Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kłopoty z silnikiem una 1.0 97 +LPG

Featured Replies

Napisano

Mam prblem z uniakiem po 1-na zimnym silniku po przegazowaniu kopci na czarno i nierowno pracuje tak jak by nie chodził na wszystkie gary po 2- jak daje gazu na rozgrzanym silniku to go przydusi jak by za dózo bezyny dostawał najgorzej jest na pierwszym biegu przy ruszaniu prosze o pomoc zgóry dziekuje. A jeszcze jedno pytanko jak jest alternator i od alternatora idzie pasek do tego drugiego kola od silnika to bardzo mi to kolo dziwne odglosy wydaje czy to cos powaznego czy ten typ tak ma frown.gif

Napisano

Najpierw uzupełnij profil. wink.gif Najpierw sprawdź świece i rozdzielacz zapłonu. Jak będziesz pewny, że tam wszystko jest ok, to najprawdopodobniej jakiś czujnik jest padnięty. Musisz sprawdzić sondę lambda, najlepiej woltomierzem, czy jej wskazania się zmieniają i nie są stałe. Potem czujnik temp. płynu chłodzącego. Jeżeli to nic nie wykaże to będziemy dalej myśleć. wink.gif

Napisano
  • Autor

> Najpierw uzupełnij profil. Najpierw sprawdź świece i rozdzielacz

> zapłonu. Jak będziesz pewny, że tam wszystko jest ok, to

> najprawdopodobniej jakiś czujnik jest padnięty. Musisz sprawdzić

> sondę lambda, najlepiej woltomierzem, czy jej wskazania się

> zmieniają i nie są stałe. Potem czujnik temp. płynu chłodzącego.

> Jeżeli to nic nie wykaże to będziemy dalej myśleć.

bo myslalem ze to jeszcze moze byc przyczyna kopułki poniewaz tam mi sie zbiera olej zimering przepuszcza crazy.gifcrazy.gif

Napisano

> bo myslalem ze to jeszcze moze byc przyczyna kopułki poniewaz tam mi

> sie zbiera olej zimering przepuszcza

To tak CI żyga, że aż do kopułki ciecze przez cały aparat zapłonowy icon_eek.gif ?

P.S. Ten objawy to na benzynie czy na gazie?

Bo mój na benzynie jak się wciśnie w podłogę to się przymula na jakąś sek. albo dwie i dopiero zaczyna ciągnąć.

Napisano
  • Autor

> To tak CI żyga, że aż do kopułki ciecze przez cały aparat zapłonowy

> ?

> P.S. Ten objawy to na benzynie czy na gazie?

> Bo mój na benzynie jak się wciśnie w podłogę to się przymula na jakąś

> sek. albo dwie i dopiero zaczyna ciągnąć.

na bezynie na gazie idzie jak szczała a na benzynie tak jak ty mówisz na 1 sek

przymuli potem rura i wlasnie nie wiem o co chodzi frown.gif

Napisano
  • Autor

> na bezynie na gazie idzie jak szczała a na benzynie tak jak ty mówisz

> na 1 sek

> przymuli potem rura i wlasnie nie wiem o co chodzi

olej sie zbiera w kopułce od zapłonu tam w aparacie jest zimering i on przepuszcza i moze dla tego. Olej tam jest i nie dostaje pelnej iskry nie wiem

Napisano

> A jeszcze jedno

> pytanko jak jest alternator i od alternatora idzie pasek do tego

> drugiego kola od silnika to bardzo mi to kolo dziwne odglosy

> wydaje czy to cos powaznego czy ten typ tak ma

Ale swiszczy tak jak w wielu autach czy jakis inny dzwiek? "dziwne odglosy" nic nie mowi 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> Ale swiszczy tak jak w wielu autach czy jakis inny dzwiek? "dziwne

> odglosy" nic nie mowi

No wlasnie swiszczy tak dziwnie i nie wiem co jest grane

Napisano

> No wlasnie swiszczy tak dziwnie i nie wiem co jest grane

Moze poprostu pasek sie slizga w wielu autach tak piszczy. Moze naciagnij albo wymien pasek.

