Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odpalanie

Featured Replies

Napisano

Witam

Kiedys temat juz zapodawałem, ale zabardzo nie dostałem szczegółowej odp. i zapytuje jeszcze raz.

A mianowicie, mam problemy z odpalaniem autka, tzn. jak silnik jest zimny to jest jeszcze ok (ale nie zawsze tez sa problemy) a np: przy ciepłym juz sa problemy musze duzej trzymac na rozruszniku i dodawac gazu zeby odpalił. Ale jesli juz odpale to bede gasił i odpalał 30 razy nawet i jest ideał od pykniecia pali tylko ten 1 raz jest problem.

Pierwsze co zaczołem sprawdzac to elektrozawory, myslałem ze którys przepuszcza i dlatego sie tak dzieje,

Ale bylem u gazownika wszytskei sprawdził i jest ok,

Potem pomyslałem ze cofa mi sie PB do zbiornika bo zawsze odpalam na PB wiec nawet załozyłem zawór zwrotny ale to samo, wymieniłem przewody, swiece, filtry paliwa, i to samo,

Ale jest taka sprawa???

Wziołem sobie przezuciłem na PB i cały czas iezdziłem na PB (zrobiłem 300Km) I jest bingo, tzn odpala bez problemu.

Czyli LPG cos mi piepszy.

Tylko co????

Jesli cały czas na Pb iezdziłem i było ok a teraz iezdze na LPG i jest lipa a przycesz zawsze odpala od PB.

jesli elektrozawory sa ok, reduktor ma pzrejechane 40 tys (niby to nie wiele)

Instalacja II generacji Landi Renzo. parownik tej samej firmy.

Ktos mi moze napisac ze gasze na LPG i odpalam na PB i sa 2 mieszanki i głupieje,

Ale ja ten samochód mam 10 lat, i dawnej takich objawów nie było.

Z góry dzekuje za wypowiedzi moze ktos bedzie wiedzal co jest nie tak.

Napisano

Emulacja lambdy - komputer benzynowy ustawia sobie złe mapy benzyny i się zalewa przy odpalaniu.

Albo pozostaje gaz w kolektorze i jak pójdzie benzyna + gaz to się zalewają świece i już potem ciężko pali.

Napisano
  • Autor

> Emulacja lambdy - komputer benzynowy ustawia sobie złe mapy benzyny i

> się zalewa przy odpalaniu.

> Albo pozostaje gaz w kolektorze i jak pójdzie benzyna + gaz to się

> zalewają świece i już potem ciężko pali.

Zabardzo sie nei znam al ejesli zostaje Gaz w kolektorze to nie powinny byc wystrzały, czy cos w tym rodzaju. Bo u mnie zadnych stzrałow nie ma.

I jeszcze jak bys mi mógł to bardzej wytumaczyc tzn. objasnic, jak sprawdzic te 2 usterki co napisałesc czy faktycznie to jest to.

Napisano

> Zabardzo sie nei znam al ejesli zostaje Gaz w kolektorze to nie

> powinny byc wystrzały, czy cos w tym rodzaju. Bo u mnie zadnych

> stzrałow nie ma.

> I jeszcze jak bys mi mógł to bardzej wytumaczyc tzn. objasnic, jak

> sprawdzic te 2 usterki co napisałesc czy faktycznie to jest to.

Emulację sprawdzić tak:

przed odpaleniem wyjąć na 30 sek bezpiecznik komputera benzynowego - wtedy mapy benzynowe wrócą do fabrycznych nastawów i jak wtedy dobrze zapali - to emulacja.

Drugą usterkę można wyeliminować tak - przed zgaszeniem samochodu - tak na 30 sek przełączasz na benzynę - aby cały gaz jaki pozostał w kolektorze i rurkach się spalił.

I jak potem zapalasz i nie ma problemu - to jest właśnie to.

Napisano

> Zabardzo sie nei znam al ejesli zostaje Gaz w kolektorze to nie

> powinny byc wystrzały, czy cos w tym rodzaju. Bo u mnie zadnych

> stzrałow nie ma.

Nie bo wtedy jest za bogata i nie chce się palić bo brakuje tlenu. Strzały mogą być jak jest uboga.

