Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Układ hamulcowy - Uno

Featured Replies

Napisano

witam,

wczoraj dopadl mnie taki problem , jadąc unem zauwazylem ze co sie zlego z nim dzieje bo kiepsko sie rozpedzal i czulem jakby cos go hamowalo.Gdy spuszalem na luz przy dojezdzie do skrzyzowania auto nie dotaczalo sie do skzyzowania bo cos go wyraznie hamowalo.Stojac na ktoryms ze skrzyzowań nacisnalem kilka razy na hamulec myslac ze moze cos sie zablokowalo i po ktoryms nacisnieciu pedal wpadl mi w podloge i zaczal lekko chodzic.Od tego czasu nie dzialaly juz mi hamulce i co chwile zapalala sie i gasla kontrolka hamulcow.otworzylem maske spojrzalem do zbiornika z plynem hamulcowym i patrze ze bylo go dosc malo , ciemno bylo ale tak na oko okolo 20% w zbiorniuku.dolalem plynu hamulcowego i dalej hamulec lekko chodzil i nie hamowal auta.W ogole po naciskaniu hamulca hamulec nie "twardnieje" tylko lekko chodzi ciagle.

Ma ktoś jakiś pomysł co posprawdzać , jak rozwiązać ten problem ?

samochod to fiat uno 1.0 Clip 98 r.

Napisano

masz gdzieś nieszczelny układ hamulcowy....nie twardnieje pedał bo przy naciskaniu spitala płyn którędyś...

kwestia znalezienie przecieku, ponieważ nastąpiło to po zblokowaniu a blokują się przednie hamulce zazwyczaj to ja bym zaczął od zdjęcia przednich kół i obejrzenia...

wydaje mi się że albo przewód elastyczny alby uszczelki od tłoka, chociaż mi w tym drugim przypadku uciekał płyn powoli...

Napisano

> witam, i po ktoryms

> nacisnieciu pedal wpadl mi w podloge i zaczal lekko chodzic.Od

> tego czasu nie dzialaly juz mi hamulce i co chwile zapalala sie

> i gasla kontrolka hamulcow.zbiornika z plynem hamulcowym i patrze ze bylo go dosc malo ,

> ciemno bylo ale tak na oko okolo 20% w zbiorniuku.dolalem plynu

> hamulcowego i dalej hamulec lekko chodzil i nie hamowal auta.W

> ogole po naciskaniu hamulca hamulec nie "twardnieje" tylko lekko

> chodzi ciagle

skoro pedał miękki i brak płynu to pewnie któryś z przewodów hamulcowych nie wytrzymał trudów eksploatacji. musisz poszukać który i go wymienić. waytogo.gif

Napisano

w pierwszej kolejności sprawdź przewody gumowe przy przednich kołach-jeśli dobre to musisz posprawdzać czy na którymś tłoczku nie poszła uszczelka(czy któraś felga nie jest mokra od środka)

to na początek-bo gumowe przewody czasem w środku pękają i tamują powrót płynu co powoduje ciągłe hamowanie koła

Napisano

> w pierwszej kolejności sprawdź przewody gumowe przy przednich

> kołach-jeśli dobre to musisz posprawdzać czy na którymś tłoczku

> nie poszła uszczelka(czy któraś felga nie jest mokra od środka)

> to na początek-bo gumowe przewody czasem w środku pękają i tamują

> powrót płynu co powoduje ciągłe hamowanie koła

Ja ostatnio wymieniałem przewody elastyczne na zaciskach - były mocno spękane (fabryczne po 7latach). W sklepie dostałem przewody podobno do SC - nie wiem , w każdym razie pasują ale są wyraźnie dłuższe.

Napisano

wsiadaj do kabiny, otworz drzwi, naciskaj na pedal i patrz pod auto gdzie leci ciurkiem plyn hamulcowy:D

Napisano
  • Autor

> wsiadaj do kabiny, otworz drzwi, naciskaj na pedal i patrz pod auto

> gdzie leci ciurkiem plyn hamulcowy:D

bylem wlasnie kolo auta , tak przelotem tylko bo nie mialem czasu , w pracy jestem zeby.GIF

teraz jest jasno to jak podszedlem do lewego kola kolo kierowcy patrze a tam fioletowy plyn i reszte płynu skapuje po nadkolu i kapie kolo kola.

Pojade jeszcze raz po pracy zobaczyc czy to ta czesc giętka czy ta metalowa/miedziana jest do wymiany i postaram sie jakos to wymienic.

mam nadzieje ze nie bedzie zadnych trudnosci tongue.gif

dzieki za rady.

Napisano

jak w każdej naprawie hamulców... jest jeden newralgiczny punkt... odkręcenie odpowietrznika żeby odpowietrzyć układ

Napisano

> skoro pedał miękki i brak płynu to pewnie któryś z przewodów

> hamulcowych nie wytrzymał trudów eksploatacji. musisz poszukać

> który i go wymienić.

Błąd. Jeżeli Uno ma już z 10 lat, to bez szukania wymienić wszystkie, włącznie z metalowymi, jeżeli mają ślady korozji, czyli spęcznienie plastikowej powłoki. Komplet przewodów kosztuje w IC coś ponad 200 zł.

Napisano

Powiem i ze na 100% beda probolemy. Ja wlasnie jestem po wytmianie wszystkich przewodow oprz dwoch przednich. Roboty a roboty z tym. Nie odkrecisz praktycznie zadnego przewodu bez nakladania na niego nasadki co wiaze sie z ucieciem przewodu. W moim przypadku nawet nasadka objechala na jednym kruccu w korektorze co wiazalo sie z koniecznoscia uszkodzenia drugiego przewodu z korektora i wykreceniu tego w imadle, na zewnatrz auta.