Napisano
  • Autor

> Moze poprostu pasek sie slizga w wielu autach tak piszczy. Moze

> naciagnij albo wymien pasek.

pasek jest uciagniety to wlanie tak swiszczy na wolnych obrotach na zimnym silniku głosniej a na rozgrzanym juz tak go nie slychac ale gdzies tam jeszcze sie udziela jest tam jakies moze łozysko albo cus

Napisano

łożyska w alternatorze pewnie

zobacz czy na luzie jak mu wyłączysz wszystkie odbiorniki prądu (światła, dmychawa ogrzewanie tylnej szyby) to cichnie czy nie... u mnie tak było... gasiłem światła robiło się cicho

Napisano
  • Autor

> łożyska w alternatorze pewnie

> zobacz czy na luzie jak mu wyłączysz wszystkie odbiorniki prądu

> (światła, dmychawa ogrzewanie tylnej szyby) to cichnie czy

> nie... u mnie tak było... gasiłem światła robiło się cicho

Ale to koło nie od alternatora tylko wlasnie to przy silniku tak swiszczy dziwnie jak by sie zaraz zatrzec mialo i to jest na wyloczonycz swiatłach moze to przez ta zime zoba cze jeszcze jak bedoa dodatnie teperatury

Napisano
  • Autor

> łożyska w alternatorze pewnie

> zobacz czy na luzie jak mu wyłączysz wszystkie odbiorniki prądu

> (światła, dmychawa ogrzewanie tylnej szyby) to cichnie czy

> nie... u mnie tak było... gasiłem światła robiło się cicho

a jeszcze zapomnialem dopisac łozyska zmienialem razem ze szczotkami w wakacje zrobilem na nich jaies 10tys

Napisano

> a jeszcze zapomnialem dopisac łozyska zmienialem razem ze szczotkami

> w wakacje zrobilem na nich jaies 10tys

czy przypadkiem pompa cieczy chlodzacej nie mowi 30.GIF

Napisano

Mozliwe, ze to rolka napinacza paska rozrzadu tak halasuje. Czy to jest dzwiek taki, jakby turbosprezarka sie wlaczala w silniku (taki swist)? Czesto te rolki napinajace wydaja taki odglos gdy silnik jest zimny.

Napisano
  • Autor

> czy przypadkiem pompa cieczy chlodzacej nie mowi

mozesz mi kolego powiedziec gdzie ta pompa sie znajduje w u niaku warto bylo by sprawdzic

Napisano
  • Autor

> Mozliwe, ze to rolka napinacza paska rozrzadu tak halasuje. Czy to

> jest dzwiek taki, jakby turbosprezarka sie wlaczala w silniku

> (taki swist)? Czesto te rolki napinajace wydaja taki odglos gdy

> silnik jest zimny.

wlasnie jest taki swist tak jak mówisz ale to chyba nic powaznego. ja wlasnie teraz mam wymiane rozządu

Napisano

> mozesz mi kolego powiedziec gdzie ta pompa sie znajduje w u niaku

> warto bylo by sprawdzic

Trzecia rolka zębata to napędzana paskiem rozrządu to ta od pompy. Łatwo znaleźć smile.gif

Szczerze mówiąc, to nie spotkałem się z przypadkiem, aby pompa hałasowała. Jeśli jest zużyta, to zaczyna przeciekać i tyle. Wtedy należy ją wymienić.

Rolka paska rozrządu wydaje taki dziwny dźwięk piszczący zmieniający się wraz ze zmianą prędkości obrotowej.

