Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana tulei tylnej belki - manual

Featured Replies

Napisano

Jako, że sam szukałem, pytałem jak wymienić tuleje z tyłu i nie znalazłem nigdzie FR, postanowiłem go tutaj umieścić. Jeśli się spodoba to proszę moderatora o dodanie do "Zrób to sam" smile.gif

WYMIANA BEZ DEMONTAŻU BELKI!!

1. Potrzebne będą dobre klucze, jakiś odrdzewiacz (u mnie nie był potrzebny), jakiś smar - tawot co by tuleja lepiej wchodziła i jeszcze kilka elementów "domowej prasy" o których poniżej:

5bc77b8ef9088652med.jpg

2. Zaczynamy zabawę. Podnieść auto i pod tylną piastę/bęben podłożyć lewarek.

44bb0e2c1792d7ddmed.jpg

3. Odkręcić dużą tuleję tylną oraz odkręcić tuleję przednią (klucz 18, najlepiej nasadowy), tą którą wymieniamy. Następnie opuścić cały wahacz na lewarku tak, aby można było wybić/wyjąć od dołu starą tuleję (u mnie jedna wypadła praktycznie sama, drugą musieliśmy lekko wybić).

104c2a7452cb1422med.jpg

stare i nowa

5b8bd3ee3e097a1cmed.jpg

nowa na miejscu przez wciśnięciem

img2822jn7.jpg

4. Teraz potrzebne będą elementy "domowej prasy", zakładamy je na tuleję w takiej konfiguracji:

img2834gy1.jpg

img2832nc9.jpg

img2828in2.jpg

5. Następną czynnością jest wprasowanie tulei w otwór poprzez dokręcanie śruby od dołu, działa to na zasadzie ściskacza. Należy uważać, aby tuleja nie chowała się pod kątem, gdy tak się dzieje trzeba przesunąć płaskownik!

6. Finał! Tuleja na swoim miejscu.

img2829jm7.jpg

W sumie czas wymiany samych tulejek nie przekracza pół godzinki, jednak trochę zajęło nam znalezienie odpowiednich elementów "prasy" smile.gif Ale wszystko było pod ręką i poszło sprawnie. Wielkie podziękowania dla kolegi strazak530 za pomoc w robocie (nie pierwszą zresztą i pewnie nie ostatnią) zlosnik.gif

Jeśli macie jakieś pytania to zapraszam.

Napisano
  • Autor

Szczerze to myślałem, że bez kanału i demontażu belki się nie da tego zrobić, tak wszyscy straszyli, łącznie z ASO. A to nie jest wcale takie trudne, grunt to dobra prasa hehe.gif

• 1 rok później...
Napisano

Witam.

Dużo czasu zajmuje wymiana obydwu ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.