Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

dławienie sie

Featured Replies

Napisano

witam miałem zaslepiony egr ale postanowiłem go wyczyscic chodzi dobrze nie zacina sie wiec go zamontowałem i wyciagnałem zaslepke i co sie okazało moc jest taka sama ale pojawił sie problem przy obrotach ok 2000tys. przy lekkim wciskaniu gazu auto szarpie i strzela dymkami z rury potem jest ok. dzieje sie tak na kazdym biegu czy to wina egr? moze jeszcze trzeba cos w dolocie przeczyscic

Napisano
  • Autor

> Filtr powietrza dawno wymieniałeś ?

2tygodnie temu

Napisano
  • Autor

przeczysciłem rowniez dolot był tam syf jeszcze raz rozebrałem egr myslałem ze moze zle przeczysciłem ale chodzi dobrze i dalej auto szarpie przy ok 2000tys.obr tak podskakuje czy ktos ma jakies pomysły

Napisano
  • Autor

> Rozumiem że jak mocno depniesz na gaz to problem nie występuje ?

dokładnie i idzie tak jak ma isc? jest u nas ten zawor OVERBOOST bo podobno w stilo sie zapycha jesli jest to gdzie go szukac? bo juz nie mam pomysłow

Napisano

> dokładnie i idzie tak jak ma isc?

Przy ostrym przyśpieszaniu EGR się nie otwiera , tylko przy zwykłym - więc problem jest z nim związany .

> jest u nas ten zawor OVERBOOST bo

> podobno w stilo sie zapycha jesli jest to gdzie go szukac? bo

> juz nie mam pomysłow

Jest tylko w CF-3 - znajdziesz go na prawo od turbiny - wchodzą do niego dwa wężyki .

Ale wg. mnie to nie jego wina w tej sytuacji .

Napisano
  • Autor

> Przy ostrym przyśpieszaniu EGR się nie otwiera , tylko przy zwykłym -

> więc problem jest z nim związany .

> Jest tylko w CF-3 - znajdziesz go na prawo od turbiny - wchodzą do

> niego dwa wężyki .

> Ale wg. mnie to nie jego wina w tej sytuacji .

tak mam cf3 wiec moze zobacze ten OVERBOOST a jak nie bedzie roznicy to znowu zaslepie egr ale na forum stilo wyczytałem ze po zaslepieniu wiecej pali a mi pali za duzo i moze to własnie wina egr

Napisano

> tak mam cf3 wiec moze zobacze ten OVERBOOST

Gdy ten zaworek się przycina to turbo przeładowuje albo daje za małe ciśnienie i wtedy auto kopci , tyle że w szerszym zakresie obrotów niż to wynika z twojego opisu .

> a jak nie bedzie roznicy

> to znowu zaslepie egr ale na forum stilo wyczytałem ze po

> zaslepieniu wiecej pali a mi pali za duzo i moze to własnie wina

> egr

hmm.gifMiałem kiedyś zaślepiony może przez 3 m-ce i zbytniej zwyżki w spalaniu nie zauważyłem .

Napisano
  • Autor

a czysciłes kiedys moze ten OVERBOOS? jakos nie chce zaslepiac tego egr zobacze jutro, ten OVERBOOST chyba mamy inny niz w stilo bo z tego co widziałem to ida tam trzy wezyki a u chłopakow w stilo dwa wiesz czy da sie go u nas przeczyscic?

Napisano

> a czysciłes kiedys moze ten OVERBOOS?

Stwierdziłem że nie ma takiej potrzeby , próby drogowe z euroscanem wykazały że jest sprawny .

> jakos nie chce zaslepiac tego

> egr zobacze jutro

I słusznie - pomijając walory ekologiczne ma jeszcze inne plusy

Napisano
  • Autor

czyli nie wiesz czy da sie go wyczyscic czy jest rozbieralny

Napisano

> czyli nie wiesz czy da sie go wyczyscic czy jest rozbieralny

Z tego co kojarzę to jest tak samo jak w Stilo - trzeba kombinować przy powtórnym składaniu .

Napisano
  • Autor

no i zaslepiłem znowu egr i jedzie dobrze. Ale wydaje mi sie ze pali wiecej po zaslepieniu. zrobiłem trase 1000km cały czas autostrada max 130 i spalił mi 7litrow to chyba za duzo, wydaje mi sie ze powinno byc tak 6litrow czy moze byc az taka roznica ze trasa robiona w zimie. czy w zimie moze palic az o litr wiecej? a moze to własnie ten egr bo na forum stilo pisza po zaslepieniu pali wiecej, a moze cos innego ale co??

