Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak działa "magiczne oczko" akumulatora?

Featured Replies

Napisano

Ciekawy jestem na jakiej zasadzie działa owo magiczne oczko (magic eye) w akumulatorach. Gdy jest naładowany - zielone, gdy wyładowany - czarne, do sprawdzenia - białe. Jak to działa??

Napisano

> Ciekawy jestem na jakiej zasadzie działa owo magiczne oczko (magic

> eye) w akumulatorach. Gdy jest naładowany - zielone, gdy

> wyładowany - czarne, do sprawdzenia - białe. Jak to działa??

nic a nic nie jest to miarodajne.

u mnie jednego dnia było zielone bo przypadkowo zajrzałem a na drugi dzien auto nie odpaliło akum sie rozładował hehe.gif

co do koloru wydaje mi sie ze pokazuje gestosc elektrolitu ale to tylko przypuszczenia...

edit. znalezione na inym forum.:

..."Zasada działania hydrometru oparta jest na pomiarze gęstości elektrolitu, toteż bardzo ważne jest by elektrolit był równomiernie wymieszany w całej objętości akumulatora. Wtedy wskazania hydrometru jaki i pomiar napięcia są najdokładniejsze. Naturalne mieszanie się elektrolitu następuje w czasie jazdy samochodu (ładowanie akumulatora, kołysanie nadwozia, wibracje od nawierzchni).

Uwaga: hydrometr wskazuje stan naładowania akumulatora z pewnym opóźnieniem. Opóźnienie to jest dużo większe przy ładowaniu niż przy rozładowaniu akumulatora i wynika z wpływu przyciągania ziemskiego na rozkład gęstości elektrolitu. W praktyce oznacza to, że gdy rozładowany akumulator (czarne oczko) zostanie w pełni naładowany, to może upłynąć nawet 16 godzin, zanim oczko hydrometru zmieni kolor z powrotem na zielony. W przypadku bardzo rozładowanego akumulatora (nie można uruchomić silnika) potrzebne jest od 5 do 14 dni, aby akumulator naładował się wystarczająco w czasie jazdy w samochodzie i oczko hydrometru zmieniło kolor na zielony. W przypadku naładowania akumulatora ładowarką akumulatorową zmiana koloru na zielony następuje typowo po 1-2 godzinach. Z powyższych względów brak zielonego oczka zaraz po ładowaniu nie powinien być interpretowany jako uszkodzenie akumulatora lub jego zła jakość.

Należy pamiętać również, że ze względu na zachodzące wewnętrzne reakcje chemiczne, każdy akumulator ulega samorozładowaniu. Dla akumulatorów jest to wartość minimalna, wynosząca 3 – 4 % miesięcznie w temperaturze 25°C. Wzrost temperatury o +10°C powoduje podwojenie wielkości rozładowania. Toteż zaleca się przechowywanie nie używanego akumulatora w chłodnym miejscu i okresowe ładowanie. "...

Napisano

> Ciekawy jestem na jakiej zasadzie działa owo magiczne oczko (magic

> eye) w akumulatorach.

To jest taki prosty areometr wskazujący gęstość elektrolitu, co przekłada się bezpośrednio na stan naładowania. Jest to kawałek rurki zagięty w kształt lekko wyprostowanej litery "L" w której znajduje się zielona kulka. W zależności od gęstości elektrolitu kulka "chowa" się za zagięciem (czarno) lub wypływa przed i wtedy ją widać (zielono). Jak jest mało elektrolitu widać suchą rurkę (biało).

Napisano

magiczne oczko jest zielone już przy 80% naładowaniu akumulatora . Nie informuje natomiast o rzeczywistej pojemności akumulatora . Dlatego może się zdarzyć , że stary aku po jednorazowej próbie odpalenia silnika w cięższych warunkach odmówi dalszej współpracy nawet jeśli magiczne oczko było zielone .

Interpretacja kolorów oczka :

zielony-aku naładowaly

czarny - aku niedoładowany - trzeba doładować

białe - niski poziom elektrolitu - trzeba dolać wody destylowanej (o ile jest taka możliwość)

Napisano

Miarodajne może by i było-gdyby było ich w akumulatorze sześć, a nie jedno.

Napisano
  • Autor

> Interpretacja kolorów oczka :

> zielony-aku naładowaly

> czarny - aku niedoładowany - trzeba doładować

> białe - niski poziom elektrolitu - trzeba dolać wody destylowanej (o

> ile jest taka możliwość)

Faktycznie - wcześniej miałem białe oczko - nie dolałem H2O z racji ze akku bezobsługowy, jednak tchnęło mnie i rozmontowałem, okazało się że są korki. Myśle że teraz po naładowaniu z czarnego zrobi sie zielone a nie białe jak wcześniej.

Swoją drogą niezły patent, czy jednak po jednej celi można stwierdzić stan całego aku? Czy elektrolit miesza się między celami??

Napisano

> Faktycznie - wcześniej miałem białe oczko - nie dolałem H2O z racji

> ze akku bezobsługowy, jednak tchnęło mnie i rozmontowałem,

> okazało się że są korki. Myśle że teraz po naładowaniu z

> czarnego zrobi sie zielone a nie białe jak wcześniej.

> Swoją drogą niezły patent, czy jednak po jednej celi można stwierdzić

> stan całego aku?

oczko pokazuje stan jednej celi - 2-giej z jednej strony . Najczęściej jest tak , że elektrolitu najszybciej ubywa w najbardziej skrajnych celach czego oczko nie pokazuje . Jest więc orientacyjnym wskaźnikiem

Czy elektrolit miesza się między celami??

nie miesza się

Napisano

> edit. znalezione na inym forum.:

> ..." toteż bardzo ważne jest by elektrolit był

> równomiernie wymieszany w całej objętości akumulatora.

Znając budowę aku nie mam pojęcia jak się ma elektrolit równomiernie wymieszć. Chyba że jest to opis aku 2,1V wielkości wiadra, a elektrody oddalone są od siebie o przynajmniej 0,5cm.

Napisano

> Znając budowę aku nie mam pojęcia jak się ma elektrolit równomiernie

> wymieszć. Chyba że jest to opis aku 2,1V wielkości wiadra, a

> elektrody oddalone są od siebie o przynajmniej 0,5cm.

az tak głeboko nie znam sie na budowie aku, a text jest jedynie znaleziony na innym forum, wiec mi ciezko cokolwiek "głebiej" powiedziec ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.