Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wina rozrusznika?

Featured Replies

Napisano

Witam,

rano podczas zapalania (astra 2 1.6 8V) słobo kreci rozrusznik. akumulator jest leciwy juz ale oczko pokazuje zielony kolor ze jest naładowany. Zapali za pierwszym razem ale juz tak przy -5 cieżko kreci. Boje sie ze przy wiekszym mrozie sobie nie poradzi. Czy mozliwe ze to wina rozrusznika, ladowanie jest ok. Moze tulejki sa do wymiany. Wczesniej mialem uno to tak mi krecilo jak bylo -15 a astra przy -5 juz slabo kreci.

Napisano

> Witam,

> rano podczas zapalania (astra 2 1.6 8V) słobo kreci rozrusznik.

> akumulator jest leciwy juz ale oczko pokazuje zielony kolor ze

> jest naładowany. Zapali za pierwszym razem ale juz tak przy -5

> cieżko kreci. Boje sie ze przy wiekszym mrozie sobie nie

> poradzi. Czy mozliwe ze to wina rozrusznika, ladowanie jest ok.

> Moze tulejki sa do wymiany. Wczesniej mialem uno to tak mi

> krecilo jak bylo -15 a astra przy -5 juz slabo kreci.

To oczko to badziew, sprawdz akumulator bo to na 80% jego wina.

Napisano
  • Autor

> To oczko to badziew, sprawdz akumulator bo to na 80% jego wina.

no akumulator ma juz ok 6lat varta silver 55. Samemu mozna jakos sprawdzic czy najlepiej do elektryka?

Napisano

Wszystko jest w podwieszonym wątku o akumulatorach.

Napisano

zdrowy rozrusznik dużo daje.

ja w swoim wymieniłem tulejki i szczotki, to kręci dosłownie dwa razy szybciej...na tym samym aq oczywiście

A nie powiem żeby przedtem kręcił jakoś wyczuwalnie wolno. Po prostu miałem chęc coś porobic przy samochodzie i padło na rozrusznik. Szczerze, to sie nie spodziewałem takich rezultatów.

Napisano

> zdrowy rozrusznik dużo daje.

> ja w swoim wymieniłem tulejki i szczotki, to kręci dosłownie dwa razy

> szybciej...na tym samym aq oczywiście

jednak to nie zmienia faktu ze zanim zregeneruje sie rozrusznik nalezy sprawdzic aku... wink.gif

Napisano

> jednak to nie zmienia faktu ze zanim zregeneruje sie rozrusznik

> nalezy sprawdzic aku...

tyko jak go sprawdzisz w warunkach domowych??

najbardziej miarodajne będzie chyba tylko podmienienie akumuatora rano na moment odpalenia, bo innego "domowego" sposobu nie widze.

ps

a rozrusznk jak nie by pare lat ruszany, to każdemu polecam- naprawde warto

Napisano

> tyko jak go sprawdzisz w warunkach domowych??

> najbardziej miarodajne będzie chyba tylko podmienienie akumuatora

> rano na moment odpalenia, bo innego "domowego" sposobu nie

> widze.

> ps

> a rozrusznk jak nie by pare lat ruszany, to każdemu polecam- naprawde

> warto

Domowym sposobme, multimetrem za 15zl.

A jak nie ma to do sklepu gdzie sprzedaja aku sprawdza za 3 minuty za free.

A rozrusznik jak ma pobor w normie po co regenerowac, chyba po to aby kase wywalic niewiadomo po co.

Napisano
  • Autor

no chyba jednak musze sprawdzic ten rozrusznik. Jezdze nia juz rok ale kto to wie kiedy bylo przy nim cos robione. Przy niewielkich mrozach powiniem szybciej krecic a kreci tak jakby bylo z -15

Napisano

> no chyba jednak musze sprawdzic ten rozrusznik. Jezdze nia juz rok

> ale kto to wie kiedy bylo przy nim cos robione. Przy niewielkich

> mrozach powiniem szybciej krecic a kreci tak jakby bylo z -15

Jakbys wiedzial jak traci sprawnosc alumulator wraz ze spadkiem temperatury, to najpierw zajrzalbys tam.

