Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[Lanos] Blos W-wa

Featured Replies

Napisano

Witam szukam osób, które montowały w swoim Lanosie blosa z okolic Warszawy. Ciekawy jestem opinii jak to sie sprawuje i czy warto to instalować? Wdzięczny będę za wszystkie uwagi.

Problem w tym, że mam instalację Bedini II gen i są ogólnie problemy z jej regulacją. Chciałbym zostawić krokowca, żeby nie mieć problemów na przeglądach.

Napisano

ż

> z jej regulacją. Chciałbym zostawić krokowca, żeby nie mieć

> problemów na przeglądach.

ja też zostawiłem krokowca przy blosie tylko wybebeszyłem go w środku i na przeglądzie nic się nie czepiali wink.gif. tylko to nie w lanosie

Napisano

Po pierwsze - krokowiec , nawet "wybebeszony" to zwężka ...

A w przypasku BLOSa wywalamy krokowca, klapy przeciwwybuchowe i itd ...

Miałem BLOSa , wywaliłem zupełnie krokowca i nie miałem żadnych problemów przy przeglądzie ...

A nie robiłem przeglądu "po znajomości" i itd ...

Przy przeglądzie ważne były spaliny (czy są w normie) i czy butla ma ważną homologację ...

Nikt nie szukał krokowca i itd ...

Napisano
  • Autor

> Po pierwsze - krokowiec , nawet "wybebeszony" to zwężka ...

> A w przypasku BLOSa wywalamy krokowca, klapy przeciwwybuchowe i itd

A dlaczego klapy antywybuchowe trzeba wywalić??

Napisano

> A dlaczego klapy antywybuchowe trzeba wywalić??

Bo zweza dolot.Mozna dac klape antywybuchowa wtedy na obudowie filtru powietrza.

Napisano
  • Autor

> Bo zweza dolot.Mozna dac klape antywybuchowa wtedy na obudowie filtru

> powietrza.

Hehhehee, ja mam właśnie na obudowie filtra dlatego się dziwiłem, ze trzeba wywalić 270751858-jezyk.gif

Napisano

Ale krokowiec bez mechanizmu zaworka ma taką samą średnicę jak wylot z reduktora, więc nie ma to znaczenia, a nawet jeżeli to niezauważalne ...

Te klapy to jednak bym zostawił ...

> Miałem BLOSa , wywaliłem zupełnie krokowca i nie miałem żadnych problemów przy przeglądzie ...

Ja też nie miałem problemów, ale mam działającego krokowca, a diagnosta szukał dokładnie połączenia krokowca z komputerem gazowym - wiedzał o co chodzi smile.gif

Napisano

> Te klapy to jednak bym zostawił ...

W instrukcji jest napisane aby wywalić wszystkie zwężki a klapa przeciwybuchowa montowana w dolot to niesamowita zwężka

Jak chcesz zostawić zwężki to po co BLOS ?

Jak będzie zatkany dolot i ograniczony dopływ gazu to BLOS nie pomoże ...

W instrukcji jest napisane że należy wszystko wywalić ...

> Ja też nie miałem problemów, ale mam działającego krokowca, a

> diagnosta szukał dokładnie połączenia krokowca z komputerem

> gazowym - wiedzał o co chodzi

Według mnie bez sensu ...

Klapę należy wywalić (olbrzymia zwężka) , tak samo jak krokowca.

Mówi o tym instrukcja ...

Jak się to zostawiło to po co BLOS ? Aby się pochwalić ?

Ideą BLOSa jest likwidacja WSZYSTKICH zwężek i wywalenie wszystkich zbędnych elementów (krokowiec) które mogą jedynie źle wpływać na pracę BLOSa ...

Napisano

> W instrukcji jest napisane aby wywalić wszystkie zwężki a klapa przeciwybuchowa montowana w dolot to niesamowita zwężka

Nie kazda klapa to zwężka ...

> W instrukcji jest napisane że należy wszystko wywalić ...

No bez przesady ...