Może jeszcze to być zacinający się silniczek krokowy. Czyściłeś? U kolegi ostatnio takie właśnie objawy były. Wszystko posprawdzał i dopiero jak wymienił krokowca to temat rozwiązał. Nie wiadomo co mu się stało ale silniczek coś szwankował.

Napisano

> Nie bo wtedy jest za bogata i nie chce się palić bo brakuje tlenu.

> Strzały mogą być jak jest uboga.

> Może jeszcze to być zacinający się silniczek krokowy. Czyściłeś? U

> kolegi ostatnio takie właśnie objawy były. Wszystko posprawdzał

> i dopiero jak wymienił krokowca to temat rozwiązał. Nie wiadomo

> co mu się stało ale silniczek coś szwankował.

no ja wlasnie ostatnio czyscilem krokowca i od gazu {instalacja AL 700) i od benzyny tez i wlasnie od tego momentu mam taka samo ze na zimnym pali dobrze a jak cieply to juz musze krecic przynajmniej z 5 seq i majtac pedalem przyspiesznika zeby odpalil sick.gif

i nie wiem jeszcze czy zas sie emulacja rozjechala, czy moze elektrozawor nie trzyma i leci tez gaz do dolotu, albo wlasnie moze i cos z tym krokowcem skoro taka opcaj mzoe byc hmm.gif

jutro sprawdze jak odpala po przelaczeniu na jakies ze 20 seq na bejure przed zgaszeniem, jak bedzie good znaczy ze gaz do dolotu sie dostaje ? a jesli dalej nie bedzie dobrze to tzreba bedzie walczyc...

a i mam jeszcze taka prosbe.

jest moze gdzies jakas mniej wiecej instrukcja co i w jakich wartosciach powinno sie zawierac w programie A-MON {po prostu czy trudny ten program do zrozumienia, a jakies pojecie o instalacji mam} ??

bo zastanawiam sie czy nie kupic interfejsu, bo juz wkurza mnie jezdzenie do gazownika co 3-4 miesiace tym bardziej ze nie jest on w mojej miescinie a do byle patalacha nie pojade..

Napisano

No to zrób najlepiej po kolei, nie wszystko na raz. Kup interfejs, temat prosty, jak rozumiesz na czym polega działanie silnika to nie powinieneś mieć problemów. Zawsze zresztą możesz korzystać z kącika i zadawac pytania. Byle konkretne a nie typu " mam zielone auto z gazem który nie działa - co się stało?"

Napisano
  • Autor

> Emulację sprawdzić tak:

> przed odpaleniem wyjąć na 30 sek bezpiecznik komputera benzynowego -

> wtedy mapy benzynowe wrócą do fabrycznych nastawów i jak wtedy

> dobrze zapali - to emulacja.

> Drugą usterkę można wyeliminować tak - przed zgaszeniem samochodu -

> tak na 30 sek przełączasz na benzynę - aby cały gaz jaki

> pozostał w kolektorze i rurkach się spalił.

> I jak potem zapalasz i nie ma problemu - to jest właśnie to.

Wielkie dzieki za opis tylko jeszcze miał bym prosbe, jesli okaze sie ze to jest ta Emulacja Lambdy to co jest do wymiany i jesli ten 2 wariant ze gaz zostaje w kolektorze to wdedy co jest do wymiany.

Napisano

> Wielkie dzieki za opis tylko jeszcze miał bym prosbe, jesli okaze sie

> ze to jest ta Emulacja Lambdy to co jest do wymiany i jesli ten

> 2 wariant ze gaz zostaje w kolektorze to wdedy co jest do

> wymiany.

W drugim wypadku nic nie jest do wymiany - po prostu trzeba gasić na benzynie albo się przyzwyczaić. Można ew przenieść mikser jak najbliżej przepustnicy.

A co do emulacji - to trzeba ją ustawić na inna.

Napisano
  • Autor

> W drugim wypadku nic nie jest do wymiany - po prostu trzeba gasić na

> benzynie albo się przyzwyczaić. Można ew przenieść mikser jak

> najbliżej przepustnicy.

> A co do emulacji - to trzeba ją ustawić na inna.

