Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pomocy rozrząd

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich.

Mam pewien problem. W tym roku przywiozłem z Niemiec Passata B5 rok produkcji 98, silnik 1.8 benzyna (125 km) bez turbo. Tak się złożyło że do autka nie dostałem książki serwisowej. I tu pojawił się mój problem bo nie wiem czy autko miało wymieniony pasek rozrządu. Zaznaczam że pod maską nie było też żadnych naklejek opisowych z serwisu. Licznik wskazuje, że auto przejechało 110 tysięcy. W serwisie VW powiedziano mi, że pasek należy wymienić po przejechaniu 120 tys. km. albo po 5 latach użytkowania pojazdu (ponieważ pasek parcieje). Ponadto oświadzono mi, że wraz z paskiem powinienem wymienić rolkę prowadzącą i rolkę napinającą (komplet) cena 1500 zł, bo inaczej to nie ma sensu. W sklepie z częściami zaproponowano mi komplet za 690 złotych i powiedziano, że w komplecie znajduje się jeszcze jakiś nabój.

Moje pytanie brzmi po co ten nabój, czy zapobiega on ewentualnym uszkodzeniom w razie gdyby pęknął pasek ?

A drugie pytanie w jaki sposób można poznać, że pasek rozrządu był niedawno wymieniany (słyszałem, że po napisach na pasku, ponoć gdzieś tam może znajdować się jego rok produkcji)?

Niechciałbym ponosić zbędnych kosztów i wymieniać coś co jest dobre i było niedawno wymieniane.

Pozdrawiam.

Napisano

1. Witamy.

2. Profilek.

3. Dla pewnosci wymienić.

4. Brać dobry rozrząd np. Dayco i jak masz zaufanego i dobrego mechanika to u niego.

Napisano

Lepiej wymień - wymiana 20 zaworów taniej nie wyjdzie w razie czego. I wymieniaj łącznie z rolkami, bo jak Ci się jakaś zatrze i zatrzyma to pasek przypali i w końcu ten tez pęknie. Passat to duży komfort, ale też większe wydatki. I tu się nic nie oszuka.

Napisano

Dla pewności lepiej wymienić, choć zarówno na rolkach jak i na pasku (jeśli oryginały to na 100%) jest data produkcji, wiec można mniej wiecej określić czas wymiany - problem w tym że tak na prawde nie masz pewności co do przebiegu.....

Do wymiany kawalifikuje sie zawsze pasek i zawsze rolki - warto przy okazji wymienić pasek klimy (jesli jest) i sprawdzić stana paska wielorowkowego. Poza tym powinno się za każdym razem wymieniać pompe wody - choć wytrzymać powinna dwie wymiany rozrzadu (przynjamniej oryginalne - bo włoszczyzna niestety oprócz tego że tańsza to również słabsza)

Pozdrawiam

Napisano

Poza tym powinno się za każdym razem wymieniać

> pompe wody - choć wytrzymać powinna dwie wymiany rozrzadu

> (przynjamniej oryginalne - bo włoszczyzna niestety oprócz tego

> że tańsza to również słabsza)

Nie rozumiem po co wymieniać pompe wody przy okazji .

Ona moze rownie dobrze jeszcze ługo działać . A w razie czego można ją wymienić osobno bez rozpinania rozrządu . niewiem.gif

> Pozdrawiam

Napisano

Na tej samej zasadzie pasek rozrządu moze wytrzymać i 150kkm - wystarczyło by sprawdzić czy nie popękany, nie sparciały, łożyska rolek nie gwiżdżą - można śmigać - kwestia sposobu jazdy i trafienia na odpowiedni egzęplarz - tyle że ryzyko nieporównywalne.

Pewnie jak ją szlag trafi to najwyżej czeka holowanko:)

Chodziło mi o to że wymiana samej pompy wiąże się niemalże z takim samym nakładem pracy co wymiana rozrządu - i mechanik nie weźmie za to 20zł, a ona raczej też jest przewidziana na określony przebieg - tak samo jest łożyskowana i tak samo pracuje jak rolki paska.

Chyba miedzy innymi z tego powodu serwisy zalecają przy rozrządzie wymiane pompy.

Ja ostatnio tez nie wymieniałem tej pompy - mechanik obejrzał i stwierdził ze jeszcze rundkę można na niej zrobić, ale jeśli wytrzyma i nadal będzie dobra to przy następniej wymianie paska ją też wymienie.

