Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

temp pracy silnika

Featured Replies

Napisano

zapodalem sobie dziasj czujnik temperatury cieczy chlodzacej i wreszcie wskaznik na desce zaczal mi pokazywac temp.

ale mam nastepujace pytanie. odpalam silnik. na postoju temp szybko rosnie i trzyma sie w przedziale 90-100 stopni, ale w czasie jazdy bardzo szybko spada w najczesciej trzyma sie przedzialu 70-80 stopni.

czy to jest normalne?

Napisano

> zapodalem sobie dziasj czujnik temperatury cieczy chlodzacej i

> wreszcie wskaznik na desce zaczal mi pokazywac temp.

> ale mam nastepujace pytanie. odpalam silnik. na postoju temp szybko

> rosnie i trzyma sie w przedziale 90-100 stopni, ale w czasie

> jazdy bardzo szybko spada w najczesciej trzyma sie przedzialu

> 70-80 stopni.

> czy to jest normalne?

Alep orazka dalem tego posta minute po tobie smile.gif dziwna zbierznosc. Widze, ze nie jestem jedyny co zwraca na to uwage, widac o chyba normalne. Ja na zime zamierzam zalozyc dykte na chlodnice. Podobno w zime szybiej sie silnik nagrzewa smile.gif

Napisano
  • Autor

> Alep orazka dalem tego posta minute po tobie dziwna zbierznosc.

> Widze, ze nie jestem jedyny co zwraca na to uwage, widac o chyba

> normalne. Ja na zime zamierzam zalozyc dykte na chlodnice.

> Podobno w zime szybiej sie silnik nagrzewa

ja tam nie uznaje dykty. jesli termostat jest sprawny to temp pracy ma byc prawidlowa i w zimie i w lecie.

wiec jak? orientuje sie ktos jak jest z ta temp w 1.5? bo nie wiem czy smiagac na szrot termostat wykrecac czy nie wink.gif

Napisano

Z jednej strony masz racje, ale z drugiej ma to swoje dobre strony.

Przy bardzo niskiej temp. z dykta silnik szybciej sie nagrzewa co za tym idzie:

- mniejsze zuzycie paliwa,

-szybciej masz cieplej w w samochodziku i Ci dupka nie marznie smile.gif

Napisano
  • Autor

> Z jednej strony masz racje, ale z drugiej ma to swoje dobre strony.

> Przy bardzo niskiej temp. z dykta silnik szybciej sie nagrzewa co za

> tym idzie:

> - mniejsze zuzycie paliwa,

i tak nie zejdzie mi ponizej 7,5 po miesice smirk.gif

> -szybciej masz cieplej w w samochodziku i Ci dupka nie marznie

i tak nie mam zadnych ocieplen w samochodzie a przez blache ciagnie az milo... smirk.gif

Napisano

> Z jednej strony masz racje, ale z drugiej ma to swoje dobre strony.

> Przy bardzo niskiej temp. z dykta silnik szybciej sie nagrzewa

Nieprawda... 270751858-jezyk.gif Jezeli jest sprawny termostat, to dykta nic nie zmieni... smirk.gif Dykta zatrzymujesz przeplyw powietrza przez chlodnice; jezeli termostat jest sprawny, to dopoki silnik nie osiagnie wlasciwej temp. woda przez chlodnice nie plynie; tym samym przeslanianie chlodnicy nic nie daje... zlosnik.gif

Napisano

> Nieprawda... Jezeli jest sprawny termostat, to dykta nic nie

> zmieni... Dykta zatrzymujesz przeplyw powietrza przez

> chlodnice; jezeli termostat jest sprawny, to dopoki silnik nie

> osiagnie wlasciwej temp. woda przez chlodnice nie plynie; tym

> samym przeslanianie chlodnicy nic nie daje...

Wbrew pozorom daje. Co prawda przez chłodnice płyn nie przepływa, ale powietrze tak i wieje wprost po silniku i misce olejowej przez co dodatkowo obniża jego temp.

