Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pytanie odnosnie tankowania LPG

Featured Replies

Napisano

witam.

mam takowe pytanko, jako ze jestem posiadaczem sekwencji z butla w kole, ostatnio podczas tankowania zauwazyłem ze zbyt szybko odbija "pistolet" mianowicie tankuje sie ok 20 ltr, gdzie nominalna wartosc ok 30ltr.

po ostatnim tankowaniu zrobiłem ok 240km i zaswieciła sie rezerwa na wskazniku natomiast jesczze nie przełaczał sie na benzyne, czy jest to normalne np. spowodowane temperaturami czy mam sie zaczac martwic?

Napisano

> witam.

> mam takowe pytanko, jako ze jestem posiadaczem sekwencji z butla w

> kole, ostatnio podczas tankowania zauwazyłem ze zbyt szybko

> odbija "pistolet" mianowicie tankuje sie ok 20 ltr, gdzie

> nominalna wartosc ok 30ltr.

> po ostatnim tankowaniu zrobiłem ok 240km i zaswieciła sie rezerwa na

> wskazniku natomiast jesczze nie przełaczał sie na benzyne, czy

> jest to normalne np. spowodowane temperaturami czy mam sie

> zaczac martwic?

Ogólnie do zbiornika powinno wejsc około 80% nominalnej pojemnosci butli (u ciebie jest 30, wiec powinno około 24) zaobserwuj czy na kazdej stacji tak szybko odbija czy tylko na tej jednej.

Co do rezerwy to sama idea rezerwy jest własnie taka ze rezerwa nie oznacza końca paliwa tylko pewna małą ilośc paliwa aby wiedzieć ze warto juz dotankować i i zeby móc było dojechać do stacji. Poza tym na LPG rezerwę można sobie dowolnie ustawić jesli chcesz moze sie zapalać przy połowie butli ja np mam około 5 litrów

Napisano

Z tą rezerwą to różnie bywa. Wskaźniki zapełnienia zbiornika gazu nie są zbyt precyzyjne niestety. Ja mam ustawioną rezerwę na 9 litrów, ale mam wahania, lampka się zapala z tolerancją do 2 litrów w rózne strony od tej wartości.

Najlepiej jest wyjeździć zbirnik do zera i wtedy zatankować. Oczywiście na stacji, w której pistolet nie robi niespodzianek i odbija we właściwym czasie. Wtedy się przekonasz, czy do zbiornika zostało wpompowane tyle ile trzeba.

Napisano

> Z tą rezerwą to różnie bywa. Wskaźniki zapełnienia zbiornika gazu nie

> są zbyt precyzyjne niestety. Ja mam ustawioną rezerwę na 9

> litrów, ale mam wahania, lampka się zapala z tolerancją do 2

> litrów w rózne strony od tej wartości.

> Najlepiej jest wyjeździć zbirnik do zera i wtedy zatankować.

> Oczywiście na stacji, w której pistolet nie robi niespodzianek i

> odbija we właściwym czasie. Wtedy się przekonasz, czy do

> zbiornika zostało wpompowane tyle ile trzeba.

zdecydowanie polecam jeździć na kilometry, ja tak robię. Rezerwę ustawiałem metoda prób i błedów te 5 litrów to tak na oko oceniam po kilometrach ale niejednokrotnie sie potwierdziło. Te lampki o poziomie gazu wogóle trzeba brać z dużym marginesem.

Napisano

> zdecydowanie polecam jeździć na kilometry, ja tak robię. Rezerwę

> ustawiałem metoda prób i błedów te 5 litrów to tak na oko

> oceniam po kilometrach ale niejednokrotnie sie potwierdziło. Te

> lampki o poziomie gazu wogóle trzeba brać z dużym marginesem.

Dokładnie. Chcialem sobie kiedyś kupić jakiś dokładniejszy wskaźnik poziomu gazu w zbiorniku, ale kilku speców od instalowania gazu odradziło mi to, z uwagi na wątpliwą ich dokładność. Tylko na licznik trzeba patrzeć smile.gif

Napisano

Zgadzam sie z kolegą kilometry to najlepszy sposób. Przy tankowaniu zeruje licznik dzienny i po około 350 wiem , że powinienem sie pojawic na stacji. Na trasie jest jeszcze lepiej, ale to sie wyczuje przy tankowaniu.

Moja rezerwa pomimo ustawiania czasami niemal do samego końca upiera sie, że w butli jest gaz.

Napisano

> Moja rezerwa pomimo ustawiania czasami niemal do samego końca upiera

> sie, że w butli jest gaz.

Moja jest jeszcze ciekawsza, bo jeśli poziom paliwa zejdzie ponizej poziomu rezerwy w czasie jazdy to sie nie zapali. Dopiero jak zgaszę silnik, odpalę znów i przejdę na gaz to wtedy się zapala. Potem, po przejechaniu paru kilometrów lampka rezerwy gaśnie (znaczy, jakby gazu w zbiorniku przybyło).

Ale... można się przyzwyczaić do wszystkiego, do tego też smile.gif.

Napisano
  • Autor

generalnie tez tak robie, i jak widze to wchodzi mi teraz do butli ok 20ltr z 30nominalnych i robie na tym ok 260km.

wczesniej robiłem ok 350 a wchodziło ok 27 do butli.

poprostu zauwazyłem ze pistolet przy tanokowaniu duzo wczesniej odbija.

tam generalnie nic nie powinno sie zepsuc, zwykły zawor ktory odbija po osignieciu jakiegos cisnienia

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.