Pozdrawiam

Napisano

> Na tej samej zasadzie pasek rozrządu moze wytrzymać i 150kkm -

> wystarczyło by sprawdzić czy nie popękany, nie sparciały,

> łożyska rolek nie gwiżdżą - można śmigać - kwestia sposobu jazdy

> i trafienia na odpowiedni egzęplarz - tyle że ryzyko

> nieporównywalne.

> Pewnie jak ją szlag trafi to najwyżej czeka holowanko:)

> Chodziło mi o to że wymiana samej pompy wiąże się niemalże z takim

> samym nakładem pracy co wymiana rozrządu - i mechanik nie weźmie

> za to 20zł, a ona raczej też jest przewidziana na określony

> przebieg - tak samo jest łożyskowana i tak samo pracuje jak

> rolki paska.

> Chyba miedzy innymi z tego powodu serwisy zalecają przy rozrządzie

> wymiane pompy.

> Ja ostatnio tez nie wymieniałem tej pompy - mechanik obejrzał i

> stwierdził ze jeszcze rundkę można na niej zrobić, ale jeśli

> wytrzyma i nadal będzie dobra to przy następniej wymianie paska

> ją też wymienie.

> Pozdrawiam

Podpisuję się pod tym podejściem. Jak zmieniałem rozrząd przy 97kkm to zmieniłem pompę (na SKF). Jak teraz przy wymianie będzie ok to zostaje a jak będzie sie pociła to pójdzie do wymiany. W końcu dołożenie dla spokoju 150PLN (+-) to nie tak dużo.

PZDR

Napisano

> Podpisuję się pod tym podejściem. Jak zmieniałem rozrząd przy 97kkm

> to zmieniłem pompę (na SKF). Jak teraz przy wymianie będzie ok

> to zostaje a jak będzie sie pociła to pójdzie do wymiany. W

> końcu dołożenie dla spokoju 150PLN (+-) to nie tak dużo.

> PZDR

No to pozostaje mi sie z kolegami zgodzic . smile.gif)

Napisano
  • Autor

Dzięki za porady smile.gif

Wymiana rozrządu faktycznie, chyba mnie nie ominie. Zastanawiam się tylko jeszcze nad firmami poszczególnych podzespołów. Jak na razie udało mi się znaleźć:

pasek - bosh, contitech, continel, gaetz

rolki - dayco, skf

Która firma według was jest najlepsza tj. taka z którą pojeżdżę jak najdłużej i bezawaryjnie.

Mam jeszcze podobny problem z olejem. Niewiem co zostało wlane bo nie ma żadnych karteczek opisowych. Zastanawiam się czy powinienem wlać syntetyk czy raczej półsyntetyk. Po roczniku i przebiegu powinien być syntetyk, ale jeżeli niemiec wlał już półsyntetyk a ja wleję syntetyk to może być małe boom. Słyszałem, że Mobil jest dobry. Co o tym sądzicie ?

Napisano

> Dzięki za porady

> Wymiana rozrządu faktycznie, chyba mnie nie ominie. Zastanawiam się

> tylko jeszcze nad firmami poszczególnych podzespołów. Jak na

> razie udało mi się znaleźć:

> pasek - bosh, contitech, continel, gaetz

chyba Gates cfaniaczek.gif - może byc, a jak nie to Contitech

> rolki - dayco, skf

SKF, INA

> Która firma według was jest najlepsza tj. taka z którą pojeżdżę jak

> najdłużej i bezawaryjnie.

> Mam jeszcze podobny problem z olejem. Niewiem co zostało wlane bo nie

> ma żadnych karteczek opisowych. Zastanawiam się czy powinienem

> wlać syntetyk czy raczej półsyntetyk. Po roczniku i przebiegu

> powinien być syntetyk, ale jeżeli niemiec wlał już półsyntetyk a

> ja wleję syntetyk to może być małe boom. Słyszałem, że Mobil

> jest dobry. Co o tym sądzicie ?

nalej syntetyk, ajk będzie brał to zalej półsyntetykiem, ale najlepiej zdejmij pokrywę rozrządu i zobacz czy nie ma czarnego syfu

jak wszystko jest cacy i się świeci to spokojnie możesz syntetyk lac

jak jest w cholere czarnnego osadu to najwyżej półsyntetyk

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.