Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Luzy zaworowe 1.4

Featured Replies

Napisano

Jakiś czas temu mierzyłem sobie luzy na zaworkach, przy okazji wymiany uszczelki pod pokrywą.

Niestety nie chciało mi się zbytnio czekać aż silnik będzie całkowicie zimny... Zresztą moim założeniem była wymiana uszczelki a

luzy sprawdziłem przy okazji.

Postawiłem auto z gorącym silnikiem, i po ponad godzinie zmierzyłem luzy. Auto stało z otwartą maską w słońcu. Jak wciskałem

szczelinomierz między krzywkę a płytkę to czuć było, ze silnik jest trochę ciepły - nie parzył.

I teraz moje pytanie czy moje pomiary są zupełnie G warte?

Oto wyniki:

dsc04264hn3.th.jpg

Co myślicie?

Norma to

dla S 0.35 do 0.45

dla W 0.45 do 0.55

Pomiary robione 10kkm temu.

W drugiej kolumnie od lewej w zasadzie powinno być 0.4. (bo 0.35 weszło ale po chwili spróbowałem 0.4 i też weszło, 0.45 już nie)

Napisano

Ile masz nalatane tym sprzętem? Pamiętaj, że na ciepłym silniku luz zawsze jest mniejszy niż na zimnym, więc ja na Twoim miejscu sprawdziłbym dla świętego spokoju ten luz. Fakt jak będzie za duży nic się nie stanie złego, gorzej jak za mały. wink.gif

Napisano
  • Autor

> Ile masz nalatane tym sprzętem?

Teraz mam 90kkm. Przebieg na 99,9% autentyczny i na 99,9% zawory nie były jeszcze ruszane.

>Pamiętaj, że na ciepłym silniku luz

> zawsze jest mniejszy niż na zimnym, więc ja na Twoim miejscu

> sprawdziłbym dla świętego spokoju ten luz.

Czekam aż uszczelka zacznie ciec... Ale to chyba nie nastąpi szybko bo tym razem użyłem siliconu.

> Fakt jak będzie za

> duży nic się nie stanie złego, gorzej jak za mały.

Ale co, ze jak za mały luz to za mocno zawór się wychyli i może w tłok uderzyć? Jest to możliwe?

Za duże luzy chyba nie służą silnikowi...co? W każdym razie silniczek chodzi jak do tej pory idealnie, nie mogę złego słowa powiedzieć. Nic nigdy mu nie dolegało. Nic nie było naprawiane.

Napisano

Jak taki przebieg i jesteś jego pewny to nic nie zaczepiaj nawet. wink.gif Jak masz za duży luz to jedyny minus takiej sytuacji to to, że silnik może nie rozwijać pełnej mocy poprzez słabsze napełnianie, bo wtedy zawór się tak jakby nie otwiera tyle ile powinien. Natomiast za mały luz jest bardzo groźny, bo wtedy w pozycji zamkniętej zawór może się nie domykać i moga zostać wypalone gniazda zaworowe. Szczególnie często się to zdarza przy instalacji LPG. Dlatego właśnie w autach z LPG należyczęściej sprawdzać i ewentualnie korygować ten luz. wink.gif

Napisano
  • Autor

> Jak taki przebieg i jesteś jego pewny to nic nie zaczepiaj nawet.

Jestem pewny. Skoro tak mówisz... to chyba posłucham. smile.gif

> Jak masz za duży luz to jedyny minus takiej sytuacji to to, że

> silnik może nie rozwijać pełnej mocy poprzez słabsze

> napełnianie, bo wtedy zawór się tak jakby nie otwiera tyle ile

> powinien. Natomiast za mały luz jest bardzo groźny, bo wtedy w

> pozycji zamkniętej zawór może się nie domykać i moga zostać

> wypalone gniazda zaworowe. Szczególnie często się to zdarza przy

> instalacji LPG. Dlatego właśnie w autach z LPG należyczęściej

> sprawdzać i ewentualnie korygować ten luz.

Na moc silnika nie narzekam.

