Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra 2 - zgasła i tak została... prosze o rady...

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie...

Dawno mnie tu nie było, pojawił się pewien problem u znajomego i staram się mu pomóc.

Posiada Astre 2. silnik 1.8 Benzynka z 2000r

sprawdzałem w wyszukiwarce i nie znalazłem tego co dokłądnie chciałem, dodatkowo wyszukiwarka przez 20 min nie szukała.. więc Was pomęcze.

Problem :

Znajomy przyjechał autem z pracy, odwiózł do garażu w sobote, przyszedł w niedziele włożył kluczyk przekręcił i <zonk> smile.gif

Objawy :

Po przekręceniu kluczyka

(podświetlają sie zegary, kontrolki OK. Słychać pompkę paliwa ( podaje benzyne )

Światła i alarm działają poprawnie, Akumulator sprawdzony jest ok.)

Następuje "cyk" w komorze silnika i nic... Nie kręci rozrusznik, nie kręci nic, jest tylko " cyk" w silniku. I zawsze tak samo.

Przeleciałem wzrokiem kable i nic nie znalazłem.

Jak myślicie co poszło ? gdzie szukać winy ?

Pozdrawiam

Napisano

Na wstępie stuknij z czuciem w rozrusznik. Mozliwe, że szczotki się podwiesiły.

Mozliwe jest też uszkodzenie elektrowłącznika rozrusznika (taka "narośl" na rozruszniku, do której dochodza przewody).

Pozdroofka

Napisano

Tak jak napisał Lelek, rozrusznik winny i to z jego pochodzi te ,,cyknięcie". Puknij czymś w rozrusznik lub też po prostu go zdemontuj bo pewnie szczotki już się kończą i stąd ten objaw.

Napisano
  • Autor

> Tak jak napisał Lelek, rozrusznik winny i to z jego pochodzi te

> ,,cyknięcie". Puknij czymś w rozrusznik lub też po prostu go

> zdemontuj bo pewnie szczotki już się kończą i stąd ten objaw.

Dzięki chłopaki smile.gif

jutro się za niego zabiorę smile.gif

Napisano
  • Autor

Witam,

dziś korzystając z waszych porad oraz książki "napraw sam" zaczołem zabawę z rozrusznikiem o 10:30 a skończyłem o 17 zlosnik.gif

niestety tak długo to trwało bo nie miałem kanału tylko podnośnik i sporo problemów z narzędziami.

co się okazało :

1. Jak widać na zdjęciu, na kablu numer 3 po przekręceniu stacyjki na zapłon pokazała się iskra ( co to za kabel ? domyślam sie ze + po stacyjce ) dotkłem go i połowa odpadła, więc wiedziałem że jest do wymiany.

odkręciłem rozrusznik wyczyściłem wszystkie styki, wymieniłem ten kabel na nowy w rozruszniku, podłączyłem wszystko na nowo, no i lipa. objaw ten sam, z lekką zmianą, czasem pyka (czyli wysuwa, ale nie przekręca) a czasem nie pyka, ciężko mi określić stan samego rozrusznika bo nie mam odwzorowania...

Czy rozumie że rozrusznik lub elektrozawór kaput ?

zmierzyłem napięcie na kablu 1 i 2. na 1- stałe napiecie. Na 2 - + po stacyjce się pojawiał.

Pomocy? kupować nowy rozrusznik ?

Ps na allegro nie ma nic nowego same używki... macie cos godnego polecenia ?

Pozdrawiam i dzięki za pomoc

ps: Lelek licze na Ciebie zeby.GIF

8f9507cec9479387.jpg

Napisano

> Pomocy? kupować nowy rozrusznik ?

Możesz zanieść do elektryka, będzie wiedział co zrobić wink.gif Z tego co piszesz, nie rozmontowywałeś rozrusznika tylko go wyjąłeś. W związku z tym wiemy tyle samo co przed naprawą. Wymontuj (masz juz wprawę i zaoszczędzisz na robociźnie za demontaż z auta wink.gif ) i zanieś do fachowca.

P.S.

A swoją drogą, czy warto bawić się w naprawę? Jakoś na jesieni kupiłem nówkę (zamiennik oczywiście) za 113 zł. Zdaje się u tego człowieka KLIK\

> Ps na allegro nie ma nic nowego same używki...

No żartujesz sobie wink.gif Zobacz: KLIK .

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Możesz zanieść do elektryka, będzie wiedział co zrobić Z tego co

> piszesz, nie rozmontowywałeś rozrusznika tylko go wyjąłeś. W

> związku z tym wiemy tyle samo co przed naprawą. Wymontuj (masz

> juz wprawę i zaoszczędzisz na robociźnie za demontaż z auta ) i

> zanieś do fachowca.

> P.S.

> A swoją drogą, czy warto bawić się w naprawę? Jakoś na jesieni

> kupiłem nówkę (zamiennik oczywiście) za 113 zł. Zdaje się u tego

> człowieka KLIK\

> No żartujesz sobie Zobacz: KLIK .

> Pozdroofka

hej smile.gif

wyjołem i rozkręciłem bo kabel zaznaczony na zdjęciu wchodzi do środka i jest zgrzany z blaszką która z kolei ma okładziny smile.gif

w środku nie wyglądało źle ( w moim odczuciu) co do rozruszników wszystko to do 1.4 i 1.6 smile.gif a ja mam w naprawie 1.8 smile.gif i tu się robią schody, znalazłem kilka używek (a chce nowy ) były w goglach, za 400 zł...

czy możesz mi coś o tych kablach powiedzieć ?:> da sie sprawdzić sam elektromagnes ?:>

Napisano

> da sie sprawdzić sam

> elektromagnes ?:

Zaden problem, on jest do wszystkich modeli,

inaczej mowiac wymienic.

Sprawdzanie Ci nic nie da.

Wlacz szukajke i Lelek, a znajdziesz co tam sie uszkadza.

Napisano

> czy możesz mi coś o tych kablach powiedzieć ?

W większości rozruszników na elektrowłaczniku są trzy nakrętki pod które mocuje się przewody:

Mniejsza (klucz 10), idzie do niej przewód ok. 2,5 mm2 od stacyjki (w niektóych autach za posrednictwem przekaźnika)/ Pojawia się na nim 12V w chwili przekręcenia kluczyka w krańcową pozycję, czyli "rozruch"

Dwie większe (klucz 13) - pod jedną mocuje się gruby przewód wprost z akumulatora, pod drugą krótki przewód (czasem jest to plecionka) idący do wnętrza rozrusznika (konkretnie do jednej ze szczotek)

> da sie sprawdzić sam elektromagnes ?:

Tutaj: KLIK doktoryzowałem się wink.gif w temacie elektrowłacznika zlosnik.gif. Reszta wątku też jest ciekawa.

Pozdroofka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.