Napisano

> Powiem i ze na 100% beda probolemy. Ja wlasnie jestem po wytmianie

> wszystkich przewodow oprz dwoch przednich. Roboty a roboty z

> tym. Nie odkrecisz praktycznie zadnego przewodu bez nakladania

> na niego nasadki co wiaze sie z ucieciem przewodu. W moim

> przypadku nawet nasadka objechala na jednym kruccu w korektorze

> co wiazalo sie z koniecznoscia uszkodzenia drugiego przewodu z

> korektora i wykreceniu tego w imadle, na zewnatrz auta.

A klucz oczkowy otwarty miał?

Napisano

> A klucz oczkowy otwarty miał?

ke? to taki jaki kiedts w tv reklamowali?

Napisano

> ke? to taki jaki kiedts w tv reklamowali?

Takim kluczem 90% nawet bardzo zapyziałych nakrętek na przewodach sztywnych odkręcisz

Wygląda tak:

LordFalcon-8akluczoczkowyotwarty.jpg

Napisano
  • Autor

> masz gdzieś nieszczelny układ hamulcowy....nie twardnieje pedał bo

> przy naciskaniu spitala płyn którędyś...

> kwestia znalezienie przecieku, ponieważ nastąpiło to po zblokowaniu a

> blokują się przednie hamulce zazwyczaj to ja bym zaczął od

> zdjęcia przednich kół i obejrzenia...

> wydaje mi się że albo przewód elastyczny alby uszczelki od tłoka,

> chociaż mi w tym drugim przypadku uciekał płyn powoli...

Problemem okazał się pęknięty wężyk hamulcowy giętki od strony kierowcy z przodu.

Po pracy pojechalem z koelga po auto i wymienilismy uszkodzony wezyk , odpowietrzylismy uklad hamulcowy i hamulce dzialaja bardzo dobrze ale jest jedna rzecz ktora nie ustala.

mianowicie co jakis czas tzn np co 10 minut jazdy auto prawie nie moze jechac bo cos je ciagle hamuje a jak ruszam z 1 biegu to slychac taki zgrzyt lekki i auto jedzie ale ciezko bo cos je trzyma , blokuje gdzies.Pozniej po jakims czasie jakby odpuszcalo i jedzie normalnie i pozniej za jakis czas znowu sie blokuje.

Jak dojechalem do domu ( trasa 15 km przez łódź ) dotknalem każdej felgi i zauważylem że felga kierowcy jest gorąca przy czym inne felgi są zimne.

Co to może być ? tłoczek nie odbija ? szczeki zapieczone ? klocki juz nie te ?

Proszę o porady 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Co to może być ? tłoczek nie odbija ? szczeki zapieczone ? klocki

> juz nie te ?

Należałoby rozebrać hamulce przynajmniej tego koła które blokuje. Oczyścić klocki i jarzma z brudu. Nasmarować smarem miedzianym prowadnice. Tłoczek wyjąć, obejrzeć. Jeżeli wygląda dobrze to nasmarować smarem do tłoczków i zamontować nowe gumki/uszczelki.

Zwrócić uwagę na stan tarczy czy nie jest fioletowa - czyli przegrzana.

Cały zabieg powtórzył bym z drugim kołem, łącznie w wymianą przewodu elastycznego.

Do tego oczywiście nowy płyn. Całkowity koszt znikomy.

Napisano

> Takim kluczem 90% nawet bardzo zapyziałych nakrętek na przewodach

> sztywnych odkręcisz

Ten klucz jest ok, jesli wiesz ze kruciec nie jest zapieczony z przewodem. Jest mozliwe nalozenie go na nakretke ale i tak, nawet jesli nakretka pusci, ukreci sie przewod. Dlatego tez od razu ucinalem przewod przy samym koncu i nakladalem nasadke ktora trzyma najpewniej bo z kazdej ze stron szesciokata. Niestety nawet i nasadka okazala sie zawodna, mimo tego ze byla ciasno pasowna, z szesciokata zrobilo kolo i trzeba konieczne bylo zniszczenie drugiego, najdluzszego przewodu, laczocego korektor z pompa.

Teraz, przynajmniej mam pewnosc ze przewody mam dobre i od razu rozwiazal sie problem z samo zapowietrzjacymi hamulcami.

Napisano

>jest jedna rzecz ktora nie ustala.

>tzn np co 10 minut jazdy auto prawie nie

> moze jechac a jak ruszam z 1 biegu to

> slychac taki zgrzyt lekki i auto jedzie ale ciezko bo cos je

> trzyma , blokuje gdzies.Pozniej po jakims czasie jakby

> odpuszcalo i jedzie normalnie i pozniej za jakis czas znowu sie

> blokuje.

> Jak dojechalem do domu ( trasa 15 km przez łódź ) dotknalem każdej

> felgi i zauważylem że felga kierowcy jest gorąca przy czym inne

> felgi są zimne.

> Co to może być ? tłoczek nie odbija ?

tłoczek, tłoczek, tłoczek....... miałem to samo i skończyło się przeszczepem zacisków, ale rozebrać i zweryfikować stan poszczególnych elementów możesz.

> Proszę o porady

proszę bardzo.

Napisano

Powiedzcie mi panowie Ci przewody elastyczne z przodu są dwa ? i z tłu dwa czyli razem 4 ?

Napisano

> Powiedzcie mi panowie Ci przewody elastyczne z przodu są dwa ? i z

> tłu dwa czyli razem 4 ?

z przodu 2 z tyłu 1 razem 3

Napisano

to jeszcze jedno głupie pytanie, cylinderek jest jeden na każde koło ?

Napisano

> to jeszcze jedno głupie pytanie, cylinderek jest jeden na każde koło

> ?

tak, do kupienia 2 sztuki na tylnia oś, z przodu są zaciski grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.