Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

brak wskazania prędkościomierza

Featured Replies

Napisano

Pewnego dnia po odpaleniu samochodu na desce zaczęły migać kontrolki , pojawił się napis "błąd połaczenia" zapikał brzęczek i wróciło do normy - prawie do normy. Piszę prawie ponieważ wyświetla się kontrolka ABS, Hamulca ręcznego i żółty trójkącik oraz nie działa prędkościomierz oraz analogicznie licznik kilometrów. Czasami wszystko zgaśnie i prędkościomierz zadziała na chwilkę i znów "kicha".

Pojechałem do aso, podłączyli do kompa i wyszło, że centralka ABS nie aktywna. Abs działa, twierdzę tak ponieważ w czasie hamowania /jedno koło na asfalcie, a drugie na zaśnieżonej części drogi/ i w pedale czuć pulsowanie oraz słychać Charakterystyczne pukanie..Co to może być i gdzie szukać przyczyny. blagam.gif

Napisano

Jeśli oprócz objawów na "desce" wskaźników nie ma innych, to albo coś ze wskaźnikami, albo akumulator mówi pa, pa, pa 30.GIF

Napisano
  • Autor

> brak połączenia.. czujnik położenia wału 80%

tylko co ma to wspólnego z prędkościomierzem i brakiem połączenia z centralką ABS przez Egzaminer fiatowski - szukam uzasadnienia twojej podpowiedzi /bez urazy/

Jak sprawdzić czy to to - jakieś parametry do mierzenia i gdzie go szukać? blagam.gif

Napisano
  • Autor

> Jeśli oprócz objawów na "desce" wskaźników nie ma innych, to albo coś

> ze wskaźnikami, albo akumulator mówi pa, pa, pa

akumulator ma 1/2 roku, a wczoraj zrobiłem ponad 350 km w trasie więc raczej by się doładował

Napisano

> szukać?

Hmm powiem tak, jeszcze parę razy będzie Ci on nie przeszkadzał, aż pewnego dnia kaput przy dojeżdżaniu do świateł, i nie odpali aż nie przestygnie.

20.GIF

Napisano

pod warunkiem ze sa dobrze klemy dociagniete old.gif

Napisano

> akumulator ma 1/2 roku, a wczoraj zrobiłem ponad 350 km w trasie więc

> raczej by się doładował

Chyba że od początku był felerny, albo coś jest nie tak z ładowaniem. Dwa razy w życiu przerabiałem takie przypadki -w starszawym już peugeociku 205 po "szybkiej trasie" stanąłem na stacji, zatankowałem do pełna podwajając wartość auta hehe.gif i już nie ruszyłem pad.gif (aku nie był nowy, ale tydzień wcześniej sprawdzany i wszystkie parametry miał wzorcowe).

A ostatnio w maluchu mojej dziewczyny: dwutygodniowy (sic!) aku padł mimo iż wydawało się, że napięcie ładowania jest OK -wczoraj na wszelki wypadek wymieniono regulator napięcia (oczywiście znów sprawdzenie wszystkiego co się da +przesmarowanie złącz) i mam nadzieję, że już koniec z nim przygód.

Napisano
  • Autor

> pod warunkiem ze sa dobrze klemy dociagniete

klemy dociągnięte, a co do akumulatora to podchodzę do tego ostrożnie - ostatnie mrozy po ok. -20 st. i palił bez zarzutu - ocvzywiście parkuję pod chmurką.

Napisano
  • Autor

> Hmm powiem tak, jeszcze parę razy będzie Ci on nie przeszkadzał, aż

> pewnego dnia kaput przy dojeżdżaniu do świateł, i nie odpali aż

> nie przestygnie.

Lepiej, żeby tak nie było, ale czy nie wyszło by to na Egzaminerze w ASO?

Wiem, że z liną CAN są różne przeboje, ale nie bardzo rozumiem zależność czujnika położenia wału z brakiem wskazania prędkości pojazdu - obroty to by mnie przekonały praktycznie odrazu. Zastanawia mnie fakt braku połączenia z centralką ABS-u przez egzaminer. Centralka raczej działa bo wszystkie objawy działania ABSu występują.

Wracając do czujnika - gdzie go szukać, ile kosztuje i jaki kupić -org. czy zamiennik?

Napisano

> -org. czy zamiennik?

