Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziwny objaw seja

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich, mam problem z seicento 900, 2001 rok.

Samochód normalnie chodzi i jest wszystko ok, a czasem zachowuje sie tak jakby mu wszystkie cylindry nie paliły, zaczyna kopcić i smierdzieć paliwem. Jakiś czas tak nie równo chodzi, szarpie silnikiem i całym autem. PO jakimś czasie wszystko wraca do normy i silnik pracuje normalnie. co to może być?? Swiece i przewody nowe, na diagnostyce komputerowej nic nie wykazało.

Napisano

> Witam wszystkich, mam problem z seicento 900, 2001 rok.

> Samochód normalnie chodzi i jest wszystko ok, a czasem zachowuje sie

> tak jakby mu wszystkie cylindry nie paliły, zaczyna kopcić i

> smierdzieć paliwem. Jakiś czas tak nie równo chodzi, szarpie

> silnikiem i całym autem. PO jakimś czasie wszystko wraca do

> normy i silnik pracuje normalnie. co to może być?? Swiece i

> przewody nowe, na diagnostyce komputerowej nic nie wykazało.

MAP SENSOR taki czujnik podcisnieniowy obok komputera sprawdz wezyk idądy do ukladu wtryskowego jak i wtyczke od niego znajduje sie on przy komputerze zawieszony na blaszce od spodu przy przekaźnikach.

pozdr

Napisano
  • Autor

> MAP SENSOR taki czujnik podcisnieniowy obok komputera sprawdz wezyk

> idądy do ukladu wtryskowego jak i wtyczke od niego znajduje sie

> on przy komputerze zawieszony na blaszce od spodu przy

> przekaźnikach.

> pozdr

map sensor jest ok, weżyki dobre, jak przy pracującym silniku zdejme węzyk jest zupełnie inny objaw

Napisano

> map sensor jest ok, weżyki dobre, jak przy pracującym silniku zdejme

> węzyk jest zupełnie inny objaw

a pompa paliwowa? tongue.gif moze problem z zasilaniem paliwem jest :>

Napisano

Świece i przewody WN sprawdzałeś?

Napisano
  • Autor

> a pompa paliwowa? moze problem z zasilaniem paliwem jest

tez tak myslałem, ale wydaje mi sie ze to by auto gasło, kable WN nowe i swiece też. Może to cewka??

Napisano

> tez tak myslałem, ale wydaje mi sie ze to by auto gasło, kable WN

> nowe i swiece też. Może to cewka??

hm pompe podmienic duzo roboty nie ma a juz roznie zle dzialajace pompy widzialem .... cewka to jak juz to po nagrzaniu zdrowym by fiksowwala ale w całym zakresie obr nie tylko na wolnych ....

Napisano
  • Autor

> hm pompe podmienic duzo roboty nie ma a juz roznie zle dzialajace

> pompy widzialem .... cewka to jak juz to po nagrzaniu zdrowym by

> fiksowwala ale w całym zakresie obr nie tylko na wolnych ....

własnie to sie dzieje w całym zakresie obrotów, nie da sie wtedy jechać autem, bo tak źle chodzi. Mam zamiar podmienić którąś cewke, ale to dopiero w poniedziałek jak mi sklepy otworzą

Napisano

> własnie to sie dzieje w całym zakresie obrotów, nie da sie wtedy

> jechać autem, bo tak źle chodzi. Mam zamiar podmienić którąś

> cewke, ale to dopiero w poniedziałek jak mi sklepy otworzą

jeśli chcesz sprawdzić czy to wina cewek to nie musisz kupować od razu nowej na podmiankę. Wystarczy, że podczas takich objawów ją sprawdzisz czy działa

Napisano

1.swiece... niestety ja przy ngk mam dziwne objawy,zdarzylo mi sie dwa razy padniete ngk tak po prostu,teraz zakladam tylko iskry albo championy i mam spokoj ze swiecami

3.jesli nie,to sprawdz czy w tym wezyku odmy(tym z mniejsza srednica)nie masz zamarznietego kawalka lodu smile.gif z wilgoci w srodku-wtedy wyjac na kaloryfer,filtr powietrza nowy (byc moze na twoim rosnie juz plesn smile.gif )

3.cewki

te dane z wlasnego doswiadczenia smile.gif jezdze 900 z 2001 smile.gif

Napisano
  • Autor

> 1.swiece... niestety ja przy ngk mam dziwne objawy,zdarzylo mi sie

> dwa razy padniete ngk tak po prostu,teraz zakladam tylko iskry

> albo championy i mam spokoj ze swiecami

> 3.jesli nie,to sprawdz czy w tym wezyku odmy(tym z mniejsza

> srednica)nie masz zamarznietego kawalka lodu z wilgoci w

> srodku-wtedy wyjac na kaloryfer,filtr powietrza nowy (byc moze

> na twoim rosnie juz plesn )

> 3.cewki

> te dane z wlasnego doswiadczenia jezdze 900 z 2001

a miałeś takie same objawy?? Własnie świece w nim mam NGK, mówili ze ponoć dobre...

