Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Alternator padł.Pomocy!!

Featured Replies

Napisano

Witam.Koledzy...poradzicie coś.Dlaczego spaliło mi się to coś na foto,jest to cześć od alternatora.CO to w ogóle jest?.Auto brava 1.6 16v 1998r.Jadę sobie nic nie czuje,wysiadam z auta czuję coś się pali shocked.gif..zaglądam pod maskę a z alternatora dym i swąd shocked.gif.Rozebrałem altka i oto co widać.Można kupić samą taką cześć?Czy cały alternator?A może ma ktoś na zbyciu ze starego.Kupię za jakieś grosze bo aktualnie i ja przeżywam kryzys tongue.gif.Proszę poradźcie.

07ac09e7fdb27747med.jpg

256cb2d63920fdd9med.jpg

Napisano

> Witam.Koledzy...poradzicie coś.Dlaczego spaliło mi się to coś na

> foto,

Bo to złe coś było biglaugh.gif

jest to cześć od alternatora.CO to w ogóle jest?.

Dioda.

Można kupić samą taką

> cześć?Czy cały alternator?

Teoretycznie można. Nawet kiedyś sie wymieniało pojedyncze diody. Lepiej jednak wymienić całą płytkę . Razem 6 szt.

Napisano
  • Autor

To ustrojstwo to chyba mostek Greatz'a chyba że wujek google się myli.Ale dalej nie wiem czemu to się sfajczyło.Wina w alternatorze czy w gdzieś w układzie elektrycznym?

Napisano

> To ustrojstwo to chyba mostek Greatz'a chyba że wujek google się

> myli.

Wujek trochę sie myli. Jest to trójfazowa wersja mostka.

282083588-mostek.JPG

>Ale dalej nie wiem czemu to się sfajczyło.Wina w

> alternatorze czy w gdzieś w układzie elektrycznym?

No przyczyn może byc kilka : Regulator , zbyt duże obciązenie,brak obciążenia, czysta złośliwość rzeczy martwych.

post-91846-14352500598981_thumb.jpg

Napisano

jest to zespół prostowniczy kolego da sie to samo kupic koszt ok 150zl w orginale,niewiem czy nie distal tez regulator napiecia ...sprawdz u fachowca...pozdra mam taki alternator na zbyciu, i silnik z osprzetem...

Napisano

> Cały nowy altek kupiłem za niespełna 200zł, a tu zespól prostowniczy

> za niewiele mniej

> http://allegro.pl/item558332108_alternator_fiat_siena_palio_bravo_brava_marea.html

Jak miałem fiata Tipo również przerabiałem problem z alternatorem. Żarzyła mi się kontrolka ładowania. Dwukrotnie altek w naprawie plus wymiana regulatora - razem koszt walki to 250 zł. angryfire.gif

I jak byłem w mieście paprykarzu ZS biglaugh.gif u teściów , pojechałem na giełdę i kupiłem używany za 120 zł.

Moja rada - odpuść sobie naprawę i kup używany.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> jest to zespół prostowniczy kolego da sie to samo kupic koszt ok

> 150zl w orginale,niewiem czy nie distal tez regulator napiecia

> ...sprawdz u fachowca...pozdra mam taki alternator na zbyciu, i

> silnik z osprzetem...

Znalazłem to ustrojstwo za 65zł.Nie wiem czy się opłaca.Alternator był już wymieniany na nowy ale nie oryginał.Pęknięta obudowa.Chyba kupie nowy,a tego zachowam na części.Koszt zbadania tego altka +mostek+być może regulator może przewyższyć koszt nowego.A i tak nie ma pewności czy będzie latać.Wyczytałem,iż można wymienić same diody.Należy wymienić cały komplet.Gdyż inaczej i tak po jakimś czasie padną pozostałe.Nawet nie mam pojęcia jakie to mają być wartości.Jutro lecę obadać całą sprawę.Przecież krypa nie może stać na kołkach palacz.gifPozdrawiam.

Napisano
  • Autor

Używany odpada.Raz,że może być pęknięty,albo niedługo pęknie a dwa nie wiadomo ile pochodzi.Jedyne co kupiłbym używane za niewiele to ten mostek.Przeżyłbym wyjmowanie jeszcze raz altka gdyby znowu się sfajczyło.Pozdr.

Napisano
  • Autor

> jest to zespół prostowniczy kolego da sie to samo kupic koszt ok

> 150zl w orginale,niewiem czy nie distal tez regulator napiecia

> ...sprawdz u fachowca...pozdra mam taki alternator na zbyciu, i

> silnik z osprzetem...

Sprzedaj mi sam mostek blagam.gif20.GIF

Napisano

> Znalazłem to ustrojstwo za 65zł.Nie wiem czy się opłaca.Alternator

> był już wymieniany na nowy ale nie oryginał.Pęknięta

> obudowa.Chyba kupie nowy,a tego zachowam na części.Koszt

> zbadania tego altka +mostek+być może regulator może przewyższyć

> koszt nowego.A i tak nie ma pewności czy będzie

> latać.Wyczytałem,iż można wymienić same diody.Należy wymienić

> cały komplet.Gdyż inaczej i tak po jakimś czasie padną

> pozostałe.Nawet nie mam pojęcia jakie to mają być wartości.Jutro

> lecę obadać całą sprawę.Przecież krypa nie może stać na kołkach

> Pozdrawiam.

nowy regulator w orginale ok 135 zl

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> nowy regulator w orginale ok 135 zl

Witam ponownie.Altek zrobiony.Odwiedziłem 3 "elektromechaników" ...chyba mieszkam w lesie bo żaden nie miał mostka na stanie... clown.gif ..ok rozumiem,poczekam.Zamówiłem...za 2 dni odbiór..NIBY!!!A tu ZONK.Odpowiedź Pana majster klepka:mostek przyszedł ale nie taki,możemy przełożyć diody,wymienić regulator napięcia,a jaki koszt pytam...180pln oink.gif...Za mostek"nieoryginalny" chciał 70zł.Myślę o nie..za 170+przesyłka kupię a allegro...Może chiński ale nie jakieś druciarstwo...Więc zabrałem alternator...Znalazłem w sieci sklepik z częściami do alternatorów i rozruszników.Mają chyba spoko cennik.Mostek kosztował mnie 33,07zł+ przesyłka.Wszystko zmieniłem sam więc nawet jeśli to "padnie" i tak z naprawy Pana elektromechanika zostaje na drugi mostek i Bóg wie co jeszcze np pub2.gifboozing.gif...Więc diabeł nie był taki straszny jak się wydawał.Ładowanie jest,wszystko śmiga.Koszt zamknął się w 70 zł....gdyż ...browary... pub2.gif...chyba więcej wypiłem niż mostek wart jest hmm.gif.Ok kończę już.Wszystkim dziękuję za rady.Jeśli macie pytania chętnie odpowiem.Pozdrawiam. drive.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.