Klapa przydaje się w przyadku wystrzału - nie musi to być klapa w rurze - zwężka, a raczej taka na puszce - otwierająca się przy strzale i takiej wcale nie trzeba wywalać ...

> Według mnie bez sensu ...

> Klapę należy wywalić (olbrzymia zwężka) , tak samo jak krokowca.

A krokowca dlaczego?

Przy mniejszych silnikach i gwałtownym otwarciu przepustrnicy silnik jest zalewany lpg, które nie jest spalane. Silnik krokowy doregulowuje mieszankę ...

BLOS ustala wstępnie skład, ale ponieważ nie ma bazuje naczujnikach składu spalin, to może zalewać silnik gazem, a przy dobrze ustawiony silnik krokowy doreguluje mieszankę i będą z tego oszczędności smile.gif

> Jak się to zostawiło to po co BLOS ? Aby się pochwalić ?

> Ideą BLOSa jest likwidacja WSZYSTKICH zwężek i wywalenie wszystkich zbędnych elementów (krokowiec) które mogą jedynie źle wpływać na pracę BLOSa ...

Zwężek i wszystkich zbędnych elementów - tak, ale od kiedy układ utrzymujący miesznkę paliwowo-powietrzną na właściwym poziomie jest zbędny?

Napiszę więcej - podczas procesu napełniania cylindra objętość jest stała - w sensie więcej nie da się upchnąć (pomijam silniki turbo), a skoro tak, to przy zalewaniu silnika gazem do cylidra wchodzi mniej powietrza - tlenu, bo zamiast niego jest gaz, a więc energia spalania jest mniejsza - wynika jedynie z ilości tlenu. Przy prawidłowej mieszance wejdzie mniej gazu i więcej powietrza a więc energia spalania będzie większa.

Napisano

Warto bo auto nie jest zamulone lecz odżyje zarówno na LPG jak i na benie. Spalanie moze spasc delikatnie, ale nie jest to regula.

Ja mam krokowca odłączonego jednak pląta się pod maską dalej zlosnik.gif

Przeglądy bez problemu bo diagnostę interesowała jedynie butla i szczelność (lenie nie zawsze to sprawdzają nawet).

Napisano

> Nie kazda klapa to zwężka ...

Ja mówię caly czas o klapie w dolocie ...

Wiadomo że ta na puszce filtra powietrza nie jest zwężką ...

A te montowane w dolot są zwężką (i to sporą)

> A krokowca dlaczego?

> Przy mniejszych silnikach i gwałtownym otwarciu przepustrnicy silnik

> jest zalewany lpg, które nie jest spalane. Silnik krokowy

> doregulowuje mieszankę ...

Czytałeś wogóle instrukcje do BLOSa ?

Blos ma regulować mieszankę sam.

Jeśli zalewa to masz złego slita lub źle wyregulowanego BLOSa ...

Regulacja mieszanki przez BLOS jest sporo szybsza od nawet najszybszej elektroniki i krokowca ...

> składu spalin, to może zalewać silnik gazem, a przy dobrze

> ustawiony silnik krokowy doreguluje mieszankę i będą z tego

Przy dobrze ustawionym BLOSie nie ma zalewania.

Masz złego SLITA lub za mocny reduktor lub źle wyregulowanego ...

Nie wiem po co Ci Blos jak tak naprawdę masz nadal instalację II-generacji ...

Sądzę że podobny zysk miałbyś jakbyś zainstalował zwykły mikser Rybackiego ...

Napisano

> Ja mówię caly czas o klapie w dolocie ...

Tak trochę OT, ale nie bardzo rozumiem, jaki w ogóle jest sens montażu tych klap w autach które nie mają przepływomierza.

Zwykle o wiele prościej jest zrobić klapkę na obudowie filtra i po kłopocie.

Z przepływomierzem, to OK, bo sam widziałem takie urządzenie z wyrwanymi od wystrzału gazu siatkami na wlocie i wylocie. smile.gif

Napisano

> Regulacja mieszanki przez BLOS jest sporo szybsza od nawet

> najszybszej elektroniki i krokowca ...

> Przy dobrze ustawionym BLOSie nie ma zalewania.

