Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zgasł i umarł!!

Featured Replies

Napisano

Witam Panowie.

Niedawno pisałem o swoich problemach z UPG. Nie minął chyba tydzień i kropek znowu stoi. Jechałem sobie na prostej drodze i nagle koniec - przestał pracować!!! angryfire.gif . Próbowałem odpalić ale niestety, Rozrusznik kręci normalnie a le za cholere nie chce załapać. Przy okazji UPG wymieniałem zarówno świece jak i przewody, Pamiętam jak w ub. roku miałem coś podobnego pomogła wymiana czujnika położenia wału. Czy jest jakaś możliwość sprawdzenia tego czujnika? No i możliwe aby po 1 roku ten czujnik znowu był do wymiany???!!!

Napisano

kręci normalnie,ale nie za szybko ? cfaniaczek.gif

Czujnik położenia wało - to możliwe.

Kontrolka wtrysku gaśnie i nie zapala się przy kręceniu rozrusznikiem ?

Napisano
  • Autor

> kręci normalnie,ale nie za szybko ?

> Czujnik położenia wało - to możliwe.

> Kontrolka wtrysku gaśnie i nie zapala się przy kręceniu rozrusznikiem

> ?

Witam ponownie!

Wydaje się że rozrusznik kręci w miarę normalnie. Dzisiaj przy próbie odpalenia wydawalo mi się że chyba coś jak by delikatnie strzeliło z tłumika - jakby sobie "kaszlnął" hehe.

Zaciągnąłem Punciaka do mechanika i zasugerowałem aby sprawdził na kompie czujnik położenia wału. Jutro będę wiedział co i jak!

Napisano

Witam! No i jakie wyniki po wizytacji u mechanika? Mam podobny problem frown.gif

Napisano

Miałem podobnie, siostra zgasiła puntolota wieczorem, rano już nie żył. Przeskoczył pasek rozrzadu.

Napisano

Podepne sie więc pod wątek.........

Postaram sie krótko opisać mój problem. Ogólnie jest tak: zrobiona głowica, frez gniazd, szlif zaworów uszczelniacze x 8 i prowadnice x 4. Planowanie. Po złozeniu fiacik odżył. Jakaś rakieta to to nie była ale 130 przekraczał bez wiatru w plecy. Po około 3500 kilosów powtórna regulacja zaworów /mechanik powiedział że juz mało tam brakowało/. mlot.gif Ale po jakimś czasie zaczeły sie dziać dziwne sprawy : check, słabe odpalanie - dwa gary trzesło silnikiem. Świece mam 10kkm, przewody troche mniej. Po zdjęciu fajki z pierwszej cewki (1-4) w czasie przeskoku iskry obroty sie normowały. To samo było jak przechodziłem na gaz, też było lepiej z tym, że w tym wypadku kontrolka check gasła. Przedwczoraj przed wyjazdem do pracy nie chciał odpalić, popych, zapalił chyba na dwa, dojechałem do mechanika ten podpiął pod komputerek /taki do wszystkich aut/ i wyszło "Uzwojenie pierwotne/wtórne cewki A". Po skasowaniu błedu silnik zaczynał od razu chodzić na 4garki. Po wyłączeniu i powtórnym włązeniu 2 garyy i trzepaczka silnika z w/w błędem. Podmiana nowej cewki nic nie dawała. sciana.gif Musiałem za pracą, zresztą mechanik miał czas dopiero w przyszłym koło czwartku więc przełączyłem na gaz i w droge. W czasie jazdy na gazie kontrolka wtrysku zaczęła migać, w czasie parkowania wyłączyło sie wspomaganie. Włączenie wyłączenie bezpiecznika (czysta lamerka screwy.gif wiem grinser006.gif ale wsp. pomogło). W czasie ruszania na światłach za szybko puszczone sprzęgło, silnik zgasł i auto umarło ! czacha.gif Nawet na dwa nie odpalił. Skończyło sie holem do domu. Miałem wcześniej podobny objaw nie odpalania z pompą paliwa. Znowu by padła?

A i jeszcze jak krece rozrusznikiem tak na ćwierć/pół sekundy zaskakuje i gaśnie. Może ktoś wie po objawach co to może byc. Pomóżcie ludzie!!!

