Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Piasta w marei weekend-tył

Featured Replies

Napisano

Panowie,koledze (nie autokącikowiczowi) coś wali z tyłu, podniósł auto i stwierdził że ma luz na kole,więc sprawa jasna-piasta koła,teraz pytania:

-czy wystarczy łóżyska wymienić czy cała piasta musi iść?

-ma tez pytanie czy pasują jakieś zamienniki,nie dedykowane do marei bo takowe to koszt 170-200zł,a chodzi mu że spisze np nr i czy mu dobiorą w sklepie z łożyskami np jakieś polskie zamienniki,robił tak ktoś?

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Napisano

Łożysko wymieniasz razem z piastą. Nie wiem, czy bravo ma taką samą piastę, ja płaciłem 90 zł z tym, że nie mam abs-u. Jeżeli masz abs, to cena będzie się wahała wokół tej, którą podałeś.

Napisano

Sprzedajesz części i zadajesz takie pytania?

Powinieneś doskonale wiedzieć, że na tył kupuje się tylko piastę i w dodatku występują cztery rodzaje.

Napisano
  • Autor

> Sprzedajesz części i zadajesz takie pytania?

> Powinieneś doskonale wiedzieć, że na tył kupuje się tylko piastę i w

> dodatku występują cztery rodzaje.

Kolego nie 4 rodzaje tylko 3 (bez ABSu

i z ABSem do 98r i po 98), poza tym wystepuje jako piasta wraz z łożyskami,ale jest również zestaw łożysk,dlatego zapytałem jak jest lepiej.

Kolejna sprawa jest taka,że chłopak chce to zrobić jak najmniejszym kosztem i nie będę mu wciskał piasty za ponad 200zł skoro może wymienić łożyska (może nawet jakieś właśnie zamienniki są) co go będą kosztowały 100zł.

To,że sprzedaję części nie znaczy wcale że mam znać każde auto to raz (nawet mechanicy mają programy z opisówkami części,bo tego nie idzie połapać jak się w jednym modelu zmienia po 3 razy do roku jak np bywa często w japońcach) a dwa że nikogo nie zamierzam uszczęśliwiać zakupami u siebie,wręcz przeciwnie,jeśli mogę mu pomóc że chłopak zaoszczędzi to tym bardziej mi będzie miło.Nie można przeliczać wszystkiego na kasę i być pazernym,a Ty jeśli nie zamierzasz wnosić nic konstruktywnego do wątku to się poprostu nie odzywaj,jeśli piszesz to albo z humorem albo na temat,a nie oftopujesz...

Napisano

> a Ty jeśli

> nie zamierzasz wnosić nic konstruktywnego do wątku to się

> poprostu nie odzywaj,jeśli piszesz to albo z humorem albo na

> temat,a nie oftopujesz...

Przecież napisałem Ci na temat. Tylko piasta, powtórzę raz jeszcze. Nawet jak znajdziesz nr łożyska, które siedzi w piaście i kupisz takie samo, nie zamontujesz tego w piaście. Są patenty jednorazowe i niestety czasami to trochę więcej kosztuje.

Ja też sprzedaję części i co lepsze sam je montuję, a rzeźba przeważnie bywa dwa razy droższa.

Napisano

1. Wymienia się całą piastę i lepiej przy niej nie kombinować,

2. Najlepiej niech kolega zleci to jakiemuś zakładowi, do którego ma zaufanie i najlepiej niech oni mu kupią(dobiorą odpowiednią-jak sam zauważyłeś jest kilka rodzajów), niech sam tego nie robi bo można bardzo łatwo uszkodzić czujnik od abs'u.

3. Może się okazać, że po złożeniu dzieją się jaja z hamulcami i będzie musiał wymienić(odradzam próby regeneracji-strata czasu) samoregulator, których też występuje 10 wersji w zależności, w który dzień tygodnia auto było składane.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Nawet jak znajdziesz nr łożyska, które siedzi w piaście i kupisz

> takie samo, nie zamontujesz tego w piaście. ok.gif

Dokładnie tak. Zewnętrzna bieżnia łozyska jest po prostu piastą.

Napisano

> niech sam tego nie robi bo

> można bardzo łatwo uszkodzić czujnik od abs'u.

No tu pozwolę sie nie zgodzić z Kolegą . Przy tyle, to trzeba mieć szczególny talent żeby to uszkodzić. (nie trzeba demontować czujnika)

> 3. Może się okazać, że po złożeniu dzieją się jaja z hamulcami i

> będzie musiał wymienić(odradzam próby regeneracji-strata czasu)

> samoregulator, których też występuje 10 wersji w zależności, w

> który dzień tygodnia auto było składane.

Teoretycznie się tego nie demontuje ,no chyba ,że wielki problem ze zdjęciem bębna.

Napisano
  • Autor

> Przecież napisałem Ci na temat. Tylko piasta, powtórzę raz jeszcze.

> Nawet jak znajdziesz nr łożyska, które siedzi w piaście i kupisz

> takie samo, nie zamontujesz tego w piaście. Są patenty

> jednorazowe i niestety czasami to trochę więcej kosztuje.

> Ja też sprzedaję części i co lepsze sam je montuję, a rzeźba

> przeważnie bywa dwa razy droższa.

O widzisz,da się smile.gif konstruktywnie i na temat 20.GIF

Dobra zadzwonię do niego że niech zaciska pasa,2 tyg bez browara i ma piękną nową piastę...

dzięki wszystkim za rady,jak zwykle na AK można liczyć...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.