Napisano
  • Autor

sprawdzał ktos moze jakie ma roznice w spalaniu zima a latem?? prosze o opinie

Napisano

> sprawdzał ktos moze jakie ma roznice w spalaniu zima a latem?? prosze

> o opinie

Nie pisz 2 razy posta pod rząd z pytaniem o to samo nono.gif

Coś taki niecierpliwy wink.gif

U mnie różnica jest tylko widoczna przy jeździe na krótkich odcinkach rzędu kilkunastu km w jedną stronę , im niższa temperatura tym bardziej to widać , spalanie wtedy wzrasta od 0,5 do max 1 l .

Napisano
  • Autor

widze ze chyba tylko ty zauwazyłes jakies roznice w spalaniu zima a latem bo nikt wiecej nie pisze. czyli jak myslisz 7litrow przy predkosci max 130 to chyba za duzo

Napisano

> jak myslisz 7litrow przy

> predkosci max 130 to chyba za duzo

To zależy jak masz zwyczaj jeździć - przy naprzemiennym ostrym deptaniu na gaz , a potem hamowaniu taki wynik nie jest niczym dziwnym .

Ale jeśli zazwyczaj jeździsz płynnie to jest co najmniej z litr za dużo ok.gif

Napisano
  • Autor

nie było deptania jednostajna jazda wiec tak tez mi sie wydaje ze powinno byc gdzies 6litrow smile.gif wiesz moze gdzie mam szukac przyczyny?

Napisano

> nie było deptania jednostajna jazda wiec tak tez mi sie wydaje ze

> powinno byc gdzies 6litrow wiesz moze gdzie mam szukac

> przyczyny?

Przy zaślepionym zaworze recyrkulacyjnym auto może faktycznie więcej palić bo przepływka podaje zawyżoną masę powietrza do ECU , a ten dolewa nieco więcej paliwa co jest odczuwalne w praktyce jako polepszenie dynamiki zwłaszcza na niższych obrotach .

Zacznij więc może od EGR-a - doprowadź go do właściwego stanu - sprawdź czy grzybek szczelnie dolega do przylgni i czy wraca bez zacięć po naciśnięciu i potem porób testy spalania .

Napisano
  • Autor

> Przy zaślepionym zaworze recyrkulacyjnym auto może faktycznie więcej

> palić bo przepływka podaje zawyżoną masę powietrza do ECU , a

> ten dolewa nieco więcej paliwa co jest odczuwalne w praktyce

> jako polepszenie dynamiki zwłaszcza na niższych obrotach .

> Zacznij więc może od EGR-a - doprowadź go do właściwego stanu -

> sprawdź czy grzybek szczelnie dolega do przylgni i czy wraca bez

> zacięć po naciśnięciu i potem porób testy spalania .

egr rozbierałem juz dwa razy grzybek sie nie zacina ale jak go wcisne do konca to cos tam przeskakuje tak ma byc? i jak sprawdzic czy szczelnie dolega do przylgni nie wiem o co chodzi frown.gif. jak go rozebrałem i wyczysciłem to wszystko wygladało ok ale moze tylko wygldało. objaw jest ciagle taki sam ze szarpie w okolicy 2000tys.obr

Napisano

> egr rozbierałem juz dwa razy grzybek sie nie zacina ale jak go wcisne

> do konca to cos tam przeskakuje tak ma byc?

U mnie przed przeczyszczeniem właśnie się zacinał w prowadnicy , ale nawet wtedy nic wewnątrz nie przeskakiwało

> i jak sprawdzic czy szczelnie dolega do przylgni

Najszybciej wizualnie wink.gif

Napisano
  • Autor

> U mnie przed przeczyszczeniem właśnie się zacinał w prowadnicy , ale

> nawet wtedy nic wewnątrz nie przeskakiwało

no u mnie jest tak ze jak go wcisne do oporu to cos tam przeskakuje, nie blokuje sie ale cos słychac jakby jakas zapadke, wskakuje i wyskakuje

Napisano
  • Autor

> Rozumiem że podczas tych prób silniczek/siłownik masz też odkręcony ?

tak cały zawor rozebrany

Napisano

> tak cały zawor rozebrany

No to na pewno nic dziwnego nie powinno się wtedy dziać .

Co prawda istnieje możliwość że wewnątrz pękła sprężyna ale sprawdzenie tego jest dość ryzykowne .

Próba dokładnego wyczyszczenia tego elementu skończyła się u mnie urwaniem trzpienia grzybka wraz z nakrętka którą chciałem odkręcić smirk.gif

Napisano
  • Autor

ja tez to chciałem na poczatku wykrecic ale zrezygnowałem no sprzeskakuje za kazdym razem jak jest wcisniety do oporu ale nie blokuje sie no to nic chyba czeka mnie wymina a potem testy zuzycia paliwa

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.