Ja nigdy się tym nie przejmowałem. Już kolejną mam przytartą i z 10tys. km przejechała wink.gif

Zmienię razem z paskiem rozrządu wtedy, kiedy będzie cieplej, bo przy obecnej pogodzie nie chce mi się marznąć pod blokiem wink.gif

Napisano

Nic sie nie stanie z ta rolką napinacza????jak tak sie bedzie jeździć z tym piszczeniem to ona czasami poprostu nie padnie?????

Napisano

> Nic sie nie stanie z ta rolką napinacza????jak tak sie bedzie jeździć

> z tym piszczeniem to ona czasami poprostu nie padnie?????

Może się zatrzeć, a wtedy pasek będzie jechał po nieruchomej rolce, przegrzeje się i zerwie smile.gif

Ja niektóre rzeczy wymieniam z dużym opóźnieniem ale nie warto brać ze mnie przykładu wink.gif

Napisano

> Może się zatrzeć, a wtedy pasek będzie jechał po nieruchomej rolce,

> przegrzeje się i zerwie

Nawet jeśli się zerwie to nic wielkiego się nie stanie biglaugh.gif Chyba że silnik był modyfikowany jakoś

Napisano

> Nawet jeśli się zerwie to nic wielkiego się nie stanie Chyba że

> silnik był modyfikowany jakoś

Fabrycznie bezkolizyjny, ale tolerancje są rzędu ułamków milimetrów. Wystarczy, że zawory będą źle ustawione i zerwany pasek może narobić bałaganu.

Silnik jest bezkolizyjny, ale nie brałbym tego tak na serio. Traktowałbym to jako ciekawostkę na zasadzie: w przypadku zerwania paska może się popsuć... ale nie musi.

Napisano

Wymiana z opóźnieniem to dobry sposob na remont, ale dla ludzi z podejsciem lub smykałką mechaniczną, którzy świadomie, na podstawie własnej wiedzy i doswiadczenia ocenią konieczność i zasadność wymiany. I warto tą metodę stosować w przypadku części zamontowanych w pierwszym montażu ( bo ich jakość zdecydoanie in plus odbiega od dostępnych części zamiennych). Więc polecam tą metodę, ale należy stosować ją rozważnie.

Napisano
  • Autor

no to juz jestem spokojny z tym wszystkim ale w tym tygodniu zmieniam pompe wody rorzad napinasze tak ze moz e sie z tym piszczeniem uspokoi troszke

Napisano

> Wymiana z opóźnieniem to dobry sposob na remont, ale dla ludzi z

> podejsciem lub smykałką mechaniczną, którzy świadomie, na

> podstawie własnej wiedzy i doswiadczenia ocenią konieczność i

> zasadność wymiany. I warto tą metodę stosować w przypadku części

> zamontowanych w pierwszym montażu ( bo ich jakość zdecydoanie in

> plus odbiega od dostępnych części zamiennych). Więc polecam tą

> metodę, ale należy stosować ją rozważnie.

Ja mam taki swój osiedlowy sklep, gdzie sprzedawcy przy zakupie zawsze potrafią doradzić: cena.... jakość. Nieraz sami mówią, że w droższe podzespoły nie warto inwestować... innym razem doradzają te lepsze.

Ogólnie moje zdanie jest takie: Według książki pasek rozrządu należy wymieniać co 100tys. km. Jeśli producent taki okres użytkowania paska przewiduje, to raczej nie powinien on uledz uszkodzeniu wcześniej.... oczywiście przy wykorzystaniu markowych produktów. Zamienniki często są lepsze od oryginałów. Na remont silnika bym się nie pisał, chociaż prawdopodobnie bym sobie z tym poradził. To zbyt poważna sprawa i zdecydowanie lepiej jest wymienić pasek za wcześnie niż za późno. Koszt paska nie jest wysoki, a wymienić go można pod blokiem przysłowiowym smile.gif Sam tak robiłem smile.gif

Uno jest konstrukcji prostej jak but stolarza i naprawić go może każdy, kto choć trochę pojęcia ma.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.