Napisano

ja do ngk nic nie mam bo wiem ze sa ok ale nie u mnie.efekty byly dokladnie takie jak opisujesz (przy takim sprawdzaniu czy daja iskre zachowywaly sie normalnie)lecz:

pkt 1 zdarzyl mi sie dwa razy-raz myslalem ze to byl problem swiecy(rozumiem ze moglo sie zdarzyc cos w fabryce... wtedy byla padnieta jedna,natomiast ostatnio szlag trafil dwie tak po prostu na 2 i 3 cyl(iskry brak zupelny).niewiem jak padly,zgasilem auto jednego dnia nastepnego odpalilem dojechalem do pracy i juz nie odjechalem.

wtedy rozmawialem z gosciem ktory robi glownie skody ale od czasu do czasu zajmuje sie innymi "wozidlami",on "gdzies,kiedys"spotkal sie z sc 900 ktore wyjatkowo mialo pecha do ngk,zalozone iskry rozwiazaly sprawe definitywnie

pkt 2 tylko w zimie,jesli probowalem odjechac autem zaraz po odpaleniu to szarpalo,pozniej przestawalo,jesli rozgrzalem silnik na postoju to moglem jechac spokojnie pozniej

kiedys wytargalem odme do domu i zalozylem ja dopiero rano jak polezala w domu,problemu nie bylo,nastepnego dnia zostawilem na noc rano mialem kostke lodu w tym waskim wezyku.filtr powietrza byl zasyfiony i trzymalo wilgoc bardzo(jezdzilem krotkie odcinki wiec nie zdazyl ten syf w filtrze wyschnac)

pkt 3 cewke wymienilem bo jak juz kupilem btanio to juz zmienilem a tamta stara jest na zapas smile.gif

auto ma juz 110 kkm kable sa orginaly fabryczne od 2001 roku i sa ok bez zadnych sprayow i polepszaczy

jesli je bede musial zmienic to kupie tez orginaly wiec nie sadze zeby byl problem z nimi u ciebie jesli masz jeszcze org.oczywiscie wszystko sie moze zdarzyc ale najpierw(niewielki koszt wg mnie) swiece na "normalne do 900" wg mnie iskry i filterek oraz sprawdzenie wezyka na odmie rano przed uruchomieniem

Napisano
  • Autor

Przewody Zapłonowe też mam nowe, Boscha, świec też nie podejrzewam, bo na starych iskrach ten sam objaw, a auto robi dosyć długie trasy ostatnio i stoi w ogrzewanym garazu na noc. Najgorsze jest to ze to sie nie zawsze dzieje, raz na tydzień, czasem dwa. A może by tak do ASO na kompa zajrzeć??

Napisano
  • Autor

Dziś sie to znów stało. Auto chodziło jakby nie paliło na wszystkie cylindry. Zacząłem wykręcać swiece to sie okazało ze 2 środkowe świece są mokre ( od razu po zgaszeniu auta). Świece te są z jednej cewki ( tej u góry), czyli wychodzi ze cewka pada, co myślicie???????

Napisano

> Dziś sie to znów stało. Auto chodziło jakby nie paliło na wszystkie

> cylindry. Zacząłem wykręcać swiece to sie okazało ze 2 środkowe

> świece są mokre ( od razu po zgaszeniu auta). Świece te są z

> jednej cewki ( tej u góry), czyli wychodzi ze cewka pada, co

> myślicie???????

fakt to może być cewka

Napisano

> Dziś sie to znów stało. Auto chodziło jakby nie paliło na wszystkie

> cylindry. Zacząłem wykręcać swiece to sie okazało ze 2 środkowe

> świece są mokre ( od razu po zgaszeniu auta). Świece te są z

> jednej cewki ( tej u góry), czyli wychodzi ze cewka pada, co

> myślicie???????

