Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowy EGR

Featured Replies

Napisano

witam miałem zaslepiony egr probowałem go wyczyscic ale nic to nie dawało auto po wyciagnieciu zaslepki skakało jak kangur i puszczało dymki. Zakupiłem nowy egr gdyz wydawało mi sie ze pali wiecej po zaslepieiu. I co wyszło auto jedzie prawie normalnie gdy jest zimny to czasami zamuli ale tak delikatnie na 1-2sekundy i pusci dymka a jak sie nagrzeje wszyskto jest ok co to moze byc skoro egr jest nowy?! nie wiem gdzie juz szukac frown.gif

Napisano

Mam zaslepiony EGR - spala mi wiecej niz powinien (choc lekiej nogi nie mam - ale jak juz sie staram to powinno byc mniej 270751858-jezyk.gif) Gdy wyciagnalem zaslepke - palil chyba mniej (zauwazalnie) ale krztusil sie tak ze przeszkadzalo w jezdzie. EGR mam fabryczny - nic nie kombinowalem. Albo masz fabrycznie uszkodzony EGR albo nie w tym problem...

Napisano
  • Autor

nie wiele mi pomogłes no ja dałem nowy egr jak był stary to szarpało strasznie teraz lekko ale szarpie i gdy szarpnie puszcza dymka. A dodam ze jak jest zimny jak dojezdzam do skrzyzowania i daje na luz to spadaja mi strasznie obroty prawie gasnie i tak kilka razy!

Napisano

Przed założeniem sprawdzałeś czy trzpień płynnie chodzi , a grzybek szczelnie domyka ?

Czasem długo niezużywany mechanizm - choć nowy - też potrafi się zastać .

Napisano
  • Autor

> Przed założeniem sprawdzałeś czy trzpień płynnie chodzi , a grzybek

> szczelnie domyka ?

> Czasem długo niezużywany mechanizm - choć nowy - też potrafi się

> zastać .

czy zatyka sprawdzałem a czy płynnie to nie ale dziwne ze jak sie nagrzeje to jest ok

Napisano

> czy zatyka sprawdzałem a czy płynnie to nie ale dziwne ze jak sie

> nagrzeje to jest ok

Na zimnym silniku EGR powinien być w ogóle cały czas zamknięty - stąd moje podejrzenie o brak szczelności ok.gif

Napisano
  • Autor

> Na zimnym silniku EGR powinien być w ogóle cały czas zamknięty - stąd

> moje podejrzenie o brak szczelności

tego nie wiedziałem objaw jest taki ze jak leciutko przyspieszam to tak w okolicy 1800-2000obr jest to szarpanie to kiedy egr zaczyna działac?

Napisano
  • Autor

> Silnik musi mieć powyżej 20oC

no i dzisiaj jechałem dłuzsza trase i jest tragedia auto do 2000obr jakby sie dławi potem puszcza czarna chmure i jest juz ok nie zawsze ale czesto! gdzie mam szukac przeciez egr mam nowy frown.gif

Napisano

Miałem kiedyś więcej przejechane na filtrze i nic się nie działo .

Rozkręcałem też kilka razy EGR-a a uszczelki mam ori i jest OK .

Proponuję w tej sytuacji podpiąć się do kompa i zrobić próby drogowe z odczytem ciśnienia doładowania , ciśnienia na CR , wskazań z przepływki i stopnia otwarcia EGR-a , te dane zwłaszcza byłyby cenne w momencie kiedy pojawia się failur .

Bez tego możemy sobie tylko mnożyć możliwe hipotezy i szukać po omacku ...

Napisano
  • Autor

chetnie juz dawno podjechałbym na kompa ale jestem w danii i dopiero za 2 miesiace jade do polski a tu podłaczenie do kompa kosztuje 700koron czyli 350zł wiec troche drogo. wygrzebałem filtr i wkład jest cały czary i jak w niego dmucham to powietrze bardzo ciezko przechodzi jest duzy opor i teraz nie wiem jak powinno byc wydaje mi sie ze jest zapchany

Napisano

> wygrzebałem filtr i wkład jest cały czary i jak

> w niego dmucham to powietrze bardzo

> ciezko przechodzi jest duzy opor

hmm.gif Piszesz w końcu o filtrze paliwa czy powietrza ?

Napisano
  • Autor

> Piszesz w końcu o filtrze paliwa czy powietrza ?

pisze o filtrze paliwa wygrzebałem go wylałem rope i dmuchałem i powietrze bardzo ciezko przechodzi a nie wiem jak jest w nowym dzisiaj zrobiłem jazde i obserwacje jak jest całkiem zimny wszystko ok jak zacznie sie rozgrzewac zaczynaja sie cyrki wszystko sie dzieje w okolicach 1800-2000obr. czy to moze byc ten filtr a moze jakas nieszczelnosc za egr ale jak to sprawdzic

Napisano
  • Autor

No i mam nowe wiesci wypiąłem wtyczke z przepłwyomierza z ciekawosci i co? auto jedzie jak nowonarodzone! wiec wygrzebałem przepływke zeby sprobowac ja wyczyscic. rozebrałem i wypsikałem kontaktem i co sie okazało ze ten trucik jest przerwany nie wiem do czego on jest! załozyłem myslac ze moze bedzie ok bo drucik mimo przerwania stykał sie z dalsza czescia lecz teraz wystapił typowy objaw przepływki czyli brak mocy i kreci do ok 3500obr. do czego jest ten drucik czy mozna go przylutowac?