Pzdr. dla wszystkich forumowiczów smile.gif

Napisano

Skoro iskra jest, to chyba CPW to nie będzie... masz możliwość pdomiany jednostki sterującej ? Być może jakieś luty na płytce puściły ? Sprawdziłbym też wszystkie masy w komorze silnika.

EDIT W_BB: TNIEMY CYCTATY

Napisano

Takie pyt: co to to C P W ? Co do jednostki sterujacej wtryskiem /za przepustnicą?/ to moja ma numery:

IAW 59F . M3

IAW 59F.M3/HW003/3502-ML2

12V= 066 01

086CGE73B

61600.376.02

C146

46808846 a byłem na szrocie w między czasie i tam mają taką:

IAW 59F.M2

IAW 59F.MM2/HW002/1702-MFL

12V=08700

61600.389.04

C146

46760606

Troche ma wykruszone otoczki gniazd /z rozbitka/ ale piny całe odpinał gość wtyczki silnika. Wrak stał na dworzu, więc wszystko na zewn. utlenione ale piny sie "świecą świerzością" wiec chyba OK będzie?? Tylko czy przypasi bo jak chciałem np. jednostke z kolumny kier. kiedyś przekładać od FL-a do mojej to nie można..... Może w tym przypadku to tak samo?

Prosze odp

Napisano

Heh już znalazłem w innym watku to CPW - Czujnik Położenia Wału smile.gif.

Połączenia masy znalazłem na przepustnicy ok, pod aku z przodu ok, chyba że gdzieś jeszcze są o których nie wiem?? Nawet przycisk wyłącznika bezwładnościowego sprawdziłem z rozpędu. Wtryskiwacze....? Ale wszystkie na raz by nie padły. niewiem.gif

Napisano
  • Autor

Witam!

U mnie winowajco okazał się rozrząd tzn. urwał się pasek. Trochę dziwne , bo ok 30 tys temu był "podobno " wymieniony w ASO!!! Mechanik stwierdził jednak, że pasek i napinacz wg niego są oryginalne i nigdy wcześniej nie były wymieniane angryfire.gifniewiem.gif

Koszt części i robocizny wyszedł w sumie 200 zł.

Napisano

Czy ktoś wie coś na temat tych jednostek sterujących wtryskiem? Czy mogę zrobić podmianę bez efektów ubocznych? Punciak w garażu stoi i nie oddycha confused.gif

P.S Doczytałem na forum, że była kampania wymiany softu w centralkach wtrysku... Może ktos wie jakie numery nadwozia wchodziły w gre i jak to sprawdzić czy u mienia było /auto z 2giej ręki i brak kontaktu z 1 szym włascicielem/ ?

Napisano

Miałem to samo w swoim sejku winowajca była centralka (ECU) ja u siebie przerobiłem wiązkę na SPi ale zasadniczo są ludzie co to naprawiają:

http://www.allegro.pl/item588320579_komputer_centralka_fiat_seicento_iaw59_naprawa.html

Co do podmiany na innego kompa to nie jest to takie proste bo w fiacie jest CODE i trzeba by kompa najpierw rozkodować.

Na 99% to awaria sterownika.

pozdr.

Napisano

> Miałem to samo w swoim sejku winowajca była centralka (ECU) (...)

> Co do podmiany na innego kompa to nie jest to takie proste bo w

> fiacie jest CODE i trzeba by kompa najpierw rozkodować.

> Na 99% to awaria sterownika.

Dzięki kolego Wuniek za porade!

Ja jednak swojej jeszcze nie wymieniłem.. Raz że takiej samej nie znalazłem, dwa to to, że w między czasie wyciągnąłem przepustnice i centralke wtrysku, lekki papier ścierny styki przeczyściłem masy, samą przepustnice i krokowy umyłem w benzin < Nie dotykać bo wybuchnie.... i głośniki wyłączyć > zlosnik2.gif, złożyłem do kupy pokręciłem rozruchem 1, 2-gi 3-ci i nic..... angryfire.gifwrrr.gif Zły poszedłem do domu. Następnego dnia do kropasa, kluczyk - pal i o dziwo od pierwszego zaskoczył jump.gif

