Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

MK2 JTD dodatkowy czujnik temp i ciśnienia oleju.

Featured Replies

Napisano

Witajcie

Przy filtrze jest możliwość wpięcia dwóch dodatkowych czujników, chciałem sobie wstawić czujnik temperatury oraz ciśnienia oleju. Jednak nie wiem jaki kupić. Tzn jaki tam powinien być rozmiar i gwint. Z góry dzięki za wszelkie informacje w tym temacie.

Napisano

> Witajcie

> Przy filtrze jest możliwość wpięcia dwóch dodatkowych czujników,

> chciałem sobie wstawić czujnik temperatury oraz ciśnienia oleju.

> Jednak nie wiem jaki kupić. Tzn jaki tam powinien być rozmiar i

> gwint. Z góry dzięki za wszelkie informacje w tym temacie.

Zwyczajowo powienien pasowac M14x1.5, czyli taki jak w oryginalnym czujniku cisnienia na lampke kontrolna. Ale Tobie chodzi o zaslepki do montazu chlodniczki oleju. Bedzie to trudno sprawdzic inaczej niz organoleptycznie, bo standardowo nic nie jest tam montowane i w zwiazku z tym nie ma realnych szans zeby np. po liscie zamiennikow (np. www.facet.it) sprawdzic co by tam moglo siedziec. IMO najrozsadniej byloby wymontowac czujnik cisnienia i sprobowac wmontowac go w jeden z otworow obudowy filtra. Jak spasuje to bedzie wlasnie M14x1,5. Kolejny podejrzany to M10x1, ale szanse sa o polowe mniejsze niz pierwszego.

Jeszcze jedno mi sie przypomniało: "bączki" sa stosunkowo duże (średnicowo) i warto by było przymierzyć czy po jego zamontowaniu zmieści sie obok niego jeszcze czujka temperatury. W razie czego do testów służę bączkiem M14x1,5.

Napisano

poza tym czujnik temperatury w tym miejscu to raczej kiepski pomysł.

Sonda w bagnecie albo w korku spustowym - tak się to robi ok.gif

Napisano

> poza tym czujnik temperatury w tym miejscu to raczej kiepski pomysł.

> Sonda w bagnecie albo w korku spustowym - tak się to robi

W bagnecie sie zgodze, ale w spustowym juz do mnie nie przemawia. Kazda kałuża wody wprowadza duze zniekształcenia. Tak maja chyba Adik i Ozi w swoich wozach. Ja mam czujke temp. w AR 33 w dedykowanym miejscu w polowie kanalu olejowego, mniej wiecej w polowie drogi od pompy do filtra, calkowicie osłonięty przed wplywem czynnikow atmosferycznych i odczyty wgladaja na bardzo prawdziwe i co wazne ultra stabilne.

Napisano

> Kazda kałuża wody wprowadza duze zniekształcenia.

w porządnych,fabrycznych instalacjach z tym problemu nie ma,gdyż właściwy czujnik jest wyniesiony z korka "wysoko" w miskę - ja widziałem rozwiązania z czujnikiem dobre kilka cm powyżej dna.

Co innego rozwiązania wiejskotuningowe by Allegro...

Napisano

> poza tym czujnik temperatury w tym miejscu to raczej kiepski pomysł.

> Sonda w bagnecie albo w korku spustowym - tak się to robi

A niby czemu? Masz, używasz że tak twierdzisz?

Mam wkręcony czujnik przy wymienniku ciepła (podstawa filtra oleju) i nie ma problemów z odczytami etc.

Ilekroć hamowałem auto czujnik Greddy w aucie pokazywał to samo co czujnik Maha wsadzony zamiast bagnetu oleju - rozbieżność minimalna wynikała jedynie z błedu odczytu wskaźnika analogowego (podziałka co 10st).

Pozdro

Napisano

> A niby czemu? Masz, używasz że tak twierdzisz?

widziałeś jakiekolwiek seryjne rozwiązanie z czujnikiem przy filtrze ? smirk.gif

Napisano

> widziałeś jakiekolwiek seryjne rozwiązanie z czujnikiem przy filtrze

> ?

Widziałeś jakiś pojazd prócz wózka widłowego, który seryjnie jeździłby na gazie? wink.gif

W JTDku bardziej logicznie tego czujnika nie da się zamontować; rzeźba w misce czy w bloku silnika dla mnie odpada. Przy odpowiednim czujniku o odpowiedniej dokładności spokojnie można go montować w okolicy filtra (i uwaga nie jest to podstawka tylko wymiennik ciepła przy pompie oleju).

Pozdro

Napisano

> ?

Jesli masz na mysli cz.cisnienia to tak, jesli temp. to nie smile.gif

Moze faktycznie olej po pokonaniu dystansu z miski w okolice filtra ma juz inna temp., bo w koncu musi przejsc przez polowe magistrali olejowej i na tym etapie przyjmuje temp glowicy (wyzsza lub nizsza) ale to IMO niezbyt wielka roznica (5-10 st?)

Napisano

> ?

Jeżeli się nie mylę to w podstawce przy filtrze czujnik ma fabrycznie Uno Turbo i chyba Punto GT. smirk.gif

Żeby nie być gołosłownym:

282133203-bez%A0tytu%B3u.JPG

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.