100-120 PLN, wymiana 20, gdzie nie wiem, mechanik wymieniał 270635636-JUMP2.gif od tamtej pory święty spokój z tym błędem (pół roku)

Czy org. czy nie to nie mam pojęcia, w sumie to nawet nie wiem jakiej firmy kupiłem 893goodvibes.gif

Napisano

Prędkość pojazdu jest sczytywana z czterech kół za pomocą czujników ABS. Najczęściej pada czujnik na jednym kole i wypada ABS (ABS II generacji - będzie działał nawet gdy stracisz podciśnienie i przy tym nie stwardnieje pedał hamulca - wiem, że w stilo pokazało się po paru latach od pierwszego modelu) a prędkościomierz leży. Pierwsze zacznij od czujników. Coś takiego jak koronka na ośce w Stilo nie ma wiec bród się nie dostaje. Jedynie uszkodzenie czujnika.

W Jeep są podobne czujniki - tyle ze tam padł tylko ABS wyczyszczenie czujnika pomogło

Napisano
  • Autor

> 100-120 PLN, wymiana 20, gdzie nie wiem, mechanik wymieniał od

> tamtej pory święty spokój z tym błędem (pół roku)

> Czy org. czy nie to nie mam pojęcia, w sumie to nawet nie wiem jakiej

> firmy kupiłem

Spokój z tym błędem, ale czy wyświetlanie tego błędu dotyczy tylko tego czujnika? Wydaje mi się, że informacja jest ogólna - brak połączenia. Czy objawy były podobne jak u mnie?

Z tego co się orientuję to ten czujnik ma wpływ na pracę silnika - sterownie wtryskiem, a u mnie to akurat działa bez zarzutu. confused.gif

Napisano
  • Autor

> Jedynie uszkodzenie czujnika.

> W Jeep są podobne czujniki - tyle ze tam padł tylko ABS wyczyszczenie

> czujnika pomogło

Ok. zgadza się odczyt następuje z czujników i trafia do centralki ABS, ale czy po padnięciu czujnika ABS nie powinien zostać odłączony i wyświetlony błąd na desce tylko ABS /bez lampki zaciągniętego h-ca ręcznego, niskiego poziomu płynu h-cowego/ Wyświetlenie to mówi o awarii systemu EBD / elektroniczne rozłożenie siły hamowania pomiędzy osiami czy coś takiego - taką informację gdzieś wyczytałem/

Napisano

> Ok. zgadza się odczyt następuje z czujników i trafia do centralki ...

Jak masz ESP to tez powinien blad wywalic. jak chcesz mam jakies marne materialy na ten temat - ale na tyle ilie juz udalo mi sie poznac logike predkosciomierza to tylko czujniki ABS lub styki (ulubione Fiata). Mozna to zrobic dosc prosto - czujniki bezposrednio wpiete sa koscia (46 stykow) do pompy ABS. wez ja przedmuchaj i podlacz jeszcze raz. moze to tylko styk.

Napisano

opis stykow na kosci ABS

1. Masa

2. Zasilanie +30

3. Zasilanie +30

4. Masa

5. Połączenie z czujnikiem koła przedniego lewego

6. Połączenie z czujnikiem koła tylnego lewego

7. N.C.

8. Połączenie z czujnikiem koła tylnego prawego

9. Połączenie z czujnikiem koła przedniego prawego

10. Połączenie z czujnikiem koła przedniego prawego

11. Linia diagnostyczna K

12. N.C.

13. N.C.

14. Połączenie z siecią C CAN-L

15. Masa czujnika odchylenia

16. Wejście sygnału z czujnika odchylenia

17. N.C.

18. Sygnał odniesienia czujnika odchylenia

19. N.C.

20. Wejście sygnału przyspieszenia bocznego w ''g.''

21. N.C.

22. N.C.

23. N.C.

24. N.C.

25. N.C.

26. Połączenie z czujnikiem koła przedniego lewego

27. Połączenie z czujnikiem koła tylnego lewego

28. Zasilanie poprzez wyłącznik zapłonu (+15)

29. Połączenie z czujnikiem koła tylnego prawego

30. Sygnał styku N.A. (normalnie otwarty) z wyłącznika pedału hamulca

31. Sterowanie wyłączeniem systemu ASR

32. N.C.

33. Połączenie ze złączem komputera pokładowego (body computer) .

34. N.C.

35. Połączenie z siecią C CAN-H

36. N.C.

37. Sygnał test z czujnika odchylenia

38. N.C.

39. N.C.

40. N.C.

41. Sygnał styku N.C. (normalnie otwarty) wyłącznika pedału hamulca

42. N.C.

43. N.C.

44. N.C.

45. N.C.

46. Sterowanie lampką sygnalizacyjną układu ASR

Napisano

> sterownie wtryskiem, a u mnie to akurat działa bez zarzutu.

