Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fiat UNO - dziwne zachowanie na zakrętach, w czym przyczyna?

Featured Replies

Napisano

Witam.

Po niedawnej awarii czujnika halla, przyszedł czas na problemy związane z prawidłowym prowadzeniem samochodu.

Objawy są następujące, jadąc ok. 70 km/h przy w miarę łagodnym zakręcie prawo, auto w pewnym momencie (najczęściej 1/2 zakrętu) zaczyna samo dodaje sobie zakrętu (kierownicą nie ruszam) a samochód zrywa tor jazdy i chce mnie wpakować do rowu, w momencie skorygowania (odbicia w lewo) kierownicą wyrzuca mnie lekko na lewy pas ruchu.

Zdarzyło mi to ok 10 razy i na tych samych zakrętach się powtarza.

Dzieje się tak tylko na zakrętach w prawo, przy skrętach w lewo przynajmniej do tej pory jeszcze takiej sytuacji nie miałem.

Sprawdzałem czy nie ma luzu na końcówkach drążków kierowniczych - nie ma.

Jeden drążek wymieniany był rok temu. (zbieżność, ustawiałem sobie sam jeszcze jak chodziłem do szkoły, zrobiło od tego czasu 4tys km) po większych dziurach i po krawężnikach nie jeździłem.

A uno zaczęło się tak dziwnie zachowywać właściwie od kilku dni.

Mam minimalny luz z prawej strony na przekładni, ale luz jest bardzo niewielki i od 3 lat jest taki sam, na przeglądach mi mówił, że jest taki właśnie minimalny luz ale jest od znikomy i że w niczym nie będzie przeszkadzać.

Sworznie luzów nie mają, wszystkie połączenia wyglądają na dobre.

I w takiej sytuacji nie wiem, za co się zabrać.

Aha, zakręt pokonuję z prędkością ok. 50-70 km/h w zależności, jaki to zakręt i jest jak najbardziej "normalna" prędkość do takiego łuku. Przy bardziej ostrych zakrętach problem nie występuje.

Myślę tak, że może zbieżność mogła się przestawić, ale to by powodowało takie dziwne zachowanie, i zbieżność to raczej sama od siebie nie powinna się przestawić.

Co do samej zbieżność, po ustawieniu trochę uciekła mi kierownica, i ją przestawiłem o bodajże 2 zęby na wieloklinie, i teraz nie pamiętam w którą stronę ją przekręcałem, nie wiem czy ma to jakiś wpływ, teraz przy ponownym ustawianiu pasowałoby wrócić po pierwotnego położenia a nie wiem w którą stronę dokładnie. W szkole prawie zawsze uciekała kierownica po ustawianiu zbieżności, nie było przyrządu do jej blokowanie i zawsze uciekła, jeszcze tolerancje przyjąć +/- i kierownica nie w tym miejscu co ma być.

No, ale przed zbieżnością, może by w jakiś sposób odnaleźć przyczynę, tylko co to może być ? Luzów nie ma, a jak skręcam w prawo na długim łagodnym albo mniej łagodnym zakręcie to w pewnym momencie koła zaczynają więcej skręcać, po czym po próbie wyprowadzenia, gwałtownie odbija w lewo.

Z góry dziękuję za wszystkie porady.

Napisano

miałem identyczny objaw... i były to gumy na wachaczasz....

Radze jeszcze raz się dokładnie przyjrzeć wachaczom.

Mi kierownica na zakrecie przeskakiwala... albo samo odbijalo w kierunku rowu , przy tym samym polozeniu kierwonicy

Napisano

> Witam.

Tak jak kolega wyżej napisał, sprawdź gumy wahaczy, ew. jeszcze raz sworznie. Jak nic nie znajdziesz to może warto się wybrać na trzepaczki na SKP...

Objaw który masz występuje tylko w zakrętach w prawo pewnie dlatego że przyczyna jest w lewym kole i na dodatek zakręty w prawo zawsze są ciaśniejsze niż w lewo.

P.S. U mnie na ślimakach na autostradzie tak przeskakiwało przy około 70-80 na wąskim ślimaku hehe.gif Okazało się że lewy sworzeń się wyrąbał tak, że potem w rękach znalazłem luz... wcześniej nie wyczuwalny na dźwigniętym aucie...

Napisano
  • Autor

Aha, zapomniałem dodać wydaje się istotnej rzeczy.

Mianowicie:

Przed tym całym ściąganiem do rowu, miałem następujące sytuacje. Otóż, przed długi okres czasu miałem kierownicę na środku przy jeździe na wprost, ostatnio jednak kierownica uciekła trochę w lewo i zdarzało się że, przy skręcaniu na łukach w prawo w pewnym momencie coś delikatnie blokowało kierownicę i trzebabyło mocniej pociągnąć i cały czas przystawiało w tym samym mniejwięcej położeniu kierownicy, ale działo sie to przy prękości powyżej 40 km/h, na postoju czy jadąc bardzo wolno nic nie blokowało. A teraz jak zaczęło mi tak dziwnie zachowywać na zakrętach w prawo, to kierownica się przestawiła i jadąc na prosto już nei mam jej w położeniu lekko w lewo tylko lekko w prawo.

Napisano

sprawdźlepiej w jakim stanie masz samochód, bo chyba coś Ci się krzywi 270751858-jezyk.gif albo auto się rozjeżdża!

Napisano
  • Autor

Uno jest z 1995r

3 lata temu zaraz po kupnie, była spawana podłoga, teraz konserwuję na bieżąco. Więc pod tym względem jest wszystko ok.

Być może faktycznie coś z tymi wahaczami będzie, w garażu teraz bardzo kiepskie warunki do jakich kolwiek napraw. Ale przynajmniej, dobrze by było zdiagnozować usterkę, podejrzewałem układ kierowniczy, tak w ogóle to podlega on naprawie?

Napisano

sprawdź czy nie masz luzów w układzie kierowniczym

końcówki drążków kierowniczych i samą przekładnię

i tak jak koledzy sprawdź czy nie masz luzów na wahaczu: gumy wahacza i sworzeń

Napisano

kolego ewidentnie rozjechała Ci się zbieżność, koniecznie musisz sprawdzić wahacze gumy w tulejach oraz sworznie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.