A wogole zanim bys tam zajrza sprawdilbys jaki ma pobor pradu.

Napisano

> Domowym sposobme, multimetrem za 15zl.

no to proszę, napisz coś więcej o tym sposobie na multumetr?

> A rozrusznik jak ma pobor w normie po co regenerowac, chyba po to aby kase wywalic niewiadomo po co.

mój też miał teoretycnie pobór prądu w normie, tyle że wolno kręcił.

Wymieniłem tulejki i szczotki i kręci teraz dwa razy szybciej.

ps

i żeby nie było

nie neguje potrzeby sprawdzenia sprawności akumuatora

tyle, że najbardziej wiarygodna będzie podmianka akumulatora na inny. We wszelkie testy robione przez firmy sprzedające akumulatory nie wierze, bo im prawie zawsze wychodzą wyniki sugerujące zakup nowego aq hehe.gif

a dobrego sposobu badania sprawności aq mutimetrem nie znam. Proszę, uświadom mnie IThankYou.gif

Napisano

Wiec nie wiem czy wiesz co piszesz. jak rozrusznik moze miec pobor w normie i krecic sie wolniej icon_eek.gif

Pomiar testerem do akumulatora jest bardzo dobry. poniewaz symuluje prad zwarcia jezeli sie nie myle i sprawdza jak szybko akumulator podnosi sie po takim strzale.

Co do multimetu idzies do auta i mierzysz napiecie na akumulatorze. Ot cala filozofia. sprawny akumulator [powinien miec wiecej niz 12,5V czegos jeszcze nie rozumiesz?

Napisano
  • Autor

czyli multimetrem sprawdze stan akumulatora i podor pradu przez rozrusznik?

jak rozrusznik bedzie pobieral duzo pradu to wina bedzie wlasnie jego tak? wytłumacz mi to jeszcze bo z elektryka to ja mam tyle wspolnego co nic, a nie chce wydawac kasy w elektryka moze niepotrzebnie.

Napisano

> czyli multimetrem sprawdze stan akumulatora i podor pradu przez

> rozrusznik?

> jak rozrusznik bedzie pobieral duzo pradu to wina bedzie wlasnie jego

> tak? wytłumacz mi to jeszcze bo z elektryka to ja mam tyle

> wspolnego co nic, a nie chce wydawac kasy w elektryka moze

> niepotrzebnie.

Rozumiem ze alternator masz sprawny i laduje tyle ile bozia kazala. Jezeli tak podejdz rano do auta i zmierz napiecie. Jezeli jest mniejsze niz 12,5 V to lekka lipa. W zaleznosci jaki masz akumulator mozna sprobowac zbadac gestosc elektrolitu, ewentualnie go uzupelnic i sprobowac podladowac.

jezeli nie ma takiej mozliwosci i tak wybierz sie gdzies gdzie handluja akumulatorami.

Powiedz kolesiowi aby sprawdzil Ci akumulator. Zainteresuj sie jak to dziala i patrz mu na lapy dla pewnosci aby nikt Cie nie oszukal.

Co do rozrusznika niestety nie wiem jaki powinien byc pobor pradu u Ciebie.

Napisano

> Wiec nie wiem czy wiesz co piszesz.

oczywiście że wiem

jak rozrusznik moze miec pobor w

> normie i krecic sie wolniej

widac może.

jak kupowałem aq jesienią to mialem badany pobór prądu przez roszrusznik i był ok.

(szczotki i tulejki zmieniłem ostatnio tak sobie prewencyjnie i się pozytywnie zaskoczyłem.)

> Pomiar testerem do akumulatora jest bardzo dobry. poniewaz symuluje

> prad zwarcia jezeli sie nie myle i sprawdza jak szybko

> akumulator podnosi sie po takim strzale.

no tak

ale jak robi go ktoś, komu zalezy żeby opchnąc ci nowy akumulator to albo nie poda ci prawidłowych wyników albo zakłamie jakoś te wyniki etc. oczywiście nie zawsze,ale pare razy już mnie tak chcieli wyr....oszukac.

