Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Żandarmeria Wojskowa z suszarką?

Featured Replies

Napisano

Nie wiem czy już było o tym. Parę razy natknąłem się (na 'ósemce' przed Jankami) na

patrol ŻW mierzący prędkość ręcznym radarem. Patrol raczej dwóch żołnierzy, bez

policjanta.

Jakie mają uprawnienia do zatrzymywania i kontroli w szczególności kontroli prędkości?

W PoRD jest art. 131:

Quote:

ust. 2. Minister Obrony Narodowej, uwzględniając potrzebę zapewnienia bezpieczeństwa i porządku w czasie wykonywania kontroli drogowej oraz sprawne wykonywanie czynności w tym zakresie, w porozumieniu z ministrami właściwymi do spraw transportu oraz spraw wewnętrznych, określi, w drodze rozporządzenia:

1. organizację, warunki i sposób wykonywania czynności, o których mowa w art. 129 ust. 4;

2. warunki i tryb współdziałania Żandarmerii Wojskowej z Policją w sprawach, o których mowa w art. 130 ust. 1.

Jest też stosowne rozporządzenie: link do pdfa

i nie bardzo rozumiem o co w nim chodzi.

Quote:

Par. 1 Rozporządzenie określa:

1. organizację, warunki i sposób wykonywania kontroli ruchu drogowego przez żołnierzy Żandarmerii Wojskowej i żołnierzy wojskowych organów porządkowych
w stosunku do kierujących pojazdami Sił Zbrojnych RP oraz w stosunku do żołnierzy pełniących czynną służbę wojskową kierujących innymi pojazdami
;

2. organizację, warunki i sposób kierowania ruchem drogowym przez żołnierzy Żandarmerii Wojskowej i żołnierzy wojskowych organów porządkowych, w związku z pilotowaniem kolumn wojskowych;

3. warunki i tryb współdziałania Żandarmerii Wojskowej z Policją w prowadzeniu ewidencji kierowców naruszających przepisy ruchu drogowego;

Nie ma nic o zatrzymywaniu cywilnych aut i kontrolowaniu. Niby rodział 4 rozporządzenia mówi o tym co mają robić w razie stwierdzenia naruszenia przepisów RD podlegającego wpisaniu do ewidencji o której mowa w art. 130 ust. 1 ale w cytowanym wyżej rozdziale 1 jest że mogą kontrolować tylko pojazdy wojskowe lub prowadzone przez żołnierzy czynnej służby.

To jak jest? Muszę się zatrzymać (jako rezerwista) jeżeli moje auto nie jest pomalowane w barwy maskujące?

Napisano

cywil okazuje im tylko DO lub paszport. korzystaja niczym SM z niewiedzy prawa przez obywateli.

Napisano

> Patrol raczej dwóch żołnierzy, bez

> policjanta.

Ja spotykałem zawsze patrole mieszane - z policmajstrem. icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

> cywil okazuje im tylko DO lub paszport. korzystaja niczym SM z

> niewiedzy prawa przez obywateli.

Tak mi się zawsze wydawało że ŻW może sprawdzić czy nie jestem dezerterem i tyle. No ewentualnie mogą dokonać 'obywatelskiego zatrzymania'.

Ale może coś się pozmieniało. Muszę się w ogóle zatrzymywać?

Napisano
  • Autor

> Ja spotykałem zawsze patrole mieszane - z policmajstrem.

Te co ja widziałem to albo było dwóch ŻW albo jeden ŻW z suszarką i ktoś w aucie ale nie wiem kto.

Napisano

tak zatrzymac sie powinno. ale oni w ustawie maja napisane kiedy i jak powinni stac. z Danielem kiedys pisalismy o tym. zgodnie z litera prawa powinni sie krecic przy obiektach wojskowych. a to ze susza to zostalo pewnie poklosie z tego co minister MSWiA zezwolil w czasie ktorychs swiat ze bez policmajstra mogli robic to co policja. i tak zostaje na zasadzie skojarzen. zreszta ile ludzi czyta kodeks drogowy (ja minimum 2x rocznie czytam).

Napisano

> Te co ja widziałem to albo było dwóch ŻW albo jeden ŻW z suszarką i

> ktoś w aucie ale nie wiem kto.

Może to jest clou sprawy? biglaugh.gif

A młodemu niech ręka usycha... rotfl.gif

Napisano
  • Autor

> Może to jest clou sprawy?

> A młodemu niech ręka usycha...

No tak ale to w takim razie policjant powinien zatrzymywać. Nie wiem czy w aucie siedzi policjant czy żona generała a muszę się zatrzymywać (będąc w ruchu) na sygnał dawany przez ŻW?

Napisano

> No tak ale to w takim razie policjant powinien zatrzymywać.

Może i powinien - na mnie machał żandarm... hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Może i powinien - na mnie machał żandarm...

I zatrzymałeś się?

Napisano
  • Autor

> No a jak?

Dobra, ale nadal jednoznacznie nie wiem czy mają prawo kontrolować prędkość czy nie.

Napisano

sobie moze i nic poza tym. ewentualnie trafi na jakiegos zolnierza zawodowej lub zasadniczej sluzby i juz jemu moze narobic zle.

Napisano

> No tak ale to w takim razie policjant powinien zatrzymywać. Nie wiem

> czy w aucie siedzi policjant czy żona generała a muszę się

> zatrzymywać (będąc w ruchu) na sygnał dawany przez ŻW?

własnie jakiś miesiac temu też spotkałem taki zestaw dwóch żandarmów nie było policjanta , wczesniej widywałem zestawy mieszane a ten mnie bardzo zaintrygował wiec nie jest to odosobniony przypadek kolegi . Ci moi to stali w miescie .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.