Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Korek oleju???

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie. Miałem takie zdarzenie, podczas jazdy jeszcze na nie rozgrzanym silniku (przejechałem okolo 3-4 kilometrów) nagle zauważyłem spadek mocy i w końcu wyłączył sie silnik (BMW 725 tds, automat rok 1998) po zatrzymaniu zauważyłem wyciek oleju z pod korka wlewowego bałem się uzupełniać na rozgrzanym silniku wiec pozostawiłem go do ostygnięcia a następnie uzupełniłem olej weszło 4 litry ale boje sie odpalać temperatura nie wzrosła ( wskazówka była pionowo i nie było zbyt dużego ciśnienia w układzie chłodzenia) !!

Czy ktoś może wie dlaczego wyłączył się silnik i czy to jest sprawa czujników ?? czy te silniki mają jakieś zabezpieczenia przed zbyt niskim poziomem oleju??

Prosze o pomoc smile.gif

Napisano

Niektore auta maja zabezpieczenia o przegrzewaniu i moze nastapic wylaczenie silnika. Ale powinno sie to pokazac jakos na desce w innym przypadku puchnace tloki powoduja zatrzymanie silnika.

A jak nie bylo oleju moze poprostu sie przytarl.

Napisano

wyciek oleju spod korka? korek był dobrze zakrecony? luźny? niedokręcony?

do tego motoru wchodzi chyba 6-6,5 litra oleju, wiec jesli dolałeś z 4 litry to prawie nie było w nim oleju. powinna była zapalić sie kontrolka smarowania.

Przy dolewaniu oleju sprawdzałeś stan na bagnecie? Może olej ucieka gdzieś indziej.

Napisano
  • Autor

> wyciek oleju spod korka? korek był dobrze zakrecony? luźny?

> niedokręcony?

> do tego motoru wchodzi chyba 6-6,5 litra oleju, wiec jesli dolałeś z

> 4 litry to prawie nie było w nim oleju. powinna była zapalić sie

> kontrolka smarowania.

> Przy dolewaniu oleju sprawdzałeś stan na bagnecie? Może olej ucieka

> gdzieś indziej.

korek był źle zakręcony widocznie z mojej winy bo zaglądałem tam i widocznie źle go zakręciłem bo jak go później oglądałem to był dobry i nie miał śladu zniszczenia.

przy ostatniej wymianie oleju sprawdzałem i tam wchodzi troszkę ponad 7 litrów mi weszło dokładnie 7.1 litra było w połowie stanu na bagnecie pomiarowym. temperatura na wskaźniku nie pokazywała żeby się przegrzał a górna pokrywa była ciepła ale mogłem ją utrzymac ręką (nie pażyła)

Nie było tez zbyt dużego ciśnienia w układzie chłodzenia. a tuż przed zgaśnięciem silnika zaczął tracić moc następnie się dławił zauważyłem wtedy iż leci czarny dym z wydechu ( tak jak w dieslu przy redukcji )

Napisano
  • Autor

Czy ktoś sie spotkał z podobnym przypadkiem ??

Zastanawia mnie czy jest jakiś czujnik, który może unieruchomic silnik (odcięcie elektroniczne) ?? confused.gifconfused.gifconfused.gif

Napisano

> Czy ktoś sie spotkał z podobnym przypadkiem ??

> Zastanawia mnie czy jest jakiś czujnik, który może unieruchomic

> silnik (odcięcie elektroniczne) ??

może, nie wiek jak to jest rozwiązane w BMW, ale przy przegrzaniu silnik może sie wyłaczyć. Ale raz, ze mialbyś raczej informacje ze wskaźnika temperatury - płynu w układnie było ok, wiec może dlatego nic nie pokazał.

Ale przy takim ubytku oleju dziwie sie, ze nie zapalila sie kontrolka smarowania. Zdziwil mmie też ten czarny dym z wydechu

Napisano
  • Autor

Okazało się że jeden z tłoków pękł i po prostu się zatarł frown.gif

niedługo jadę zobaczyć go u mechanika...

Napisano

> Okazało się że jeden z tłoków pękł i po prostu się zatarł

> niedługo jadę zobaczyć go u mechanika...

Chyba mozesz szukac drugiego silnika.

Napisano
  • Autor

> Chyba mozesz szukac drugiego silnika.

Tak jest zgadzam się z tym i zaczynam poszukiwac ale może być bez osprzetu...

Krótki opis jak to się stało !!!

