Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakie bezpieczniki ?

Featured Replies

Napisano

Witam.

Zabieram się do zrobienia rozdzielacza w samochodzie, i zastanawiam się jakie bezpieczniki dać na rozgałęzieniach. Na pewno będą tam podpięte elektryczne szyby, lusterka, centralny, szyberdach. Po samochodzie będę puszczał 1.5mm żyła. Co jeszcze... + 12 w bagażniku do lodówki, GPS + ładowarka do telefonu.

Będę się wpinał w aku(do centralnego, telefonu i lodówki).

Po stacyjce: Chyba czerwono-czarny kabel o ile dobrze pamiętam, przy stacyjce. Po przekręceniu kluczyka pojawia się tam +12 (szyby, lusterka, szyberdach, GPS)

Bezpieczniki będę dawał na każdym odejściu tylko nie wiem jakie wartości dobrać, żeby przypuśćmy z kablem tym co idzie od stacyjki nic się nie stało 270751858-jezyk.gif Co proponujecie ?

Napisano

Pomyśl żeby ten + po stacyjce nie dawać bezpośrednio ze stacyjki tylko ze stałego plusa przez przekaźnik sterujący stacyjką.

A na lodówkę daj 25A wink.gif

Pozstałte obwody w granicach rozsądku.

Aha, ja u siebie gniazdo lodówkowe (akurat nie zapalniczkowe, inne, bardziej kompaktow zasialnie jak do dysku w zasilaczu ATX) podpiąłem z premedytacją za stacyjką. Jak mam podpietą lodówę (ah te wyjazdy kempingowe na pd europy.. wink.gif ) i gasze auto to nie muszę pamiętać o wyłaczeniu lodówki coby mi po 30 min nie wyczerpała akku.

Aha, z takich wynalazków to polecam jeszcze przetwornicę 12/~230V (pozyskną np ze starego UPSa) umieszczoną w bagażniku. W kombiaku ładnie się za dekielkiem "w boczku" komponuje.

Napisano
  • Autor

> Pomyśl żeby ten + po stacyjce nie dawać bezpośrednio ze stacyjki

> tylko ze stałego plusa przez przekaźnik sterujący stacyjką.

Dobre zeby.GIF Na to nie wpadłem a może kłopotów zaoszczędzić...

Jak dobrze rozumiem chodzi Ci o to żebym dał dodatkowy przekaźnik który będzie sterowany stacyjką czy podpiął się pod jakiś którym stacyjka jest sterowana ?

> A na lodówkę daj 25A

> Pozstałte obwody w granicach rozsądku.

W granicach rozsądku... 270751858-jezyk.gif

Na GPS-a i telefon myślę, żeby dać po 1 A bo więcej i tak nie zeżrą.

Tylko nie wiem ile ciągnie silnik od szyberdachu, elektryczne szyby i lusterka - jeszcze nie mam... Ale myślę, że 10A powinno wystarczyć...

> Aha, z takich wynalazków to polecam jeszcze przetwornicę 12/~230V

> (pozyskną np ze starego UPSa)

Mam i to właśnie ze starego UPSa xD Z tym że jeszcze nie włożona i nie podpięta 270751858-jezyk.gif

Acha jeszcze jedno, z aku ciągnąć 1.5mm czy może coś grubszego ? Bo w sumie jak będzie na przekaźniku to wszystko będzie podłączone do tego 1 kabelka...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.