Wszystko się zgadza. Jak Blos (a właściwie slit) jest dobrze dobrany i reduktor jest sprawny i dobrze ustawiony, to BLOS jak każdy porządny gaźnik stałego ciśnienia trzyma ładnie zadany skład mieszanki. Nie ważne czy bez czy pod obciążeniem i to jest jak najbardziej OK.

Ale Blos sam nie jest w stanie zapewnić oscylacji składu mieszanki - lekko uboga - lekko bogata, a właśnie wtedy najlepiej pracuje katalizator.

Tak na prawdę do II generacji był Blos Evolution ze zintegrowanym krokowcem, ale ze zwględu na cenę przestawała ta zabawa być atrakcyjna.

Chodzi w tym wypadku wyłącznie o względy ekologiczne. Dla dynamiki i zużycia paliwa w porównianiu do dobrze ustawionego BLOSA wielkiego znaczenia mieć to nie będzie miało.

Podejrzewam, że i ze zwykłym krokowcem na wężu dałoby się tak ustawić instalację, żeby BLOS działał dobrze i żeby występowały wspomniane oscylacje.

Napisano

> Ja mówię caly czas o klapie w dolocie ...

Znaczy filtr powietrza nie jest w dolocie .... smile.gif Wiem czepiam się.

> Czytałeś wogóle instrukcje do BLOSa ?

I tu muszę przyznać, że nie od deski do deski ...

> Blos ma regulować mieszankę sam.

> Jeśli zalewa to masz złego slita lub źle wyregulowanego BLOSa ...

A patrzyłeś co się u Ciebie dzieje z lambdą jak naciskasz pedał gazu podczas rozpędzania i zmiany biegów?

Mam podgląd na bierząco - BLOS tak jest skonstruowany, że zawsze przy takiej akcji bedzie bogato - silnik krokowy doregulowyuje mi tylko miesznką - niczego nie dławi ...

Problem dławienia dotyczy doprowadzenia powietrza, a nie lpg - jaki więc wpływ ma na to silnik krokowy, gdy mieszanka jest właściwa? Podając za mało gazu nawet poprawia ilość przepływającego powietrza, bo silnik zasysa mniej lpg ...

> Regulacja mieszanki przez BLOS jest sporo szybsza od nawet najszybszej elektroniki i krokowca ...

Dlatego pisałem o doregulowaniu za pomocą silnika krokowego, a nie regulacji.

> Przy dobrze ustawionym BLOSie nie ma zalewania.

Zawsze jest - popatrz na lambdę podczas dodowania gazu ...

> Masz złego SLITA lub za mocny reduktor lub źle wyregulowanego ...

Mniejszych reduktorów nie robią.

MIeszankę mam ubogą na biegu jałowym (małe obciążenie silnika), bogatą podczas przyspieszania (duże obciążenie silnika) i właściwą podczas jazdy ze stałą prędkością (różne obciążenia, ale w długim okresie czasu) - co mam lepiej wyregulować?

> Nie wiem po co Ci Blos jak tak naprawdę masz nadal instalację II-generacji ...

BLOS to instalacja 2 generacji - działa na zasadzie podciśnienia ...

> Sądzę że podobny zysk miałbyś jakbyś zainstalował zwykły mikser Rybackiego ...

Różnica pomiędzy dobrze dobranym mikserem i odpowiednio wyregulowaną instalacją 2 generacji a BLOSem jest praktycznie żadna ...

Tylko Ci odczuwają lepszą pracę na BLOSie, którzy mieli źle dobraną i wyregulowaną instalację 2 generacji ...

BLOSa da się ustawić znacznie prościej - będzie jeździł bez problemów i strzałów w takich warunkach, w kórych na mieszalniku nie byłoby jazdy i strzelałoby jak z karabinu ...

BLOS jest dla tych co mają spapraną instalację ...

Napisano

> Znaczy filtr powietrza nie jest w dolocie .... Wiem czepiam się.

Czepiasz się wink.gif

Ja miałem w "rurze" klapę antywybuchowa która zwężała dolot o około 50%.