Napisano

> do czego jest ten drucik czy mozna go przylutowac?

Zależy od konstrukcji, ale reanimacja drucika nic nie da. Prawdopodobnie jest to drut oporowy, który nagrzewa się do określonej temp. I teraz w zależności od przepływu powietrza, podaje się na drucik tyle prądu, żeby miał jednakową temperature. I chyba w taki sposób (czyli ilość prądu potrzebną do utrzymania temp. drucika) jest mierzony przepływ powietrza.

Napisano

> Zależy od konstrukcji, ale reanimacja drucika nic nie da.

> Prawdopodobnie jest to drut oporowy, który nagrzewa się do

> określonej temp. I teraz w zależności od przepływu powietrza,

> podaje się na drucik tyle prądu, żeby miał jednakową

> temperature. I chyba w taki sposób (czyli ilość prądu potrzebną

> do utrzymania temp. drucika) jest mierzony przepływ powietrza.

Podepne sie z pytaniem - mam zwykle TD i tam przeplywka ma jakas jakby plytke zamiast drucikow. Tak ma byc? To ustrojstwo z TD tez potrafi sie zepsuc czy jest niezniszczalne? zeby.GIF

U mnie po wypieciu czujnika przed przeplywka (co to??) auto jezdzi jaka oszalale...

Napisano

> co sie okazało ze ten trucik jest przerwany nie wiem do czego on

> jest!

Jedyne co mogło ci się skojarzyć z drucikiem w tej wersji przepływki to dioda która jest wlutowana między 1 a 3 pin .

Napisano

Nigdy nie miałem do czynienia z TD a co do przepływki to tu jakiś tekst jest mała lekturka o przepływomierzach.

Niżej są opisane samochodowe zlosnik.gif

Pozdrawiam

Napisano

Ano własnie...jak jest w TD100 z przepływką?Bo mi tak z pół roku kopci bardziej niż powinien,kiedyś puszczal chmurke jak dostałw podłoge a teraz jak tak do 2500-3000obr go depne zwawiej to chura z tyłu straszna,że aż wstyd żwawiej ruszać frown.gif pali jakby ciut wiecej (ok 0,5l) co do dynamikimcyba podobnie,może troszkę mniejsza,,,do EGR nie zagladane,wtryski ok,były mierzone w serwisie (coprawda nie fiata ale autoryzowany boscha)

Poczytalem i z tego co piszą to przepływka w TD wielkiego znaczenia nie ma,ale jednak po coś tam jest....

Napisano

> Poczytalem i z tego co piszą to przepływka w TD wielkiego znaczenia

> nie ma,ale jednak po coś tam jest....

Bezpośrednio nie , ale jej wskazanie m.in. jest brane przez ECU przy kalkulacji sterowania EGR-em .

Napisano

> Bezpośrednio nie , ale jej wskazanie m.in. jest brane przez ECU przy

> kalkulacji sterowania EGR-em .

Więc jak się chama zaślepi to przepływka wtedy już wogóle nie ma znaczenia?

A co może być nie tak,że mój ma wzmożone kopcnie?

Napisano

> Więc jak się chama zaślepi to przepływka wtedy już wogóle nie ma

> znaczenia?

hmm.gif Tak by poniekąd wynikało ze szczątkowych informacji n/t temat w manualach

> A co może być nie tak,że mój ma wzmożone kopcnie?

Skoro piszesz że wtryski są OK to pozostaje jeszcze zmnierzyć jakie jest ciśnienie doładowania i sprawdzić szczelność połączeń zwłaszcza za turbo .

Filtr powietrza dawno wymieniałeś ?

Napisano

> Skoro piszesz że wtryski są OK to pozostaje jeszcze zmnierzyć jakie

> jest ciśnienie doładowania i sprawdzić szczelność połączeń

> zwłaszcza za turbo .

Ciśnienie jest OK, bo miałem w pażdzierniku problem z odpalaniem,jak odpalił to nierówno chodził i walił ropą spod pompy i z wydechu i kopcił na siwo,więc zaprowadzilem do dieslowca i go przebadali,wtedy padł elektrozawór przy pompie,lał ropą i łapał powietrze przy rozruchu,potem było ok.Uszczelnienia w sumie wtedy też sprawdzali...

> Filtr powietrza dawno wymieniałeś ?

Niedawno,jakies 4 tys razem z olejem,f paliwa,f.kab,f.oleju...po zmianie filtra powietrza zmian większych nie zauwazyłem

Dlatego mnie to tak zastanawia...:/ w sumie niewiadomo jak nie przeszkadza,ale obciach tak kopcić...no i wydaje mi się,że troszkę mocy straciło oraz ciut więcej pali bo teraz wychodzi mi średnio 6,5-6,6 ze zbiornika, a wcześniej zawsze w 6 sie mieściłem,a jazda taka sama...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.