ruszał. Jest ok zanim jadę w zbliżonych warunkach, np w trasie (w zakresie prędkości 60-130 na V biegu), wtedy jestem w stanie zejść z odchyłką praktycznie do mniej niż 1% na całej długości. Jednak wystarczy że wjadę do miasta gdzie trzeba się zatrzymywać i przyśpieszać i po ok 2 km metrach dostaję odchyłkę co najmniej +/- 5%, a czasem nawet +/-10%, szczególnie na początku wykresu (krótkie czasy wtrysku). Czy to normalne?

Ostatnio ustawiłem tak że po zrobieniu 2 tyś km i podłączeniu laptopa wahała się w granicach od +2 do +4% (nie mam screena). Niestety po przejechaniu ok 50 km wykres zrobił się taki jak poniżej:

281848490-lpg.png

Po niewielkiej korekcie odchyłka przez resztę trasy (ok 120 km) wyglądała następująco:

281848490-lpg2.png

Mam już tak zostawić? Ciśnienie ustawione 1,21. Ciśnienie robocze skacze w granicach 1,14 - 1,25.

Jeszcze jedno. Czujnik temperatury zaniża o jakieś 10-30 stopni (maks temperatura jaką zaobserwowałem na reduktorze to 60 stopni, a jak było ok 0 stopni, to po nocy czujnik pokazywał -18. Czy to może mieć wpływ na działanie instalki i kalibrację?

post-3881-14352499531107_thumb.png

Napisano

> Mam już tak zostawić?

moim zdaniem już to zostaw, o ile dobrze pamiętam do odchyłka +-10 jest według instrukcji OK,

>Ciśnienie ustawione 1,21. Ciśnienie robocze

> skacze w granicach 1,14 - 1,25.

te ciśnienie skacze na biegu jałowym, czy podajesz amplitudę na różnych obciążeniach ?

> Jeszcze jedno. Czujnik temperatury zaniża o jakieś 10-30 stopni (maks

> temperatura jaką zaobserwowałem na reduktorze to 60 stopni, a

> jak było ok 0 stopni, to po nocy czujnik pokazywał -18. Czy to

> może mieć wpływ na działanie instalki i kalibrację?

Ma to wpływ na działanie STAGa i to duży. Na forum AC jest post gdzie montażyści "wieszają psy" na tym czujniku. Pisali tam na temat różnych innych czujników które można zaadoptować ale większość to zabawa bez sensu.

To by nawet się zgadzało bo jak jesteś w mieście to czujnik zdąży się nagrzać od budy a jak wyjedziesz na trasę to sie schładza (oczywiście szybciej niż gaz)

Co do temp reduktora to nie jestem pewien ile powinien mieć, im bliżej 90 tym chyba lepiej. Ale na pewno wiem, ze temp gazu powinna się wahać między 30-70 a w zimie nie spadać poniżej 20 (potwierdzone z pracownikiem AC).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.