Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Biegi wchodzą a autko stoi :(

Featured Replies

Napisano

Witam.

W trakcie jazdy coś pukneło i koniec było jazdy, biegi normalnie wchodzą a nic nie ciągnie, można biegi wrzucać bez sprzęgła. Ma ktoś pomysł co mogło pójść ? Wałek główny w skrzyni czy coś innego? Przeguby zmienione z tysiąc km.temu i patrzyłem że ośki się nie kręcą na biegu, w między czasie dałem mu popalić po górach, może coś nie wytrzymało.

Napisano

> Witam.

> W trakcie jazdy coś pukneło i koniec było jazdy, biegi normalnie

> wchodzą a nic nie ciągnie, można biegi wrzucać bez sprzęgła. Ma

> ktoś pomysł co mogło pójść ? Wałek główny w skrzyni czy coś

> innego? Przeguby zmienione z tysiąc km.temu i patrzyłem że ośki

> się nie kręcą na biegu, w między czasie dałem mu popalić po

> górach, może coś nie wytrzymało.

Miałem tez tak w 700.. Okazało się że jakiś tam wałek z wieloklinem się wyrobił i nic nie działało.

Napisano

kolego trudno jest ocenić co sie stało , napewno cos w skrzyni nie wytrzymało ale dawanie mu w piec po górach nie może skutkowac awarią więc w tym niema problemu

problem sie rozwiąże po wyciągnieciu skrzyni , wtedy wyjdzie szydło z worka i bedzie wszystko jasne waytogo.gif

Napisano

> problem sie rozwiąże po wyciągnieciu skrzyni , wtedy wyjdzie szydło z

> worka i bedzie wszystko jasne

Stawiam na ścięte nity na tarczy sprzęgła.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

Tak czy inaczej skrzynię trzeba wyciągnąć, komplet sprzęgła ma przejechane jakieś 20tyś. to chyba za mało żeby już poszło. Zobaczy się, ale też mi się wydaje że jakiś wieloklin puścił.

Napisano

Podepne się pod temat... Ja miałem natomiast taką sytuację że jechałem normalnie autem, stanołem na światłach... Chciałem wrzucić bieg żeby ruszyć na zielonym i tu nagle buuuu ani jeden bieg wejść nie chciał... W końcu silnik zgasiłem wrzuciłem bieg odpaliłem auto i już wszystko działało... Podjechałem do kumpla zastanawialiśmy się sami co to mogło być, dolaliśmy na wszelki wypadek troszku oleju do skrzyni no i narazie wszystko jest oki... Prosiłbym o jakieś rady w tej sprawie... Nie chce żeby drugi raz mi się coś takiego stało i wysłuchiwać tych ludzi którzy stoją później za mną i zaczynają trąbić i wyzywać i nie rozumieją że się człowiekowi auto zepsuło...

Napisano

Kolego robban, miałem całkiem niedawno (gdzies pazdziernik, listopad) identyczną sytuację jak ty. Tez nie wiedziałem co jest grane, oddałem auto do znajomego kolegi mechanika i powodem było cos tam spierniczone w skrzyni, ale ze cała skrzynia była w nie najlepszym stanie to wymieniłem całą, udało mi sie kupic tanio (300zł) całą skrzynie w bdb stanie i smiga. Takze nie chce cie martwic ale to najprawdopodobniej bedzie skrzynia

Napisano

> Podepne się pod temat... Ja miałem natomiast taką sytuację że

> jechałem normalnie autem, stanołem na światłach... Chciałem

> wrzucić bieg żeby ruszyć na zielonym i tu nagle buuuu ani jeden

> bieg wejść nie chciał... W końcu silnik zgasiłem wrzuciłem bieg

> odpaliłem auto i już wszystko działało... Podjechałem do kumpla

> zastanawialiśmy się sami co to mogło być, dolaliśmy na wszelki

> wypadek troszku oleju do skrzyni no i narazie wszystko jest

> oki... Prosiłbym o jakieś rady w tej sprawie... Nie chce żeby

> drugi raz mi się coś takiego stało i wysłuchiwać tych ludzi

> którzy stoją później za mną i zaczynają trąbić i wyzywać i nie

> rozumieją że się człowiekowi auto zepsuło...

stało mi się tak dwa razy, za pierwszym razem ustało i po regulacji linki sprzęgła biegi chodzily normalnie. Za drugim razem też w koncu ustało, ale 1 i wsteczny wchodzily z oporami i zgrzytem. Padł docisk sprzęgła, do wymiany kompletne sprzęgło.

Napisano
  • Autor

Jak wyjmę skrzynię i się okaże że koszt naprawy przewyższy koszt zakupu drugiej to też kupie jakąś używaną . Jak już będę wiedział co było to napiszę.

Napisano

Wieniec zębaty koła talerzowego (który osadzany jest - podobnie jak wieniec zamachu - na ciepło) lubi sie obracać na łbie dyfra.

Jednak podczas takiej akcji słychać wyraźne chrobotanie.

Jesli ze sprzegłem bedzie wszycho ourajt, to zwróć na to uwagę ok.gif

Napisano
  • Autor

No i okazało się że wałek sprzęgłowy z tuleją łączącą z wałkiem głównym. A przy okazji wymieniony uszczelniacz na wałku bo ciekło.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.