U mnie termostat w zimie nie przepuszczał, a po wsadzeniu styropianu przed chłodnice w samochodzie robiło się ciepło o wiele szybciej. Oczywiście taki zabieg ma sens tylko wtedy gdy dużo jeździmy po mieście i na krótkich trasach, podczas dłuższej jazdy można trochę za mocno zagrzać silnik biglaugh.gif

Napisano

> Oczywiście taki zabieg ma sens tylko wtedy gdy dużo

> jeździmy po mieście i na krótkich trasach, podczas dłuższej

> jazdy można trochę za mocno zagrzać silnik

Swego czasu tez eksperymentowalem z przyslanianiem chlodnicy i stwierdzilem, ze na predkosc nagrzewania sie silnika (zalozmy od tych -10 do 60 st.C) praktycznie nie ma zadnego wplywu... smirk.gif Natomiast tak, jak napisales z przyslanianiem nie mozna przesadzac... nono.gif raz tak "opatulilem" motorek, ze przy -15st.C i predkosci 70-80 km/h wlaczyl mi sie wiatrak na chlodnicy... zlosnik.gif Musialem zjechac i wywalic docieplenie... zlosnik.gif

Napisano

> Swego czasu tez eksperymentowalem z przyslanianiem chlodnicy i

> stwierdzilem, ze na predkosc nagrzewania sie silnika (zalozmy od

> tych -10 do 60 st.C) praktycznie nie ma zadnego wplywu...

> Natomiast tak, jak napisales z przyslanianiem nie mozna

> przesadzac... raz tak "opatulilem" motorek, ze przy -15st.C i

> predkosci 70-80 km/h wlaczyl mi sie wiatrak na chlodnicy...

> Musialem zjechac i wywalic docieplenie...

No właśnie miałem dokładnie taki sam problem biglaugh.gif, do tego wzdłuż drogi byłu zwały śniegu i nie mogłem zjechać na pobocze.

Właczyłem ogrzewanie na max. wentylator na 2 (więcej biegów ni ma biglaugh.gif) i bez problemu dojechałem do najbliższego parkingu brawo.gif

Ale w samochodzie było jak w saunie pad.gif

Napisano

> zapodalem sobie dziasj czujnik temperatury cieczy chlodzacej i

> wreszcie wskaznik na desce zaczal mi pokazywac temp.

> ale mam nastepujace pytanie. odpalam silnik. na postoju temp szybko

> rosnie i trzyma sie w przedziale 90-100 stopni, ale w czasie

> jazdy bardzo szybko spada w najczesciej trzyma sie przedzialu

> 70-80 stopni.

> czy to jest normalne?

Termostat sobie napraw zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Termostat sobie napraw

pad.gif no tos mnie pocieszyl... znowu trzeba bedzie kase wysuplac bo jak znam zyie uzywki nie ma sensu wkladac. mimo to pojezdze jeszcze pare dni i zobacze jak wskaznik wskazuje po dluzszej jezdzie.

aha, a czy to moze miec zwiazek z tym, ze ogrzewniae ktore dzialalo dobrze od jakiegos czasu dziala wyraznie gorzej?

Napisano

A termostat to z tego co pamiętam ok 30 zl kosztuje i sam bez problemu wymienisz smile.gif luzio wink.gif

Napisano

> aha, a czy to moze miec zwiazek z tym, ze ogrzewniae ktore dzialalo

> dobrze od jakiegos czasu dziala wyraznie gorzej?

silnik nie osiaga normalnej temp. pracy wiec i ogrzewanie jest slabsze...

Napisano

Albo jest jeszcze druga opcja, że masz zapowietrzony układ bo przy walniętym termostacie silnik wolniej będzie się rozgrzewał - mimo wszystko na postoju też. Termostat łatwo sprawdzić, puszcza gdzieś przy 87 st. czyli rura do chłodnicy z termostatu zacznie robić się gorąca.