Klapka na obudowie filtra powietrza nie jest zwężką ...

> A patrzyłeś co się u Ciebie dzieje z lambdą jak naciskasz pedał gazu

> podczas rozpędzania i zmiany biegów?

Miałem AFR i widziałem.

Robiło się bogato , przy spokojnej jeździe mieszanka sie zubażała.

Miałem podobnie wyregulowane jak na benzynie ...

Po zmianie z II-generacji mimo że wyregulowanego BLOSa miałem na miesznakę bogatą nie zauważyłem zwrostu spalania , a czasami nawet było niższe ...

> Zawsze jest - popatrz na lambdę podczas dodowania gazu ...

Masz za mały silniczek. BLOS był stworzony do dużych silników które tworzą duże podciśnienie. Jak ja zakładałem to specjalista od BLOSa powiedział mi że BLOSa nie powinno montować się do silników niższych niż 2.0L ...

> Mniejszych reduktorów nie robią.

jw. Za mały silnik dla BLOSa.

Wątpie aby była jakaś kolosalna różnica pomiędzy instalcją II-generacji z dobrze dobranym mikserem a BLOSem ...

> BLOS to instalacja 2 generacji - działa na zasadzie

To pierwsza generacjia.

W II-generacji jest sterowanie elektroniczne (krokowiec)

> Różnica pomiędzy dobrze dobranym mikserem i odpowiednio wyregulowaną

> instalacją 2 generacji a BLOSem jest praktycznie żadna ...

jw. Za mały silnik i moc silnika.

Różnica będzie znikoma.

Taniej by było założyć Rybaka ...

Uzyskałbyś to samo , a 300zł w kieszeni

> Tylko Ci odczuwają lepszą pracę na BLOSie, którzy mieli źle dobraną i

> wyregulowaną instalację 2 generacji ...

Bzdura.

Ja prawie rok jeździłem po równych gazownikach aby mi ustawili i wyregulowali. Wymieniali nawet miksery (miałem Rybaka).

na Rybaku było bardzo dobrze (duża różnica) , ale na BLOSie - bajka ...

Napisano

> ... Podejrzewam, że i ze zwykłym krokowcem na wężu dałoby się tak ustawić instalację, żeby BLOS działał dobrze i żeby występowały wspomniane oscylacje.

Taki właśnie miałem zamiar zakłądając silnik krokowy na weżu do BLOSa - oscylacje, których na samym BLOSie nie będzie smile.gif

Napisano

> Miałem AFR i widziałem.

> Robiło się bogato , przy spokojnej jeździe mieszanka sie zubażała.

Ale nie oscylowała ...

> Masz za mały silniczek. BLOS był stworzony do dużych silników które tworzą duże podciśnienie. Jak ja zakładałem to specjalista od BLOSa powiedział mi że BLOSa nie powinno montować się do silników niższych niż 2.0L ...

Tak wiem, ale tego np. nie ma w instrukcji BLOSa IThankYou.gif

> To pierwsza generacjia.

Tak wiem ... bow.gif

Różnica między I i II jest tylko w doregulowaniu mieszanki - głóną regulację i tak trzeba zrobić reduktorem.

Tak więc Ty masz I gen. na BLOSie, a ja II smile.gif

> Taniej by było założyć Rybaka ...

> Uzyskałbyś to samo , a 300zł w kieszeni

BLOS 300zł, komputer z odzysku 30 - 330, za kompa i mieszalnik dałbym ok. 280 ...

> Bzdura.

> Ja prawie rok jeździłem po równych gazownikach aby mi ustawili i wyregulowali. Wymieniali nawet miksery (miałem Rybaka). na Rybaku było bardzo dobrze (duża różnica) , ale na BLOSie - bajka

To co napisałem wcześniej - na BLOSie jest to łatwiej zrobić ...

U Ciebie było to bardzo trudne i gaziarze sobie nie poradzili. Odpowiednia regulacji to nie tylko dobór mieszalnika, ale także reduktora i kilku innych elementów ...

Napisano

> Ale nie oscylowała ...

Oscylowała u mnie , choć nie aż tak jak na benzynie.