O no to dowiedziałem się czegoś nowego. Całe życie się człowiek uczy smile.gif

Dzięki

Napisano

Ale żeby nie było niedomówień i rozczarowań, powiem tak: Ja u siebie mierzyłem luzy przy około 85kkm, przed wstawieniem LPG. Niektóre wartości były graniczne, ale nic nie robiłem. Zaraz po tym założyłem LPG przy 87kkm. Teraz przy 128kkm na liczniku, czyli 40kkm na LPG luz się nie zmienił, dalej jest taki sam więc myślę, ze jeżeli nie masz znów do wymiany tej uszczelki (ja mam grinser006.gif) to nie ma sensu tam zaglądać. wink.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano

ja ustawiłem luzy W-0,5 a S-0,4 .. śmiga wszystko ładnie i u ciebie też będzie smile.gif a że na razie mi nic nie cieknie to nie sprawdzałem jak po 20kkm zachowują się te luzy..

EDIT

aha.. chłop na regulacji gazowej za pomocą kompa i wetkniętym w rurę czujniczkiem.. powiedział ze dobrze ustawiłem zawory smile.gif

Napisano

> aha.. chłop na regulacji gazowej za pomocą kompa i wetkniętym w rurę

> czujniczkiem.. powiedział ze dobrze ustawiłem zawory

Wiesz, za pomocą kompa i tej rury to on, moze stwierdzić, czy dobrze trawi i czy ma marskość wątroby clown.gif

Uprzednio wkładając tą rure sobie w odbyt clown.gif

Ty ustawiłeś luz i gra ok.gif

a po analizie spalin - to sorry, ale luzu to on nie jest w stanie stwierdzić - no chyba, że byłaby totalna masakra alien.gif

mi onegdaj "szpece" w ASO Fiata w Łomży, przy ulicy Wojska Polskiego - mierzyli ciśnienie(sic!), podłączali do kompa, kazali zmieniac świece, kopułke, kable- wreszcie się poddali clown.gif

A ja wcurwiony na maxa zdjąłem dekiel i co ? icon_eek.gif

I jednej krzywki na wałku nie było - więc zastanawiam się jakim cudem wyszło im idealne ciśnienie???

Szkoda, że nie mam tego wydruku -ciśnienie było ponad 12 na gar zlosnik.gif

Ot -tak chciałem sie wyzalić zlosnik.gif

Napisano

> Wiesz, za pomocą kompa i tej rury to on, moze stwierdzić, czy dobrze

> trawi i czy ma marskość wątroby

> Uprzednio wkładając tą rure sobie w odbyt

podoba mi się ta seria wyrazów..

> Ty ustawiłeś luz i gra

ja ustawiłem luz i gra smile.gif

Napisano

> I jednej krzywki na wałku nie było - więc zastanawiam się jakim cudem

> wyszło im idealne ciśnienie???

nie było krzywki "wydechowej"? hmm.gif jeśli zawór ssący się otwierał, to było co sprężyć podczas pomiaru..... ale odwrotnie to faktycznie było by troszkę zastanawiające... spineyes.gif

Napisano

> nie było krzywki "wydechowej"? jeśli zawór ssący się otwierał, to

> było co sprężyć podczas pomiaru..... ale odwrotnie to

> faktycznie było by troszkę zastanawiające...

Przyznam szczerze, że już nie pamiętam spineyes.gif

Fakt był taki, że jednej krzywki w ogóle nie było i jeszcze trzy były zjechane...

Kupiłem nowy wałek w ASO Fiata za ponad 500 PLN - założyłem - płytki tez dałem nowe - i po 37 kilometrach zaczęło coś ćwierkac- ściągnąlem znowu dekiel i patrzę, że znowu - krzywki się kończą spineyes.gif

Wałek poszedł na reklamację- tą uznano - po 14 dniach biglaugh.gif

a ja swój stary wałek zawiozłem do Białegostoku na napawanie krzywek - zapłaciłem wtedy 30 PLN - od krzywki - w tej cenie było wyważenie i dopasowanie obudowy wałka.

i Unolec zrobił na starym, regenerowanym wałku ponad 100kkm ok.gif

Aż pewnego dnia -jechałem aqrat na urlop irked.gif

Zrobiło sie takie coś jak na foto biglaugh.gif

282071329-wa%B3ek5.jpg

Dziś się z tego śmieje- ale wtedy wrrr.gifbiglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.