podmien cewki a jak sie powtorzy i beda dwa pozostale cylindy to cefka smile.gif

Napisano
  • Autor

> podmien cewki a jak sie powtorzy i beda dwa pozostale cylindy to

> cefka

chyba nie bede podmieniał, tylko od razu kupie nową, Orginał Magneti Marelli kosztuje koło 60 zł, wiec chyba nie warto kombinować

Napisano
  • Autor

Dziś wymieniona cewka i jeszcze raz świece na Boscha,

Zobaczymy co sie bedzie działo smile.gif

Napisano

poszukaj w archiwum, po problem silnikow 900 i nie palenia na wszystkie gary w zimie wraca czesto szczegolnie zima grinser006.gif

powiem tak zaczac sprawdzac standardowo:

1. swiece kable cewki (jezeli wybada sie ktory cylinder nie gada) podmienic miejscami cewki

2. sprawdzic czy w odmie nie ma lodu

3. najdziwniejszy patent ale własnie u mnie w cc900 sie sprawdził, przyciac nieco waz guumowy o ok 5cm ten cienszy który biegnie do odmy-odpowietzrenie skrzyni korbowej chyba sie zowie. (jezeli poszukasz w archiwum ludzie z serwisu fiata wypowiadali sie własnie ze ten silnik ma jakis feler z tym wezem, i czesto sie zdazało ze ludzie narzekali na chwilowe nie palenie zaraz po zapaleniu na wszystkie gary, gdy sie zagrzał wsio było ok. po przycieciu weza niby było ok.-u mnie pomogło) natomiast aby dokładniej zagłebic temat trzeba przewertowac archiwum bo juz nie smigam cc wiec trudno mi dalej cos mowic.

Napisano

> Dziś wymieniona cewka i jeszcze raz świece na Boscha,

> Zobaczymy co sie bedzie działo

witam po sasiedzku 20.GIF

pacjent 899 tylko ze w Uno mialem problemy z obrotami,po zapaleniu tak czasło sielnikiem nie wspomne o budzie ze hej angryfire.gif wymienilem swieczki na ngk i w dalszym ciagu sie nie poprawilo pisalem temat juz nie raz ale nikt nie umial odpowiedziec trafnie zeby pomogło rotfl.gif az w koncu postanowiłem sie wybrac do aso fiata na diagnostyke kompa jezeli po wymianie swiec i kombinowaniu co moze sie jeszcze zepsulo i wymieniac droga prob i bledow bylo bezsensowne oslabiony.gif

wiec komp nie miał zadnych bledow a serwisanci wymienili mi swiece(tygodniowe) na champion bo mowili ze nie jestem pierwszy i ostatni ktory przyjezdza ze swiecami ngk i nierowna praca silnika... wiec wymienili mi filtr powietrza swiece na champion bo mowia ze 899 nie potrafi do konca dac pełnego impulsu na swiece ngk i wytworzyc pelnej iskry (wg aso najlepiej iskry lub champion) do tego wymiana filtra paliwa i co powiedzial serwisant linka z gazu ktora jest podlaczona do przepustnicy musi byc koniecznie luźna a moja byla naciagnieta...po tym wszystkim silnik zaczoł prawidłowo pracowac a koszt wymiany w aso +diagnostyka komp to 260zł... dla mnie wielkie nie porozumienie sciana.gif dlatego pisze co mojemu silnikowi pomoglo moze i Tobie pomoze waytogo.gif

Napisano

> może by tak do ASO na kompa zajrzeć??

w Bytomiu na strzelcow bytomskich (pewnie wiesz gdzie bo widze ze jestes z Tarnowskich Gór 20.GIF )

podpiecie do kompa kosztuje 80zł

Napisano
  • Autor

no i znowy sie stało confused.gif

nowa cewka, swiece przewody a dalej nie chodzi na dwa cylindry

jakies pomysły??

bo mi juz rece opadają

Napisano

> no i znowy sie stało

> nowa cewka, swiece przewody a dalej nie chodzi na dwa cylindry

> jakies pomysły??

> bo mi juz rece opadają

sprawdz wtyczke z cewki, moze tam kabelki sa luzno lub cos

Napisano
  • Autor

> sprawdz wtyczke z cewki, moze tam kabelki sa luzno lub cos

właśnie wszystko tam gra. bardziej mi sie wydaje ze coś od strony swiec, a może być coś takiego ze np pierscienie padły i swiece zalewa olejem????

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.