Napisano
  • Autor

> A termostat to z tego co pamiętam ok 30 zl kosztuje i sam bez

> problemu wymienisz luzio

termostat kosztuje 42 ojro jak juz. a sam wymienie tylko nie mam gdzie bo na ulicy nie moge sobie spuscic plynu chlodniczego i a potem odpowietrzac ukladu sciana.gif

Napisano
  • Autor

> Albo jest jeszcze druga opcja, że masz zapowietrzony układ bo przy

> walniętym termostacie silnik wolniej będzie się rozgrzewał -

> mimo wszystko na postoju też.

no wlasnie mi sie wydaje, ze nagrzewa sie szybko. tylko ciagle nie moge dojsc do ladu z ogrzewaniem bo wymianie uszczelki pod glowica. jest o wiele gorsze niz bylo wczesniej. probowalem juz odpowietrzac uklad metoda "na gorce stoje" i wychodzi na to, ze powinien byc odpowietrzony a ogrzewania dalej nie ma buu.gif

>Termostat łatwo sprawdzić, puszcza gdzieś przy 87 st. czyli rura do chłodnicy z termostatu zacznie

> robić się gorąca.

o dzieki za rade, jutro spradze czy tak jest. rozumiem, ze jak nie zacznie puszczac to znaczy, ze termostat do wymiany? a co bedzie jak zacznie puszczac wczesniej?

Napisano

> a co bedzie jak zacznie puszczac wczesniej?

zazwyczaj walnięty termostat jest otwarty cały czas, poprawnie jest tak jak wyżej napisałem, jeżeli będzie inaczej to do wymiany.

Ale mimo wszystko coś drogo piszesz za ten termostat, ja wymieniałem na początku roku i nie dam se głowy uciąć ale więcej niż 50 zl nie dałem, kojarzy mi się 30zl, no chyba że masz jakiś inny

niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> zazwyczaj walnięty termostat jest otwarty cały czas, poprawnie jest

> tak jak wyżej napisałem, jeżeli będzie inaczej to do wymiany.

sprawdze jutro i sie okaze co z nim jest.

> Ale mimo wszystko coś drogo piszesz za ten termostat, ja wymieniałem

> na początku roku i nie dam se głowy uciąć ale więcej niż 50 zl

> nie dałem, kojarzy mi się 30zl, no chyba że masz jakiś inny

raz, ze ja mam silnik 1.5 a dwa, ze ja nie jestem w polsce frown.gif tutaj termostat do 1.5 kosztuje dokladnie 42,90 ojro. do tego koszt wysylki bo w mojej okolicy salonu fiata brak i wyjdzie jak nic 50 ojro. a jak sie okaze, ze jeszcze nie mam tego gdzie wymienic i musze na jakis warszatat wjechac to porazka na calej lini. taka pierdola i pewnie zdrowo mnie po kieszeni szarpnie crazy.gif

Napisano

> sprawdze jutro i sie okaze co z nim jest.

> raz, ze ja mam silnik 1.5 a dwa, ze ja nie jestem w polsce tutaj

> termostat do 1.5 kosztuje dokladnie 42,90 ojro. do tego koszt

> wysylki bo w mojej okolicy salonu fiata brak i wyjdzie jak nic

> 50 ojro. a jak sie okaze, ze jeszcze nie mam tego gdzie wymienic

> i musze na jakis warszatat wjechac to porazka na calej lini.

> taka pierdola i pewnie zdrowo mnie po kieszeni szarpnie

Widzialem wiele termostatow... od roznych wersji silnika (nawet z roznych marek) i wszystkie wygladaly tak samo... nawet pasowaly zamiennie... najwyzej roznily sie temperatura...

Daleko jestes od granicy ? Bo termostat to faktycznie jakies 30 zeta...

Napisano
  • Autor

> Daleko jestes od granicy ? Bo termostat to faktycznie jakies 30

> zeta...

600km buu.gif a wysylka poczta polska wyjdzie pewnie jakies 50zeta sciana.gif czyli raczej nie ma sensu. pozatym i tak raczej bede musial pare dni zeby kase odlozyc na to bo uniaczek skutecznie mnie wyplukal z kasy w tym miesiacu smirk.gif

Napisano
  • Autor

no to termostat padl. wychodzi na to, ze caly czas jest otwarty.

na postoju temp plynu ladnie idzie w gore. przy okolo 90 paru stopniach wlacza sie wentylator na chlodnicy i utrzymuje temp na pozimie "tuz pod 90".

