Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z wentylatorem układu chłodzenia - 1.6 16V.

Featured Replies

Napisano

Witam Szanownych Kolegów po dłuższej nieobecności :-)...

... spowodowanej poniekąd brakiem problemów ;-). Jako, że nie mam pojęcia o sprawie chciałem zapytać bardziej doświadczonych. Zacznę od tego, iż w lecie, gdy załączałem klimę (manualną) to wentylator chłodnicy załączał się z miejsca na najwyższy bieg za każdym razem powodując sporo hałasu - wydaje mi się, iż na początku powinien działać cicho a później w miarę potrzeby załączać się na wyższe obroty. Przy normalnej pracy bez klimy załączał się na ten wysoki bieg gdzieś koło 95'C. Jak podniosłem maskę to gdzieś w okolicach filtra powietrza słychać było cykliczne klikanie jakiegoś przekaźnika. Teraz w zimie silnik nie nagrzewa się do 90'C tylko zwykle pozostaje na 80'C nawet jak długo jadę. To wszystko wydaje mi się dość dziwne a ponoć układ sterowania tym wentylatorem jest bardziej skomplikowany - Meriva 2004 1.6 16V. Uprzejmie proszę o pomoc lub namiar na jakiegoś sensownego i niedrogiego elektryka. Z góry serdecznie dziękuję... robiw

Napisano

Nie znam Merivy, ale w AII wentylatorem steruje ECU poprzez 3 przekaźniki i 2 rezystory, ukryte pod chłodnicą. Gdy padnie rezystor niskiego biegu went włącza się później, ale na wyższych biegach. Przy włączonej klimatyzacji wentylator załączany jest w zależności od ciśnienia w układzie, mierzonego przez czujnik na wyjściu ze skraplacza. Proponuję zacząć od sprawdzenia rezystorów i czujnika.

Napisano
  • Autor

Witaj,

W którym dokładnie miejscu są te rezystory? Czy są łatwo dostępne? robiw

Napisano

W dolnej części obudowy chłodnicy, przed przednim lewym kołem (w Astrze oczywiście). Jeśli dobrze pamiętam, trzeba odkręcić wkręt od dołu i wyjdzie płytka z rezystorami. Dostęp kiepski.

Napisano
  • Autor

> W dolnej części obudowy chłodnicy, przed przednim lewym kołem (w

> Astrze oczywiście). Jeśli dobrze pamiętam, trzeba odkręcić wkręt

> od dołu i wyjdzie płytka z rezystorami. Dostęp kiepski.

Witam,

Podjechałem do zaprzyjaźnionego salonu, podłączyli Techa, sprawdzili - wentylator chodzi tylko na najwyższym biegu (a ma ich bodajże 4). Podnieśli auto i gość wyciągnął ten rezystor - spalony drut nawojowy - rezystor do wymiany - w serwisie 280zł yikes.gif. Darowałem sobie. Zapłaciłem za diagnostykę (31 zł) i właśnie poszukuję tego elementu - gdzie i za ile i jak fachowo się nazywa? Silnik 1.6XE (16V, 100KM), Meriva 2003. Prosze o pomoc. Czy trzeba koniecznie podnosić auto? robiw

Napisano

> . Czy trzeba

> koniecznie podnosić auto?

jak bedziesz w stanie polozyc sie pod autem i wyciagnac rezystor w ten sposob to nie musisz podnosic...

mała podpowiedz hahaha.gif :ten sam efekt co podnosnik daje kanał...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.