> Co do multimetu idzies do auta i mierzysz napiecie na akumulatorze.

> Ot cala filozofia. sprawny akumulator [powinien miec wiecej niz

> 12,5V czegos jeszcze nie rozumiesz?

hehe.gifhehe.gifyikes.gif

no tu mnie powaliłeś na łopatki

-auto może miec słabe ładowanie, albo robi się krótkie trasy przy ładowaniu na dolnej granicy normy

-auto może miec duży pobór prądu

W tych sytuacjach aq może byc zdrowy, a pomiar niewłaściwy.

lub też

aq może mie nawet i 12,6V a pojemności tylko połowe

taki pomiar sprawności aq tylko za pomoca jego napięcia to o kant du*y potłuc. nic nie daje

miałeś mi podac dobry sposób, a nie takie coś...

jeśli już chce się w taki sposób sprawdzac, aq, to zeby wyeliminowac ewentualne niesprawności auta, nalezy go wymontowac, podładowac prostownikiem do pełna i zostawic w zimnym garażu na noc. Jesli rano napięcie bedzie na nim powyżej 12,6V to jest spora szansa, że jest jeszcze ok. Szansa, ale żadnej pewności

Napisano

Dlatego nalezy najpierw sprawdzic instalacje samochodu co napisdalem powyzej drogi kolego.

Dlatego multimetrem mozna wstepnie ocenic jego stan. Aby sprawdzic pojemnosc akumulatora nie musi jechac do firmy handlujacej akumulatorami. wystarczy ze podjedzie do dobrego mechanika i za 10zl mu to sprawdza.

Bedzie mial 100% pewnosci.

A co do rozrusznika oczywiscie ze po kilku latach przyda mu sie wymiana bebechow. Ale jak rozbierzesz silnik i wymienisz bebechy tez bedziesz milo zaskoczony tylko po co ladowac sie w niepotrzebne koszty.

Napisano

> Dlatego nalezy najpierw sprawdzic instalacje samochodu co napisdalem

> powyzej drogi kolego.

tak, tylko powiedz ilu z obecnych na tym forum potrafi zmierzy sobie np pobór pradu w aucie. Raczej niewielki odsetek i nie zalicza sie do niego kolega, który zaożył wątek

> Dlatego multimetrem mozna wstepnie ocenic jego stan.Aby sprawdzic

> pojemnosc akumulatora nie musi jechac do firmy handlujacej

> akumulatorami. wystarczy ze podjedzie do dobrego mechanika i za

> 10zl mu to sprawdza.

> Bedzie mial 100% pewnosci.

niby racja

> A co do rozrusznika oczywiscie ze po kilku latach przyda mu sie

> wymiana bebechow. Ale jak rozbierzesz silnik i wymienisz

> bebechy tez bedziesz milo zaskoczony tylko po co ladowac sie w

> niepotrzebne koszty.

szczotki i tulejki kosztują grosze. łącznie z robocizną pewnie koło 100z. Remont silnika tysiące.

ja widze różnce, a Ty?

teraz do autora wątku, żebyy sie nie pogubił w naszych przepychankach;)

pierwsze co zrób, to jśli masz multimetr to sprawdź napięcie ładowania na biegunach aq z włączonymi światłami, nawiewem i co tam jeszcze używasz podczas jazdy.

Jak będzie mniej niż 14V, to zostaw aq w spokoju i popraw ładowanie,

a jak będzie więcej to pojedź do jakiegoś elektryka/ serwisu akumulatorów na test akumulatora. Czy ma jeszcze jaką taką pojemnośc i czy daje wystarczający prąd na rozruch.

