Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Do jakiej mocy jest parownik tartarini G/79SE?

Featured Replies

Napisano

A ja sobie dalej walczę z regulacją instalki po swapie..

W trasie zdziwiło mnie, że max prędkość jaką mogę osiągnąć na płaskim terenie to 150km/h pomimo że w teorii przy tej mocy i masie auta (program cartest2000) powinno to być 170.

Poza tym auto jakoś słabo przyspiesza.

Dawkę wyregulowałem tak, żeby na wolnych obrotach lambda sobie pływała od min. do max.

Dzisiaj postanowiłem to poprawić i takie są moje spostrzeżenia:

Jeśli na wolnych obrotach L pływa min/max to przy większych jest ubogo i tak do końca już ubogo.

Jeśli zaś tak ustawię dawkę, żeby przy wyższych obrotach pływała L, to na niskich jest bardzo bogato, a jak ustawię, żeby na 5000rpm było pływająco to parownik już bardzo "syczy" a na wolnych gaśnie...(pomimo że mam regulację wolnych, ale nie da się już ich ustawić).

Tak się zastanawiam czy ten parownik nie jest do jakichś małych silniczków? (1.2 w sumie jest małe rotfl.gif ale ma 72 konie a wcześniej miałem 899 i 39 koni...)

Wiem że ubogo to źle dla głowicy, wolę więc mieć większe spalanie i spokój a przy okazji trochę buta też się przyda.

Martwi mnie tylko że na wyższych obrotach jednak wciąż mam ubogo, a może pod obciążeniem to się zmienia?

Jak mu przydławiłem dolot to oczywiście się zrobiło bogato, ale pewnie w czasie jazdy przy dużej prędkości zbraknie mu powietrza icon_rolleyes.gif

Nie wiem co robię źle, może jakieś wskazówki?

• 2 tygodnie później...
Napisano

Mam taką samą instalację w Lanosie 1,5 86 koni i nie mam żadnego problemu z przyśpieszeniem i prędkością maksymalną. Jeśli już zdarzają się jakieś problemy, to wina leży tylko po stronie złej jakości gazu. bbq.gif

Wydaje mi się, że u Ciebie to raczej wina źle dobranego mixera.

Na pewno nie jest to wina parownika, który w wersji Standard (najsłabszej) może zasilać silnik o pojemności 2,0 l. grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Mam taką samą instalację w Lanosie 1,5 86 koni i nie mam żadnego

> problemu z przyśpieszeniem i prędkością maksymalną. Jeśli już

> zdarzają się jakieś problemy, to wina leży tylko po stronie złej

> jakości gazu.

> Wydaje mi się, że u Ciebie to raczej wina źle dobranego mixera.

> Na pewno nie jest to wina parownika, który w wersji Standard

> (najsłabszej) może zasilać silnik o pojemności 2,0 l.

O widzisz, w końcu nieco rozjaśnienia dla tematu.

W wątku obok http://autokacik.pl/showthreaded.php?Cat=0&Number=281933766&page=0 trochę dywaguję na temat wpływu podłączenia wężyka z podciśnieniem, może tu tkwi problem niskiej vmax?

Poeksperymentuję w tym temacie, a co do miksera to hmmm, niby dobierany pod silnik był, więc raczej to nie to.

Aha, jeszcze jedno - kolega Drupi u którego ten silnik wcześniej był twierdzi że "szedł" mu tyle ile powinien a nie marne 150 w dodatku na tymże samym mixerze. Tyle że on miał nową instalację BRC a ja mam 6-cio letnią tartarini z przebiegiem 240kkm (membrany w parowniku mają 120kkm).

Możliwe że stare membrany nie dają "na maxa"?

Napisano
  • Autor

> Zmieniałeś ustawienia sterownika LPG co do ograniczeń ruchu krokowca?

Nie wiem ile ma kroków krokowiec. Ustawione było fabrycznie max 240 i tak mam.

Znowu na skali "na żywo" widać tylko max 200 a w garażu nigdy się nie otworzył powyżej 80.

Może pod obciążeniem otwiera się bardziej, nie wiem - nie mam laptopa z com'em.

Napisano

> nie wiem - nie mam laptopa

> z com'em.

A to może być w tym wypadku kluczowa sprawa.

Napisano
  • Autor

> A to może być w tym wypadku kluczowa sprawa.

Ok, ale jak jest zakres na maxa (więcej jak 240 się nie da) to co mogę zrobić?

Co mogłoby być przyczyną nie otwierania się krokowca do końca?

Fakt faktem, jak na początku po swapie jeździłem kilka dni na odpiętym krokowcu (bo w sterowniku był za niski zakres napięć tps'a ustawiony i mi odcinało gaz przy pełnej podłodze) to szedł jak dziki.

Po podpięciu krokowca faktycznie osłabł...

Spalanie pewnie też było kosmiczne wtedy na początku - może coś za coś, ale jak mam pedał w podłodze to moim zdaniem powinien się otwierać na max.

Mam tam nawet taką funkcję - pedał do deski - ustawia się przy jakim napięciu tps to jest i ile ma się otwierać krokowiec - mam wrażenie że to nie działa, chyba że w garażu nie da się tego zaobserwować niewiem.gif

Napisano

> Ok, ale jak jest zakres na maxa (więcej jak 240 się nie da) to co

> mogę zrobić?

> Co mogłoby być przyczyną nie otwierania się krokowca do końca?

A jesteś na 100% pewny, że takie ustawienie centralki miałeś wcześniej i to auto dobrze jeździło?

Napisano
  • Autor

> A jesteś na 100% pewny, że takie ustawienie centralki miałeś

> wcześniej i to auto dobrze jeździło?

Jestem pewien że takie ustawienie było wcześniej, a to auto wcześniej nie jeździło bo to było 899 rotfl.gif

A serio - jeździło prawie jak na benzynie.

Hmm, chociaż jak sobie teraz przypominam to przed swapem v-max też był niski... może jednak te membrany w parowniku mają dość.

Napisano

może jednak te membrany w parowniku mają dość.

Może być i tak.

Podobną historię miałem w Matizie z wiekową instalacją gazową. Też już nie chciał się ustawić.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.