ci z tego jesli w czasie jazdy temp blyskawicznei spada nawet do okolo 50-60 stopni sciana.gif

chyba bede sie doraznie ratowal czesciowym przeslonieciem chlodnicy aby do czasu wymiany termostatu odrobine podnisc temp silnika frown.gif

teraz pytanie! czy termostat do 1.5 jest taki sam jak do inynch silnikow? bo cena 42ojro+wysylka nie bardzo mi odpowiada i chcialbym o ile to mozliwe urwac z tego ile sie da crazy.gif

Napisano

> teraz pytanie! czy termostat do 1.5 jest taki sam jak do inynch

> silnikow? bo cena 42ojro+wysylka nie bardzo mi odpowiada i

> chcialbym o ile to mozliwe urwac z tego ile sie da

Dowiedz sie, czy mozliwa jest wymiana samego wkladu, a nie calej obudowy z wkladem.

Napisano
  • Autor

> Dowiedz sie, czy mozliwa jest wymiana samego wkladu, a nie calej

> obudowy z wkladem.

nie wydaje mi sie. wszedzie widze tylko cale termostaty, ale wysle mejle z zapytaniami.

Napisano

Nie lam sie. Widzialem chyba dzis na allegro temostacik, takze popatrz. Znajdz kogos kto wysle Ci za granice termostat za termostat zaplacisz w sumie z p[rzesyłką ze 20 ojro n mxie ;P ! Pozdro

Nie masz ew zadnych ziomkow w polsce ?? Od czego sa koledzy kupuja i Ci wysylłają wink.gif, nie widze problemu 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> Nie lam sie.

nie lamie. tylko zastanawiams ie skad na to wziasc hmm.gif

>Widzialem chyba dzis na allegro temostacik, takze

> popatrz.

mam na zlomowisku 30km odemnie uniaka z takim samym silnikiem, ale boje sie kupowac bo pare dni temu wykrecilem z niego krokowca i pupa.gif nie dziala frown.gif

>Znajdz kogos kto wysle Ci za granice termostat za

> termostat zaplacisz w sumie z przesyłką ze 20 ojro n mxie ;P !

mam kilka osob, ktore moglby mi wyslac, ale z tego co wiem wysylka do niemiec paczki o masie ponizej kg to koszt okolo 70 zl pad.gif 70zl, to jakies 12 ojro, kolejne 10 okro na termostat. do tego pare ojro na koszt przelewu... i okazuje sie, ze oszczedzilem paczke fajek oslabiony.gif

> Nie masz ew zadnych ziomkow w polsce ?? Od czego sa koledzy kupuja i

> Ci wysylłają , nie widze problemu

najwiekszy problem jest taki, ze na dzien dzisiejszy jestem splukany do zera. a pozatym ciagle nie mam pomyslu gdzie moglbym termostat wymienic. na ulicy przed domem nie moge. na parkingach itp tez odpada. wypada jechac do frankfurtu (60k w jedna strone sciana.gif), wynajac miejsce w warsztacie i zrobic to jak najszybciej.

jak narazie ratuje sie przeslonieciem chlodnicy zeby silniki byl bardziej dogrzany. niby wszystko jest ok, ale boje sie, ze przy jezdzie z predkoscia rzedu 100km/h i wiecej bedzie to o kant pupa.gif rozbij sick.gif

Napisano

Moim zdaniem musisz jak to sie mowi "zacisnac pasa" i zrobic ten termostat przed zima, bo:

- ogrzewania nie bedzie prawie wcale i bedziesz marzl... sick.gif

- zuzycie paliwa wzrosnie znacznie przy jezdzie na niedogrzanym silniku... sick.gif

Napisano
  • Autor

> Moim zdaniem musisz jak to sie mowi "zacisnac pasa" i zrobic ten

> termostat przed zima, bo:

> - ogrzewania nie bedzie prawie wcale i bedziesz marzl...

> - zuzycie paliwa wzrosnie znacznie przy jezdzie na niedogrzanym

> silniku...

wiem, ale najwczesniej w przyszlym miesiacu bo w tym to juz musialbym sobie chyba zebro wykroic i sprzedac zeby jakas kase uciulac beksa.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.