Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] stuki w przednim zawieszeniu

Featured Replies

Napisano

Witam!

Po zimie Astra zaczęła się delikatnie tłuc, szybka wizyta na kanale - pierwsza diagnoza to uszkodzona osłona przegubu - w trybie natychmiastowym została wymieniona na nową - przegub zdaję się być nie uszkodzony, drugim objawem był uszkodzony sworzeń wahacza od strony pasażera (gumowa osłona została rozerwana), wiem że uszkodzona osłona przegubu nie miała wpływu na stuki w przednim zawieszeniu, ale uszkodzony sworzeń już tak. I poprawcie mnie jeśli się mylę - będę musiał wymienić obydwa sworznie tak? Kolejnym oczywistym pytaniem przy wymianie części jest jakiej firmy musi być sworzeń? Na alledrogo jest kilka firm, jak np. KRAFT, HANS PRIES, FEBI-BILSTEIN, LEMFORDER, firmie HART może podziękujemy 30.GIF, różnice w cenach są bardzo dużo ale jak z ich poszczególną jakością? Czy warto kupić np. LEMFORDERA, czy w jego cenie kupić 2 sztuki KRAFTA?

Dodam że słychać stuki jak wjeżdżam np. w jakąś dziurę, i jest to wyraźnie metaliczny dźwięk.

Kolejnym objawem jest głuche stukanie po stronie kierowcy podczas hamowania przy większej prędkości, mam takie ważnienie jakby coś przeskakiwało, tarcza i klocki są wporządku, na kanale nie zauważyłem żadnych uszkodzeń z tej strony samochodu. angryfire.gif

I ostatnie już pytanie, pojawił mi się olej w górnej części amortyzatora, na ostatnim przeglądzie diagnosta stwierdził że zawieszenie przodu jest ok ale coś nie wierze mu sciana.gif i jednak tego amora muszę wymienić (zapewne na KYB olej.)

pozdr

Marcin

Napisano

> będę musiał wymienić obydwa

> sworznie tak?

Nie wink.gif

> KRAFT, HANS PRIES, FEBI-BILSTEIN, LEMFORDER,

Kraft o ile się nie mylę to to samo co Hans Pies, czyli pakowacz - loteria. Febi i Lemforder to porządne sprzęty.

> Dodam że słychać stuki jak wjeżdżam np. w jakąś dziurę, i jest to

> wyraźnie metaliczny dźwięk.

Sprawdź tuleje wahacza, zwłaszcza tylną - pionową.

> I ostatnie już pytanie, pojawił mi się olej w górnej części

> amortyzatora, (...) i jednak tego

> amora muszę wymienić (zapewne na KYB olej.)

Jak już olej cieknie to pora na niego.

Napisano
  • Autor

Ok czyli wybór padł na sworzeń Febi, amorki to KYB olej, do tego pewnie jeszcze łożyska amortyzatorów oraz oraz poduszki (firm zapewne renomowanych) plus ewentualnie tuleja wahacza...

A czy polecacie jakiś konkretny sklepik internetowy?

pozdr

Marcin

Napisano

> A czy polecacie jakiś konkretny sklepik internetowy?

polecam kontakt z kolegą zielik , sprawdzony dostawca dobrych części w rozsądnych cenach waytogo.gif

Napisano

> Ok czyli wybór padł na sworzeń Febi, amorki to KYB olej, do tego

> pewnie jeszcze łożyska amortyzatorów oraz oraz poduszki (firm

> zapewne renomowanych) plus ewentualnie tuleja wahacza...

Do calosci dorzuc nowe odboje i oslony amortyzatorow. Czesto ludzie zapominaja, zakladaja stare i w krotkim czasie jest problem, szczegolnie jesli chodzi o porwane odboje.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.