Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Płyn chłodniczy znika, czy to UPG?

Featured Replies

Napisano

Witajcie

Piszę jak zwykle w momencie kiedy jest problem, autko ma 115 tysi przejechane.

Ostatnio zauważyłem że płyn mi znika, dolewam co 2 dni i tak w kółko. Średnio zalewam między min a max . Podłożyłem już na noc karton pod silnik i wycieków brak. Martwie się że to UPG zdechła, przy nagrzewnicy ciągle słyszę bulgotanie na obrotach, a z odpowietrzników powietrze juz nie schodzi tylko płyn. Co ciekawe z odpowietrznika na rurze do nagrzewnicy po wykręceniu korka płyn się nie wylewa?! widzę tylko jak płynie w przewodzie.

Napisano

> Witajcie

> Piszę jak zwykle w momencie kiedy jest problem, autko ma 115 tysi

> przejechane.

> Ostatnio zauważyłem że płyn mi znika, dolewam co 2 dni i tak w kółko.

> Średnio zalewam między min a max . Podłożyłem już na noc karton

> pod silnik i wycieków brak. Martwie się że to UPG zdechła, przy

> nagrzewnicy ciągle słyszę bulgotanie na obrotach, a z

> odpowietrzników powietrze juz nie schodzi tylko płyn. Co ciekawe

> z odpowietrznika na rurze do nagrzewnicy po wykręceniu korka

> płyn się nie wylewa?! widzę tylko jak płynie w przewodzie.

sprawdź czy oleju nie przybywa , kopci mocniej na biało ?? poszukaj dokładnie czy gdzieś nie wycieka .. może nagrzewnica puszcza

Napisano

> Witajcie

> Piszę jak zwykle w momencie kiedy jest problem, autko ma 115 tysi

> przejechane.

> Ostatnio zauważyłem że płyn mi znika, dolewam co 2 dni i tak w kółko.

> Średnio zalewam między min a max . Podłożyłem już na noc karton

> pod silnik i wycieków brak. Martwie się że to UPG zdechła, przy

> nagrzewnicy ciągle słyszę bulgotanie na obrotach, a z

> odpowietrzników powietrze juz nie schodzi tylko płyn. Co ciekawe

> z odpowietrznika na rurze do nagrzewnicy po wykręceniu korka

> płyn się nie wylewa?! widzę tylko jak płynie w przewodzie.

Przetrzyj węże, podokręcaj wszystkie opaski, obejrzyj gumowe trójniki. Na czystych wężach łatwiej zauważysz czy są wycieki (zostanie biały nalot). Przy zimnym silniku trudniej znaleźć wyciek bo ciśnienie jest mniejsze a na gorącym płyn szybko odparowuje więc najlepiej ogląać na gorącym i szukać mokrych lub białych śladów wink.gif Co do UPG, oleju może nie przybywać jeżeli wywala płyn na zewnątrz, kopcić bardziej też nie będzie. A jak kopci, są trudności z odpalaniem na zimnym silniku po nocy to wtedy na 99,9% UPG smile.gif Aha, sprawdź też chłodnicę, u mnie leciało właśnie z niej frown.gif

Napisano
  • Autor

Wczoraj posparwdzałem sobie i nic nie znalazłem, dokręciłem opaski na wężach. W poniedziałek uzupełniłem płyn, do poziomu mędzy min a max po środku, wczoraj płynu już było poniżej minimum jakies 5-6 mm, a auto przejecjałeo raptem 50km. Wyciek jest spory z tego co widze frown.gif . Będę szukał po raz kolejny.

Aha, odpala poprawnie, kopci raczej więcej, silnik rozgrzany do temp roboczej , a on ciagle kopci czy to na wolnych lub na obrotach.

Napisano

> Wczoraj posparwdzałem sobie i nic nie znalazłem, dokręciłem opaski na

> wężach. W poniedziałek uzupełniłem płyn, do poziomu mędzy min a

> max po środku, wczoraj płynu już było poniżej minimum jakies 5-6

> mm, a auto przejecjałeo raptem 50km. Wyciek jest spory z tego co

> widze . Będę szukał po raz kolejny.

> Aha, odpala poprawnie, kopci raczej więcej, silnik rozgrzany do temp

> roboczej , a on ciagle kopci czy to na wolnych lub na obrotach.

No u mnie też kopci po rozgrzaniu i odkąd pamiętam zawsze kopcił, ale na gazie tttm wink.gif To tylko para wodna. Jak nie masz problemów z uruchomieniem rano i na świecach nie widać wpływu płynu chłodzącego to raczej nie upg. Oczywiście nagrzewnicę wykluczyłeś (brak zapachu płynu w środku, sucho pod dywanikiem pasażera, brak tłustego nalotu na szybach od środka)? Bo często nagrzewnicą sobie troszkę cieknie wink.gif Aha, zwróć uwagę na tą chłodnicę, u mnie ciekło, potem przestało po uszczelnieniu, a w ostatnie lato po podjechaniu pod garaż po łuku przy ostrym zahamowaniu uciekło mi troszkę płynu zeby.GIF Od tego czasu wycieków z chłodnicy już nie widziałem wink.gif Obejrzyj również zbiorniczek wyrównawczy, potrafi delikatnie popękać od dołu i tego nie widać frown.gif

Napisano
  • Autor

Zbiorniczek jest suchy pod spodem, świec jeszcze nie wykręcałem, zrobię to dzisiaj. Co do chłodnicy, kurcze tam nic nie leci confused.gif, jest tam troszke mokro na dole, ale jak uzupełniałem płyn to polało się trochę. Dzisiaj to wytrę jeszcze, ale przy takim ubytku to powinienem widziec jak cieknie/kapie, wkońcu przy rozgrzanym silniku tak powinno być . Ale mnie auto wkurzyło, znowu szykują się wydatki frown.gif

Napisano
  • Autor

Z góry przepraszam że tak post pod postem, ale dzisiaj sprawdziłem chłodnice i suchutko. Co do objawów:

zanim go zapaliłem poziom płynu był ponizej minimum tak ok 1 cm. Po zapaleniu, przejechaniu ok 20 km, i krótkim postoju z zapalonym silnikiem temp skoczyła i włączył sie wentylator. Niestety w tym momencie zbiornik wyrównawczy jest pełny do oporu i zaczyna mi puszczać korek, zaczyna przeciekać z korka. A więc? jakieś pomysły? Ktoś może mi pomóc? Jak dla mnie to za duże ciśnienie w układzie, a płynu było znacz nie mniej niż powinno.

Napisano

> Z góry przepraszam że tak post pod postem, ale dzisiaj sprawdziłem

> chłodnice i suchutko. Co do objawów:

> zanim go zapaliłem poziom płynu był ponizej minimum tak ok 1 cm. Po

> zapaleniu, przejechaniu ok 20 km, i krótkim postoju z zapalonym

> silnikiem temp skoczyła i włączył sie wentylator. Niestety w tym

> momencie zbiornik wyrównawczy jest pełny do oporu i zaczyna mi

> puszczać korek, zaczyna przeciekać z korka. A więc? jakieś

> pomysły? Ktoś może mi pomóc? Jak dla mnie to za duże ciśnienie w

> układzie, a płynu było znacz nie mniej niż powinno.

UPG... Na zimnym silniku odpal autko i zatkaj ręką wlew zbiorniczka. Jak po około minucie po puszczeniu ręki poczujesz uciekające powietrze to upg, albo popatrz czy nie lecą przypadkiem bąble jak głupie i nie robi się piana...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.