No według mnie to bedzie ta emulacja Lambdy bo przycesz jak wspomnałem gaz mam nie od roku tylko od 10 lat i dawnej tego problemu nie było, a 2 sprawa swiece zasze mam czarne jak je wykrecam czyli sa zalewane tak mi si ewydaje wiedz my była zla Emulacja.

Ale sprawdze z tym bezpiecznikiem (a propo) ten bezpiecznik od komputera benzyny t jkai jest dokładnie bo pod taka nazwa nie znalazłem w ksiazce, np: centralka sterujaca, układ wtrysku, instalacja wtrysku, innego nie mam zwiazanego z paliwem

Napisano

centralka sterujaca, układ wtrysku - chyba któreś z tych.

Napisano
  • Autor

> centralka sterujaca, układ wtrysku - chyba któreś z tych.

Ok wielkie dzieki

Napisano

> W drugim wypadku nic nie jest do wymiany - po prostu trzeba gasić na

> benzynie albo się przyzwyczaić.

no jesli gaz zostaje w kolektorze to chyba winny jest elektrozawor? ktory nie domyka ? po jego wymianie objaw nadal by pozostawal ?? {bo czemu piszesz ze nic sie nie da zrobic} hmm.gif

Napisano

> no jesli gaz zostaje w kolektorze to chyba winny jest elektrozawor?

> ktory nie domyka ? po jego wymianie objaw nadal by pozostawal ??

> {bo czemu piszesz ze nic sie nie da zrobic}

Gasisz silnik przez odcięcie zapłonu, a nie gazu, więc gaz(mieszanka) po prostu musi zostać w kolektorze.

Może najwyżej wywietrzeć. Czasami to trwa godzinę, czasami dłużej lub znacznie dłużej.

Jak pozostanie ci mieszanka w kolektorze, to przy odpalaniu silnik dostanie sporą dawkę benzyny (rozruchową) + mieszankę gazu, czyli będzie za bogato. Jeśli się nie zapali taka mieszanka, to benzyna zalewa świece i powoduje dalsze trudności z odpalaniem.

Można też odpalać na gazie albo stosować procedurę płukania cylindra - niektóre ECU mają coś takiego.

Niedomykający elektrozawór w parowniku oczywiście spotęgowałby ten efekt - więcej gazu by musiało "wietrzeć".

Ale niekoniecznie to zawór musi dawać takie problemy - mogą wystąpić przy sprawnym.

Napisano

> No według mnie to bedzie ta emulacja Lambdy bo przycesz jak

> wspomnałem gaz mam nie od roku tylko od 10 lat i dawnej tego

> problemu nie było,

no to raczej nie emulacja lambdy, chyba że coś tam padło. W twoim przypadku powinno być w konfiguracji "na masę", i pewnie tak jest

Napisano

> Wielkie dzieki za opis tylko jeszcze miał bym prosbe, jesli okaze sie

> ze to jest ta Emulacja Lambdy to co jest do wymiany i jesli ten

> 2 wariant ze gaz zostaje w kolektorze to wdedy co jest do

> wymiany.

Najpierw sprawdź jak jest ustawiony emulator - jaki jest ustawiony typ emulacji. A ile ma reduktor najechane? No bo chyba to nie jest ten 10 letni. hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Najpierw sprawdź jak jest ustawiony emulator - jaki jest ustawiony

> typ emulacji. A ile ma reduktor najechane? No bo chyba to nie

> jest ten 10 letni.

Na tym obecnym mam pzrejechane 40 tys

• 2 tygodnie później...
Napisano

Piotrekckm czy rozwiązałeś już problem z odpalaniem? Pytam, gdyż posiadam w swoim sceniku instalację Landi Renzo i mam ten sam problem, tzn. przy odpalaniu samochodu (bez względu na to czy silnik ciepły czy zimny) muszę dodać trochę gazu aby odpalił.

Napisano
  • Autor

Pojechałem na komputerek czy sa jakies błedy itp. zero błedów, wiec tylko pzreczysciłem sobie silniczek krokowy, wszytskie styki od elektrozaworów, od modułu popzreczyszczałem,

Generalnie moze jakasc poprawa jest, ale duzo nie jezdziłem bo obecnie przy cenie Paliwa cały czas jezdze na PB a tutaj tego problemu nie mam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.