Poprzez źle zakrecony korek wylatywał olej.samochodu używałem tylko do dojazdu do pracy a że do pracy mam okolo 7 kilometrów to dojechałem trzy razy. Ale po całym dniu postoju na parkingu odpaliłem i pojechałem do domu juz nie dojechałem ( tu mnie zastanawia kontrolka i czujnik ciśnienia dlaczego nie zareagował i nie wyświetlił blędu??) po przejechaniu kilku kilmertrów (3-4)

pierwszy tłok od strony Visco nie mając odpowiedniego smarowania przy ruchu powrotnym odłupał się od niego kawałek górnej powierzchni, przy następnym skoku odłupany kawałek został zmiarzdżony powodując dziurę w tłoku jak i rozkruszenie się na drobniejsze kawałki, które to przez kolektor dolotowy dostawały sie po kolei do następnej komory powodując zacieranie się kolejnych tłoków aż siła zatarcia unieruchomiła silnik frown.gif

Pisze o tym bo wydaje mi się ze to się stało z mojej nieuwagi niby zwykłe nie dokęcenie korka a jakie konsekwencje ??

Napisano

> Pisze o tym bo wydaje mi się ze to się stało z mojej nieuwagi niby

> zwykłe nie dokęcenie korka a jakie konsekwencje ??

Dzwine, ja kiedyś po zrobieniu dolewki oleju zapomniałem zakręcić korek zlosnik.gif

Przejechałem tak ok 100km i nic się nie stało poza tym że cała komora silnika była w oleju 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Dzwine, ja kiedyś po zrobieniu dolewki oleju zapomniałem zakręcić

> korek

> Przejechałem tak ok 100km i nic się nie stało poza tym że cała komora

> silnika była w oleju

No coz macie rozne silniki wiec porownanie zadne.

Napisano

koszty Twojej nieuwagi spore

gdyby zadziałał czujnik ciśnienia oleju to problemu raczej by nie było.

2,5 tds z allegro to koszt gdzies 3 koła

Napisano

> No coz macie rozne silniki wiec porownanie zadne.

W sumie tak, dodatkowo stało mi się to w silniku mazdy.

Napisano
  • Autor

> W sumie tak, dodatkowo stało mi się to w silniku mazdy.

Jeszcze trochę powałkuje ten temat smile.gif

Czy można odkręcić korek wlewu oleju podczas pracy silnika i czy będzie wtedy wychlapywał olej confused.gif

Napisano

> Jeszcze trochę powałkuje ten temat

> Czy można odkręcić korek wlewu oleju podczas pracy silnika i czy

> będzie wtedy wychlapywał olej

A to juz zalezy od budowy silnika, nieraz od jego ogolnego stanu.

Ogolnie na biegu jalowym nic nie powinno sie dziac.

Napisano

> A to juz zalezy od budowy silnika, nieraz od jego ogolnego stanu.

> Ogolnie na biegu jalowym nic nie powinno sie dziac.

M20B25 na ten przykład, po odkręceniu korka wlewu oleju przygasa...

Napisano

> M20B25 na ten przykład, po odkręceniu korka wlewu oleju przygasa...

a bryzga?

Napisano

> a bryzga?

Nie bryzga...

Napisano
  • Autor

A jak wam się wydaje ile może kosztowac silnik M51 i czy ktoś posiada taki do sprzedania ??

Napisano

> A jak wam się wydaje ile może kosztowac silnik M51 i czy ktoś posiada

> taki do sprzedania ??

allegro.pl

Napisano
  • Autor

> allegro.pl

A czy silnik 2,5 tds był montowany w innych modelach niż 7 i czy pasuje np. z 5 E39 2,5 tdsconfused.gif

Napisano

> A czy silnik 2,5 tds był montowany w innych modelach niż 7 i czy

> pasuje np. z 5 E39 2,5 tds

2.5tds montowany był w ostatnich e-34, pierwszych e-39, ostatnich e-36 i pierwszych e-38...

Napisano
  • Autor

> 2.5tds montowany był w ostatnich e-34, pierwszych e-39, ostatnich

> e-36 i pierwszych e-38...

Dzięki bo w budzie 7 trudno znaleśc smile.gif

jak się orientuje to musi być M51

Napisano
  • Autor

> 2.5tds montowany był w ostatnich e-34, pierwszych e-39, ostatnich

> e-36 i pierwszych e-38...

podczas poszukiwania napotkałem na kogoś kto twierdzi że te same silniki w 5 i w 7 różnią się miską olejową jak to sprawdzić a może ktoś się z tym spotkał confused.gif

Napisano

> podczas poszukiwania napotkałem na kogoś kto twierdzi że te same

> silniki w 5 i w 7 różnią się miską olejową jak to sprawdzić a

> może ktoś się z tym spotkał

moze byc i tak, zazwyczaj w roznych modelach te same silniki maja pewne roznice. patrz tutaj:

http://bmwfans.info/original/E38/Lim/725tds-M51/ECE/L/M/1998/02/mg-11/ill-11_1148/

klikasz na 'parts number' i gdzies tam masz potem 'part use'. w tym wypadku widac, ze silnik ten szedl tylko do e38.

teraz wejdz na http://bmwfans.info/ i wybierz dokladnie swoj model i rocznik auta oraz poszukaj schematu z miska olejowa no i zobacz w jakich modelach byla montowana. wtedy bedziesz wiedzial mniej wiecej cyzm sie jakies silniki roznily. innego sposobu nie znam...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.