Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Regulacja kąta wyprzedzenia zapłonu....

Featured Replies

Napisano

...witam, mam takie pytanka odnośnie tematu, może ktoś ma doświadczenie... hmm.gif

1/ Jak FIZYCZNIE podłączyć stroboskop? Bo instrukcja serwisowa bardzo pobieznie o tym mówi... /patrz załącznik/

2/ Czy można pobawić się w ustawianie na ucho/noge itd. bez wielkiego niebezpieczeństwa dla silnika? Chętnie widziane porady, bo na razie lampy nie posiadam... zlosnik.gif

3/ Czy przy zasilaniu NoPb/LPG zwiększać kąt?

4/ Co jest mniejszym złem, za duży kąt, czy za mały? Jakie objawy? Ponoć nawet przy fabrycznym kącie czasem "jeździ gorzej" niż na trochę przestawionym... hmm.gif

5/ Rozważam też mechanika, ale jeden już mi powiedział "jak jeździ to nie ruszać lepiej" rotfl.gif...więc mam chęć sam się pobawić...

auto to Civic, 200kkm przebiegu, uwagi mile widziane... ok.gif

Napisano

> 3/ Czy przy zasilaniu NoPb/LPG zwiększać kąt?

W zasdzie przy zasilaniu lpg dobrze lekko wyprzedzić zapłon, ponieważ lpg ma większą liczbę oktan chyba 104

Napisano

> ...witam, mam takie pytanka odnośnie tematu, może ktoś ma

> doświadczenie...

> 1/ Jak FIZYCZNIE podłączyć stroboskop? Bo instrukcja serwisowa bardzo

> pobieznie o tym mówi... /patrz załącznik/

Powinien być taki klips, który zakładasz na przewód WN idący do I cylindra.

> 2/ Czy można pobawić się w ustawianie na ucho/noge itd. bez wielkiego

> niebezpieczeństwa dla silnika? Chętnie widziane porady, bo na

> razie lampy nie posiadam...

Możesz troszkę przyspieszyć i się przejechać - najlepiej tak poniżej 2000 rpm wcisnąć gaz w podłogę i nasłuchiwać dzwonienia. Jak nie dzwoni to znowu przyspieszyć o 2 mm, przejechać się i słuchać. Jak będzie dzwoniło to cofasz o 2 mm i jest w miarę dobrze. Zanim się zabierzesz to zaznacz sobie jak było na początku, żebyś w razie co miał do czego wracać.

> 3/ Czy przy zasilaniu NoPb/LPG zwiększać kąt?

Na LPG podobno powinno się przyspieszać.

> 4/ Co jest mniejszym złem, za duży kąt, czy za mały? Jakie objawy?

> Ponoć nawet przy fabrycznym kącie czasem "jeździ gorzej" niż na

> trochę przestawionym...

Za wczesny zapłon - tłok idąc do góry "napotyka ciśnienie" od wybuchającej już mieszanki. Tłok oprócz tego, że sprężał mieszankę to teraz jeszcze dostaje młotkiem po głowie.

Za późny zapłon - mieszanka wybucha gdy tłok już idzie w dół. Też nie dobrze ale mniej szkodliwe.

Napisano

> 4/ Co jest mniejszym złem, za duży kąt, czy za mały? Jakie objawy?

> Ponoć nawet przy fabrycznym kącie czasem "jeździ gorzej" niż na

> trochę przestawionym...

Za wczesny zapłon oznacza to, co już wyżej wspomniano - suw pracy zaczyna się (dużo) przed GMP, co powoduje obciążenia układu korbowo-tłokowego - w skrajnym przypadku może dojść do jego uszkodzeń.

Opóźnienie zapłonu generalnie osłabia silnik - nie rozwija on pełnej mocy, wiecej pali, może dochodzić do przegrzewania wydechu (za długie spalanie, przeciągające się aż na cykl wydechu - w skrajnym przypadku może dojść do spalenia katalizatora o ile jest).

Co do LPG - ma on wyższą liczbę oktanową niż benzyna, można zatem nieco przyspieszyć zapłon z korzyścią dla mocy, ale wówczas może "dzwonić" na benzynie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.