Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wykres z hamowni i kilka pytań

Featured Replies

Napisano

Zhamiłem się w końcu i wyszło to tak

b18fa6769b56df4cm.jpg

8fc1c43cd188f2ffm.jpg

I teraz tak, pierwsza ciekawostka, że auto na dolocie - samoróbce (kopułka palio + długa giętka rurka + stary brudny stożek) uzyskuje wyraźnie większy moment w dolnym zakresie..

Druga sprawa - auto beznadziejnie jedzie dołem - co widać zresztą, przy 2 tys jakieś 57 Nm - bardzo kiepsko. I teraz pytanie co może być przyczyną, bo wydech jest 43 mm więc za luźny nie jest, czy kwestia rzeczywiśćie strojenia ma aż takie znaczenie?

Występuje taki problem że auto tak jak jest zimne, to jeżeli pociągniemy jakikolwiek bieg np. do 4 tys to po włączeniu luzu/wciśnięciu sprzęgła silnik przez 3 sekundy zostaje na tych obrotach i dopiero po chwili spadają ale do 2 tys.

Po rozgrzaniu jest różnie - generalnie jałowe obroty wynoszą ok 1500-1800 obr, jedyna opcja na ich zmniejszenie na postoju do włączenie biegu z przytrzymanym hamulcem i lekkie pusczenie sprzęgła - zmuli go do jakiś 1200 obr.

Jadąc np na II biegu jak sie hamuje silnikiem to wlasnie jak obr spadną do 1800 to auto samo jedzie 270751858-jezyk.gif dzieje sie tak na każdym biegu, dopiero wciśnięcie hamulca spowoduje że auto przebije sie na niższe obroty i wtedy jedzie na tych niskich.

Czasami ale to rzadko obroty wariują w sensie tak jakbym auto gazował na postoju latają od jałowych do 2200, tak jakbym permanentnie dusił i pusczał gaz.

Mapsensor, czy krokowy, bo jak odłącze wężyk od mapsensora to obroty jałowe spadają nieco i tak jakby mniej wariują..

Aha i jak zgasze gorący silnik i go zapale to wtedy po zapaleniu obroty jałowe są prawidłowe, ale po rozpoczęciu jazdy też wariują ale jest wyraźnie lepiej..

Napisano

Podobne objawy z wolnymi obrotami miałem przy braku kontaktu na wtyczce do kompa. Po oczyszczeniu np. WD-40 i szmatka i pędzelek, wydmuchaniu do "sucha" i starannym zapięciu wtyki problem znikł na długo. Zdarza się czasami i pomaga poprawienie (dociśnięcie) wtyki na kompie.

Napisano

zobacz mój wątek odniśnie przepustnicy.....

PS Ten Węglar to ten nowy design (z komorą kompensacyjną) czy klasyczny?

Napisano

Przebieg momentu bardzo fajny, bo od 4000 do prawie 6 i pół jest płaski. Inna sprawa, że nieznacznie przewyższa serię. No ale cóż - moment bierze sie głównie z pojemności/napełnienia wiec przy 1,1 trudno oczekiwać szału zlosnik.gif

Szmocy jak na wyjsciowe 54KM też masz więcej bo 80 (prawie) więc waytogo.gif

Biorąc jednak pod uwagę Twoje perypetie i drogę cierniową od serii do tego wykresu rozumiem Twe rozgoryczenie crazy.gif

Napisano
  • Autor

> zobacz mój wątek odniśnie przepustnicy.....

> PS Ten Węglar to ten nowy design (z komorą kompensacyjną) czy

> klasyczny?

Ten stary, klasyczny..

Napisano
  • Autor

> Przebieg momentu bardzo fajny, bo od 4000 do prawie 6 i pół jest

> płaski. Inna sprawa, że nieznacznie przewyższa serię. No ale cóż

> - moment bierze sie głównie z pojemności/napełnienia wiec przy

> 1,1 trudno oczekiwać szału

> Szmocy jak na wyjsciowe 54KM też masz więcej bo 80 (prawie) więc

> Biorąc jednak pod uwagę Twoje perypetie i drogę cierniową od serii do

> tego wykresu rozumiem Twe rozgoryczenie

Nie no wiesz, wszystko fajnie w końcu jest 80 km, ile miałoby być:) aczkolwiek niestety dopadło mnie to co dopada wiele osób, że poprostu dalsze dłubanie specjalnie nie ma sensu i jedyne wyjście to zmienić auto na coś z silnikiem typu 1.8t albo cuś. Może trzeba było bawić się w jakieś 1.4-16v. Podsumowująć mimo wszystko chyba nie żałuje - aczkolwiek to że auto zaczęło jeździć to naprawde cud bo już myślałem że będzie stało w krzokach:)

Teraz myśle żeby zakąsać porządne klocki EBC i jak mi radziłeś - sprężynki ale kurde Eibach 700 kosztuje. A i te obroty wariujące mnie wkurzają ale zajme się tym na dniach. Jeszcze teraz pytanie za 100 pktów, stroić gada czy nie?

Napisano

> I teraz tak, pierwsza ciekawostka, że auto na dolocie - samoróbce

> (kopułka palio + długa giętka rurka + stary brudny stożek)

czuje sie obrażony grinser006.gif

generalnie to poczekamy aż będzie bardziej przyczepnie i znowu możemy spróbować z rolowanego smile.gif IMO te 80 kuni jakos szału nie robi.

EDIT. EBC to chyba zbędny wydatek.

Napisano
  • Autor

> czuje sie obrażony

Heh nie nie dolot jest super, przynajmniej w działaniu zlosnik.gif

> generalnie to poczekamy aż będzie bardziej przyczepnie i znowu możemy

> spróbować z rolowanego IMO te 80 kuni jakos szału nie robi.

Wiesz co bo naprawde mi na III biegu nawet mielił i to było bez sensu..

> EDIT. EBC to chyba zbędny wydatek.

Czemu gdzieś tam widzilaem testy skrócił o pare metrów droge hamowania nawet na seryjnych tarczach..

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.