> Tak więc Ty masz I gen. na BLOSie, a ja II

Już nie mam. Mój samochód sprzedany smile.gif A W Pikusiu mam sekwencję (wtryski matrix).

> U Ciebie było to bardzo trudne i gaziarze sobie nie poradzili.

No cóż smile.gif

Byłem u różnych , podobno tych "najlepszych" . Reduktor miałem nowy (mocny) i ... i nic ...

Jeden gazownik mi ładnie wyregulował II-generację , ale na BLOSie nie było porownania ...

Napewno bym nie wrócił z BLOSa do instalcji II-generacji ...

Jak już to na sekwencję wink.gif

Napisano

> ...

> Miałem BLOSa , wywaliłem zupełnie krokowca i nie miałem żadnych

> problemów przy przeglądzie ...

> A nie robiłem przeglądu "po znajomości" i itd ...

> Przy przeglądzie ważne były spaliny (czy są w normie) i czy butla ma

> ważną homologację ...

> Nikt nie szukał krokowca i itd ...

U mnie z przeglądem akurat zależy jak trafie, bo jeden stwierdził, że jego to nie obchodzi, bo on nie musi znać się na tym i jego obchodzi tylko szczelność, butla i emisja spalin na, a drugi jest strasznie upierdliwy i twierdzi, że przy moim silniku musi być 2gen i musi być sterowany przez sterownik i musi być korkowiec, dlatego zostawiłem go, a że na korkowcu ciężko było dobrze ustawić to go wybebeszyłem i teraz chodzi elegancko i dla upierdliwego diagnosty jest, a zwężka na dolocie gazu, jeżeli jest to niewielka i raczej niema żadnego wpływu tym bardziej, że mam przy Silniku o mocy 70KM założony reduktor do 100KM

Napisano

> jest to niewielka i raczej niema żadnego wpływu tym bardziej, że

> mam przy Silniku o mocy 70KM założony reduktor do 100KM

Ja i tak ciągle uważam że BLOS został stworzony do dużych / mocnych silników gdzie różnica pomiędzy II-generacja (z dobrze dobranym) mikserem jest mocno zauważalna na korzyść BLOSa.

Ja rozumiem że BLOS jest "trendy" , ale do małych silników / małej mocy może być jedynie problemem a zysk z jego montażu może być znikomy ...

Według mnie wtedy lepszym wyborem jest ... mikser rybackiego ..

Napisano

> Ja i tak ciągle uważam że BLOS został stworzony do dużych / mocnych

> silników gdzie różnica pomiędzy II-generacja (z dobrze dobranym)

> mikserem jest mocno zauważalna na korzyść BLOSa.

> Ja rozumiem że BLOS jest "trendy" , ale do małych silników / małej

> mocy może być jedynie problemem a zysk z jego montażu może być

> znikomy ...

> Według mnie wtedy lepszym wyborem jest ... mikser rybackiego ..

Tylko że na zwykłym mixeże stracił strasznie na mocy na bp, a na gazie miałem ciągle problemy, jak nie gasł na wolnych to strasznie szarpał na niskich obrotach ogólnie sądzę, że przez to, że mixer przydławił dolot o połowę, jeżeli chodzi o rybackiego to szczerze nie zawiele wiem w tym temacie i trudno mi powiedzieć czy było by lepiej, ale z pewnością mogę powiedzieć, że blos w silniku 1,3 spisuje się rewelacyjnie

Napisano
  • Autor

> Witam szukam osób, które montowały w swoim Lanosie blosa z okolic

> Warszawy. Ciekawy jestem opinii jak to sie sprawuje i czy warto

> to instalować? Wdzięczny będę za wszystkie uwagi.

> Problem w tym, że mam instalację Bedini II gen i są ogólnie problemy

> z jej regulacją. Chciałbym zostawić krokowca, żeby nie mieć

> problemów na przeglądach.

Powracając do tematu, czy jest ktoś kto ma blos w lanosie ew z instalacją bedinii, chciałbym wiedzieć jak on się sprawuje i czy warto ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.