Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jakie opony macie w swoich S/P??

Featured Replies

Napisano

Witam...

nastała wielka zima... Spadło tony śniegu... I pojawił sie odwieczny problem z wybranymi oponami. Mam Palio 1.2 8V i założone oponki dębicy 175/70 r14. ciągle przy większym sniegu, wzniesieniach jest problem z przyczepnością. Za winowajcę tego uważam zbyt dużą szerokość opon i za mały docisk (lekki silnik). Może 165 były by lepsze??

A na jakich oponkach Wy jeździcie ??

Napisano

> Witam...

> nastała wielka zima... Spadło tony śniegu... I pojawił sie odwieczny

> problem z wybranymi oponami. Mam Palio 1.2 8V i założone oponki

> dębicy 175/70 r14. ciągle przy większym sniegu, wzniesieniach

> jest problem z przyczepnością. Za winowajcę tego uważam zbyt

> dużą szerokość opon i za mały docisk (lekki silnik). Może 165

> były by lepsze??

> A na jakich oponkach Wy jeździcie ??

Kup sobie 2 opony zimowe i załóż na przód.

Standardowy rozmiar to 175/65/14.

Napisano

> Kup sobie 2 opony zimowe i załóż na przód.

> Standardowy rozmiar to 175/65/14.

Jeżeli chce się kupić dwie zimówki to wbrew pozorom lepiej założyć je na tył, może będą problemy z ruszaniem ale za to trakcja na drodze będzie lepsza.

Z zimówiek już przeżywam czwartą firmę i teraz to jest to! Nie mam zbyt dużego budżetu więc nie kupuję opon z górnej półki. Począwszy od najgorszych już jeździłem na Barum Polaris, Dębica Frigo, Matador MP55 (chyba), a teraz Kleber Krisalp HP, dałem 130zł/szt i to jest opona którą będę polecał z czystym sumieniem. Cicha na mokrym, bardzo dobra przyczepność w każdych warunkach (suche/mokre/śnieg), byłem już w tym roku w górach i prowadziłem w kopnym śniegu, breji i na lodzie i w każdych warunkach zachowywała się super rekompensując niedostatki w nastawach zawieszenia Palio.

PS rozmiar standardowy 175/65/14

Napisano

> Jeżeli chce się kupić dwie zimówki to wbrew pozorom lepiej założyć je ....

To spróbuj potem wyjechać z zaspy, albo głębokiego śniegu....

Pierd... trakcję, wolę uważać i pilnować DUPĘ niż męczyć się ze śniegiem mając dwie zimówki z tyłu sciana.gif

Pisał to PRAKTYK, właściciel auta z kompletem zimówek i auta z dwiema zimówkami na osi napędzającej zlosnik.gif

PS Tak w ogóle to zimówki w moim regionie, to sobie można wsadzić w d....., miałem raptem kilka dni takiego prawdziwego śniegu.

EDIT standardowy rozmiar opon w Sienie to 175/65/14

Chyba w Palio 2 były 175/70/14 ok.gif

Napisano

Z zimówek mam Goodyear Ultragrip 7+ i nie powiem, fajnie jadą i po autostradzie i po kopnym śniegu. Ale po śniegu najlepiej jeździło mi się w Dębicach Frigo, które niejako przez pomyłkę (najprawdopodobniej moją, bo chciałem Frigo 2 i nie zauważyłem) założono mi jak kupowałem poprzednie auto (Panda). Za to na mokrej drodze już tak fajnie nie było...

PS.

Znam gościa, który kupuje po 2 zimówki do auta i kombinuje z nimi jak może, a jednocześnie kopci jak lokomotywa - znaczy papierosy pali. smile.gif Kiedyś, gdy jeszcze mieszkałem w Krakowie obraził się na mnie, gdy ciągle słysząc jego utyskiwania na zimę nie zdzierżyłem i spytałem go czy nie mógłby 2 miesiące palić po pół paczki dziennie zamiast po całej paczce i za oszczędności kupić sobie 2 dodatkowe Frigo na zimę... Obraza była całkowita. zeby.GIF

Napisano
  • Autor

ja zimówki mam Barumy Polaris 2 (z tyłu) oraz wielosezonowe Debicy Navigatory 2 (przód) smile.gif chociaż też testowałem odwrotne ustawienie smile.gif Z doświadczenia widze, że dębica z przodu jest lepsza.

No ale na przyszły rok chce kupić coś lepszego (goodyear ultra grip). Tyle że myślę też by były one węższe ( zamiast 175 to 165) może jeszcze bardziej wpłynie na zwiększenie przyczepności??

czy ktoś z was ma oponki o szerokości 165??

Napisano

ja mam z przodu vredestein snowtrac 2 175/65 a z tylu kormorany winter ktore lekko mowiac sa do wymiany 270751858-jezyk.gif Vredestein na prawde suuuuuuper oponka i goraco ja polecam

Napisano

Teoretycznie wg pism motoryzacyjnych przy dzisiejszym zaawansowaniu rzeźby bieżnika i składzie mieszanki nie ma wielkiego znaczenia różnica w rozmiarze opony zimowej 10mm.

Napisano

Ja turlam się na Alpinach Michelina. Bardzo dobrze się trzymają, oczywiście na lód pojryty śniegiem nie poradzą, ale tak poza tym to z każdej zaspy wyjadę o własnych siłach. Przedtem tak fajnie nie było frown.gif.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.