A co do rozrusznika

jak chcesz miec go w 100% sprawnego i żeby szybciej kręcił, to odżałuj tę stówe i wymien tulejki i szczotki u elektryka. Jak ci zwisa jego stan i wystarcza ci to że po prostu kręci, to nic nie rób. Jeszcze jakiś czas napewno podziała zanim padnie tak, że elektryk bedzie niezbędny. Twoja decyzja. A najlepiej to srawdź pobór prądu przez rozrusznik (też u jakiegoś elektryka ze specjalnym przyrządem- możesz to zrobic razem z testem akumuatora). Jak wyjdzie w porządku, to remont sobie odpuśc, a jak wyjdzie za duży albo na granicy, to wyremontuj

Napisano

Co do rozrusznika z wymontowaniem i zamontowaniem u mechanika oraz czesciami to bedzie okolo 200zl a nie 100 zlosnik.gif

Napisano

> Co do rozrusznika z wymontowaniem i zamontowaniem u mechanika oraz

> czesciami to bedzie okolo 200zl a nie 100

W moich okolicach stówe biorą. W dużych miastach, czy też innych częsciach Polski mogą byc wyższe ceny, nie zaprzeczam

Napisano

> W moich okolicach stówe biorą. W dużych miastach, czy też innych

> częsciach Polski mogą byc wyższe ceny, nie zaprzeczam

U mnie tez stowe, ale licz do tego szczotkotrzymacz, komplet tulejek oraz bendiks jak robic to porzadnie. Robota + czesci =200zl.

Napisano

> no akumulator ma juz ok 6lat varta silver 55. Samemu mozna jakos

> sprawdzic czy najlepiej do elektryka?

można samemu przy pomocy multimetra . Zakładając , że masz w pełni naładowany aku (min. 12,6V po dłuższym postoju np. po nocy) , mierzysz multimetrem spadek napięcia na elektrodach aku w momencie rozruchu silnika . Jeśli napięcie spada poniżej 10-9,5V aku nadaje się do wymiany. W Twoim przypadku , 6-letni aku nie ma już znamionowej pojemności 55Ah , daje więc zbyt mały prąd do płynnego rozruchu . Dodatkowo spadek temperatury obniża sprawność aku co nasila jeszcze w/w efekt ciężkiego rozruchu idea.gif

Napisano

> można samemu przy pomocy multimetra . Zakładając , że masz w pełni

> naładowany aku (min. 12,6V po dłuższym postoju np. po nocy) ,

> mierzysz multimetrem spadek napięcia na elektrodach aku w

> momencie rozruchu silnika . Jeśli napięcie spada poniżej 10-9,5V

> aku nadaje się do wymiany.

no własnie

ale skąd wiesz że to aq do wymiany a nie np zwarcie na rozruszniku?? Zwykłym multimetrem to nie wiele sie da zrobic niestety

Napisano

> no własnie

> ale skąd wiesz że to aq do wymiany a nie np zwarcie na rozruszniku??

nie wiem czy jest aku do wymiany więc napisałem jak to w prosty sposób sprawdzić multimetrem . Czytając uważnie pytanie zadane przez autora wątku (bardzo ważna informacja o nasileniu problemów wraz ze spadkiem temperatury) mozna się domyślić , że to jednak aku albo ewentualnie wzrost oporów ruchu w rozruszniku (tuleje) a na pewno nie zwarcie idea.gif

> Zwykłym multimetrem to nie wiele sie da zrobic niestety

wystarczy sprawdzić spadek napięcia na aku przy rozruchu silnika . Szybki , prosty pomiar choć wymaga pomocy drugiej osoby ale zawsze coś wniesie idea.gif

Napisano

> no własnie

> ale skąd wiesz że to aq do wymiany a nie np zwarcie na rozruszniku??

> Zwykłym multimetrem to nie wiele sie da zrobic niestety

Po pierwsze bo objawy nasilaja sie przy temperaturze -15 stopni. A przy - 5 jest l;epiej. Co wskazuje ze sprawnosc akumulatora sie pogarsza.

A po drugie zwarty rozrusznik nie utrudnia rozruchy przy nisjkiej temperaturze tylko go uniemozliwa. Cyk gasna kontroli i po wszystkim.

Wiec nie wiem dlaczego nadal upierasz sie przy rozruszniku.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.