Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dobór wzmaka do suba - podstawowe informacje

Featured Replies

Napisano

Witam.

Chciałbym prosić o pomoc - jak dobiera się wzmacniacz do subwoofera lub odwrotnie? Na co trzeba zwracać uwagę - moc, kanały? Nie chodzi mi tu o konkretne modele, tylko jak wiedzieć, który wzmak się nada do suba a który nie (w szukajce patrzyłem, ale tam jest podane na konkretnych modelach - bez wytłumaczenia)

Proszę o pomoc i wyrozumiałość wink.gif

Napisano

jesli chcesz nim zasilic tylko suba to jednokanalowy (o ile takie istnieja), albo wiecej z mozliwoscia mostkowania ich, bo na suba potrzebujesz jednego kanalu.

Moc (w RMS) zblizona do mocy glosnika (tez w RMS, czyli sinusoidalna a nie maksymalna). Jedni mowia ze troszke mocniejszy ma byc wzmacniacz, inni ze glosnik, ja mam rowno.

Napisano

Dla mnie mocniejszy ma być wzmacniacz ciut bo ciut ale jednak waytogo.gif

z tego względu aby wzmacniacz nie musiał pracować na tzw. maxa napędzając głośnik i najlepiej aby miał jeszcze zapas mocy by zniekształcenia były jak najmniejsze wink.gif

Napisano

> Witam.

> Chciałbym prosić o pomoc - jak dobiera się wzmacniacz do subwoofera

> lub odwrotnie? Na co trzeba zwracać uwagę - moc, kanały? Nie

> chodzi mi tu o konkretne modele, tylko jak wiedzieć, który wzmak

> się nada do suba a który nie (w szukajce patrzyłem, ale tam jest

> podane na konkretnych modelach - bez wytłumaczenia)

> Proszę o pomoc i wyrozumiałość

1. minimalna impedancja obciążenia. jeśli to źle dobierzesz to spalisz wzmaka.

2. wzmacniacz pod suba może być jedno, dwu, cztero kanałowy, byle była możliwość zmostkowania jeśli jest ich więcej. Po co wozić "nieużywane kanały" w bagażniku... Uwaga, po zmostkowaniu wzrasta z reguły minimalna impedancja obciążenia.

3. filtry: subsoniczny (żeby nie męczyć niepotrzebnie głośnika) i dolnoprzepustowy (regulowany). Do tego korektor fazy też by się przydał.

4. moc RMS WIĘKSZA niż RMS głośnika. dzięki temu właśnie nie spalisz suba. O ile większa? no tak minimum 20% Tylko patrz na dane kiepskich producentów z przymrużeniem oka (dziel na dwa)

5. Jeśli kupisz trudny do wysterowania głośnik (z nieprzyjaznym dla wzmacniacza przebiegiem impedancji i niską efektywnością) musisz zainwestować w dużo mocniejszy i droższy wzmak żeby to jakoś zagrało.

Powodzenia w składaniu ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.