Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprężyny zawieszenia

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich

wygląda na to że musze wymienić sprężyny zawieszenia tylnej osi przy Bravo 1.2 99r. powód? jak na tylnej kanapie usiądzie 85kg żywej wagi to opony chowają się w nadkola. Amorki nóweczki wczoraj wymieniane.

Pytanie... jakie byście polecili no i jak można to porada czy samemu dam rade je wymienić na kanale czy lepiej sie nie zabierać.Pozdro

Napisano

- po obu stronach odkrecic dolne mocowanie amortyzatorow (daje to mozliwosc opuszenia wahacza)

- podniesc jedna strone zdjac kolo

- wymienic sprezyne mocowana w dolnej czesci do wahacza,

- czynnosc wykonac dla drugiej strony

- przykrecic ponownie dol amortyzatorow

Napisano
  • Autor

dzięki za instrukcje.

Nie muszę się obawiać że mi sprężynka wystrzeli?

Napisano

> dzięki za instrukcje.

> Nie muszę się obawiać że mi sprężynka wystrzeli?

Nie, jak sie opusci waha robi sie duuuzo miejsca, a jeszcze stabilizator, albo odkrecic do wahacza, albo podniesc caly tyl auta, nie stawia wtedy oporu.

Napisano

Mam założone od Palio Weekend-a, jest wyżej o jakieś 4cm ale za to nic nie dobija. Wymiana bez kanału od tyłu auta i bez odkręcania kół. Trzeba tylko dość wysoko podnieść zadek.

Napisano
  • Autor

artek a czy ty zakładałeś nówki od palio czy przechodzone?Od Palio są jednak wyższe sprężynki, a jeżeli pasują bez problemu to chyba sie na takie zdecyduje bo w moich okolicach drogi nie są za wesołe a często jeżdże z pełnym obciążeniem

Napisano
  • Autor

jaką firme byście mi polecili, z nowych wychaczyłem D&D oraz JAMEX, zastanawiałem się również nad używkami.

Napisano

> zastanawiałem się również nad używkami.

Nie warto, skad wiesz, w jakim stanie beda uzywki, sprezyna ugnieciona, nie obciazona, ma praktycznie taka sama wysokosc co nowa.

Napisano
  • Autor

masz racje że pewniejsze nówki ale używki mogę mieć praktycznie za free. kumpel ma komis i chandluje też częściami gadałem z nim i miał coś mądrego a jego specjalizacja to właśnie brawki czasami znajdzie się coś innego ale w 99% fiaty Bravo i Brava i full części, no i poprostu zostawie mu na podmianke te moje, tak sie ze mną umówił. Jak bedą kijowe to kupie nówki

Napisano

to czemu my jeszcze nie mamy namiarów na tego kumpla...? smile.gif

Napisano
  • Autor

Sie robi

tylko ciężko sie do niego czasami dodzwonić. drive.gif

888 887 157

oraz

791 558 248

Napisano
  • Autor

ma też konto na allegro ale nieznam nicku

Napisano

Zakładałem nówki. Idę cyknąć fotki.

Napisano
  • Autor

no widać że teraz to stoi elegancko smile.gif

czyli jóż wiem że zdecyduje sie na sprężynki od palio, bo jednak jak stoi autko wyżej to amorki tak nie siadają.

Napisano
  • Autor

u mnie to wygląda jakoś tak . wizualnie nie widać dokładnie ale pięści nie jastem w stanie włożyć jak autko stoi bez dodatkowego obciążenia.

post-131786-14352499777919_thumb.jpg

Napisano

Mam je od ponad 2 lat i nie ma już problemu przy wyjazdach urlopowych że o coś zahaczę.

Kupowałem na giełdzie w Mysłowicach na stoisku z cząsteczkami do Fiata. Firma z Bielska, ale nie pamiętam nazwy.

Napisano
  • Autor

chciałem podżucić link do sprężynek które upatrzyłem ale aukcja sie jóż zakończyła producent to firma D&D tyle pamiętam

Napisano
  • Autor

kupiłem używki ale w baja stanie ,nawet laminat nie zaczął jeszcze zchodzić, różnice po wymianie:

- na starych sprężynach - 45kg na tylnej kanapie, ugięcie około 2cm

- po wymianie - około90kg na tylnej kanapie ugięcie ledwo widoczne zeby.GIF

podsumowanie ; operacja zakończona powodzeniem smile.gif)

Napisano

i do bravo założyłes te springi od palio weekend??

tylko na tył?? czy z przodu też wymieniałeś??

zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

tylko na tył ale niestety założyłem od bravo bo znajomek nie miał od weekend-a, mimo wszystko jestem zadowolony, tymbardziej że koszty tym samym ograniczyłem o ponad 50%

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.