Jednak są i nietypowe sprawy: jakby lekko nierówno na jałowym chodzi - tak jakby co druga iskra na tym 1-nym cylindrze cykała tylko /obroty równe - 900/. Druga sprawa lekkie /naprawde lekkie - sprawdzałem na zdjętym filtrze powietrza/ dotknięcie powoduje Niekiedy wejście na wysokie do 3tys obroty i trzyma. Spadające znowu obroty potrafią zatrymać sie na 1400. Jak chce utrzymać na jałowym równe 2000 obrotów to cięzko złapać a jak już złape te 2 tysiaki to faluje 2- 1500 - 2 i zowu 1500 klnie.gif Dziś dopiero wróciłem po 1.5 godzinie jazdy i nic prócz przytrzymywania obrotów na ok. 1400 jak sie rozgrzał sie nie działo. Podejrzewam czujnik przepustnicy. Co o tym sądzicie?

Napisano

Ja osobiście jeździłem tak 3 miesiące ale w momencie kiedy padła mi jeszcze skrzynia (2 bieg) już nie dało się jeździć na tak przerywającym silniku. Odłączenie kompa na kilka minut może pomóc bo się ECU resetuje i potem próbuje się "nauczyć silnika" i dąży do wyrównania parametrów według swojej normy (euro2). Generalnie upierdliwa rzecz i sama się na pewno nie naprawi frown.gif

Warto zawsze jeszcze sprawdzić czujnik położenia wału bo jest w miejscu gdzie może mu się coś stać (zaraz pod filtrem oleju).

Czujnik położenia przepustnicy (TPS) zawsze możesz odłączyć na próbę wtedy komp przechodzi na mapy serwisowe silnik wolniej się wkręca na obroty ale jeżeli to on to przestanie falować, masz jeszcze silniczek krokowy który jest odpowiedzialny za wolne obroty potrafi kompletnie zgłupieć jak jest nieszczelność w układzie dolotowym za przepustnicą.

krokowiec.th.jpg

Napisano

Ładna ta przepustnica wink.gif U mnie tak sie nie dało doczyścić zresztą tu jakaś biaława(?) ACZE? zlosnik.gif a u mnie z mosiądzu chyba bo złociutka. Poszukam czujnika wału, zobacze jak tam wygląda sobie pod maską. O TPS-e już myślałem, w razie czego nowy 60 zł polskich z gwarancją, może sie podejme wymiany vel czyszczenia... piesc.gif Jeśli chodzi o nieszczelności to miałem wymieniane uszczelki w czasie wymiany UPG. Takie zielone badziewne gumki / w ASO Tomaszów 100 - we wybuliłem angryfire.gif / Chyba że na gwizdkach coś ...? hmm.gif

Napisano

Kup sobie jakiegoś brake clenera, koszt 10-30zl i będziesz miał nówkę smile.gif tylko jak byś czyścił na założonej na silnik to się nie zdziw ze będzie na początku prychał (musi przepalić ten siuwax). Co do wymiany tych czujników to rożnie bywa ja mam u siebie te elementy spasowane na wcisk (nie ma żadnych śrubek) i wymiana tego rożnie ludziom wychodzi (na ogol nie wychodzi).

http://chomikuj.pl/Wuniek/Kolektor+Seicento

Możesz jeszcze zrobić taki teścik ze zdejmując filtr powietrza odpalasz zatykasz ręka przepustnice auto gaśnie i jak ma nieszczelność potrafi prychnąć spod jakiejś uszczelki. Jeżeli nie będzie chciało zgasnąć to patrzysz/słuchasz gdzie ciągnie powietrze na lewo.

Napisano

(...) Co do wymiany tych czujników to rożnie bywa ja mam u siebie te elementy spasowane na wcisk (nie ma żadnych śrubek) i wymiana tego rożnie ludziom wychodzi (na ogol nie wychodzi).

Znalazłem coś takiego Wymiana TPS na wcisk - mój identyko!

> Możesz jeszcze zrobić taki teścik ze zdejmując filtr powietrza

> odpalasz (...)

waytogo.gif Dzięki kolego Wuniek Sprawdze na weekendzie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.