U mnie też wszystko było OK, do czasu kiedy podjechałem na zakupy, wracam, kręcę, a on nic..., odpalił po 5 minutach i było OK, dwa dni później... zgasł mi w dość niefortunnym miejscu.... (odrazu pojechałem po odpaleniu - ok 15 minut czekania - do mechanika na wymianę) A napisałem o tym czujniku bo z tego ci inni mi mówili to właśnie przez to ten błąd, być może ten sam tekst błędu wyświetlany jest w przypadku innych awarii.

Napisano
  • Autor

Pożyjemy zobaczymy. Jeszcze tylko posprawdzam dokładniej połączenie między centralką ABS a Bodym i jak nic nie znajdę jadę do ASO.

Napisano

Czujnik położenia wału nic nie ma wspólnego z prędkościomierzem. To raczej nie ten czujnik.

Jestem ciekaw co się okaże usterką.

Napisano
  • Autor

Sece z jednego z ASO stwierdzili że to wspomaganie tzn kolumna z silnikiem i modułem do wymiany, ale nie bardzo widzę powiązanie z abs-em. Postanowiłem jeszcze posprawdzać wspomniane połączenia, jak nie da rady to podjadę do innego ASO. Mam nadzieję, że to coś naprawdę z połączeniem, a nie elementem - przecież w takiej sytuacji egzaminer fiatowski powinien cos wykazać. Nie twierdze, że pierwsza diagnoza jest mylna, ale analizując schematy nie bardzo widzę bezpośrednie powiązanie, a fakt braku możliwości połączenia się egzaminera z centralką ABS raczej przekonuje mnie do twierdzenia, że wina tkwi gdzieś w "kablach"

Jak wspomniałem zobaczymy. O tym co było ostatecznie napiszę. Niemniej jednak może ktoś coś jeszcze podpowie i doradzi. blagam.gif

Napisano
  • Autor

> Jak wspomniałem zobaczymy. O tym co było ostatecznie napiszę.

> Niemniej jednak może ktoś coś jeszcze podpowie i doradzi.

Tak jak wspominałem, sprawdziłem kabelki i ... nic nie budzi moich podejrzeń. W związku z tym udałem się do jednej ze stacji naprawiających Fiata w celu ustalenia usterki i jej usunięcia. Po ok. 1,5 godzinie elektryk stwierdził - podając kilka przekonujących mnie w zasadzie argumentó, że przyczyna tkwi w centralce ABS.

Zamówiłem centralkę i jak tylko zostanie dostarczona Stiluś zostanie odprowadzony w celu jej wymiany.

Czy diagnoza słuszna i przyniesie oczekiwany efekt - napiszę.

Napisano

co qfa?!?!

jakto "zamowilem " ?? w takich sytuacjach odstawiasz auto i maja naprawic. kropka.

zamowiles abs'a ..zaloza , elektryk powie yyy sory to nie to. i co ? lyso bo 500 poszlo a stilon zimny jak byl tak jest. Tego typu machloje to niech sobie warszat na barki / na wlasna kieszen bierze

Napisano

Jak usterka nie zniknie to nikt sobie nie pozwoli na wymianę sprawnej rzeczy w tym przypadku centralki ABS. To jest chyba oczywiste? Koszty za błędna diagnozę ponosi serwis chaja.gif

Napisano

ty mi tego mowic nie musisz , dlatego w przypadkach "a moze to padlo" nie dostarczam czesci , niech kombinuja sami

Napisano

Witam,

mam to czasami - zwłaszcza jak jest zimno. Rano zapala bez żadnych problemów, a następnie po zgaszeniu na np. 5 min. włącza się loss conection i objawy takie jak opisujesz. Pomaga zgaszannie na 1 min. i ponowne odpalenie. Podobno centralka abs, a czasami dochodzi jeszcze czujnik abs. Ale według mnie nie jest to to. Prośba o napisanie jak się zachowuje powymianie.

Napisano
  • Autor

> co qfa?!?!

> jakto "zamowilem " ?? w takich sytuacjach odstawiasz auto i maja

> naprawic. kropka.

Masz zupełną rację, ale jak wiesz - mam taką nadzieję z częściami to bywa różnie , więc część została zamówiona zgodnie z numerami podanymi na tej w samochodzie, a że jeździć się da to dlatego pisałem o ponownym odstawieniu w celu wymiany, a jeśli wszystko pójdzie zgodnie z moimi planami Stilusia podstawię jutro - część już na mnie czeka.

O tym co przyniesie wymiana dam znać.

Swoją drogą to poczytałem na różnych forach o ABSie i stwierdzam, że uszkodzenia centralek występują praktycznie w każdej marce i modelu samochodów. podają nawet najczęściej występujące usterki w elektronice oraz sposoby naprawy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.