Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak pozbyć się stukania pod kierownicą ?

Featured Replies

Napisano

Odkąd mam Punciaka zawsze coś stukało pod kierownicą. W weekend wymieniłem amortyzatory tył i wahacze przód. Nastała ogólnie przyjemna cisza smile.gif więc pozostała mi już tylko jedna bardzo denerwując rzecz.

Wystarczy, że wjadę na drobne nierówności jak droga betonowa, kostka brukowa lub przejazd kolejowy. Dokładnie to pod poduszką coś drży. Zdjąłem poduszkę, kierownicę, sprawdzałem mikroprzełącznik...........już nie mam pomysłu co to może być.

Namierzyć w czasie jazdy nie mogę, bo jak przekręcę kluczyk bez poduszki to wiecie co się stanie.

Miał ktoś może taki przypadek ?

Coś mi się wydaje, że może drży ta sprężyna co powinna być w środku tego czegoś. Niestety na zdjęciu już jej nie ma, ale mam nadzieje, ze wiecie, o którą chodzi.

282130308-ppp.jpg

post-90026-14352500862774_thumb.jpg

Napisano

U mnie rowniez stukalo, objawy rowniez te same co u Ciebie, stuka wałek pod kolumna kierownicy, mialem jego juz wymieniac, ale wystarczylo dokrecic srube nr 13 laczaca go z wielowypustem. Zobacz u siebie, u mnie nastala cisza i 250 zl w kieszeni, nie potrzeba zaraz wymieniac wałka, problem juz byl opisywany i jeden mial to samo co ja smile.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> U mnie rowniez stukalo, objawy rowniez te same co u Ciebie, stuka

> wałek pod kolumna kierownicy, mialem jego juz wymieniac, ale

> wystarczylo dokrecic srube nr 13 laczaca go z wielowypustem.

> Zobacz u siebie, u mnie nastala cisza i 250 zl w kieszeni, nie

> potrzeba zaraz wymieniac wałka, problem juz byl opisywany i

> jeden mial to samo co ja

tam przy pedałach skręcić ?

Napisano

Przy pedalach mialem w porzadku, u mnie poluzowalo sie w samej kolumnie kierownicy, dostep masakra, musisz wykrecic centralke od wspomagania i wtedy przy odpowiednim obrocie kierownica trafisz na te srube.

Napisano

> Coś mi się wydaje, że może drży ta sprężyna co powinna być w środku

> tego czegoś. Niestety na zdjęciu już jej nie ma, ale mam

> nadzieje, ze wiecie, o którą chodzi.

To nie stuka niemal na 100%

282087947img02999987798.jpg

Jak zakładasz kierownicę to dociskasz ten pierścień plastikowy wraz ze sprężyną. Moim zdaniem, nie ma prawa to pukać.

Napisano

Spradź czy nie masz luzów na przygubach krzyżakowych wałka kierownicy, jeden krzyżak jest tuż nad podłogą a drugi pod kierownicą. U mnie obydwa stukają ale nic z tym nie robię bo nie mogę dostać nowego wałka, w ASO sprzedają w komplecie z całą kolumną a na allegro występują wałki do wersji ze wspomaganiem a ja mam bez wspomagania. Podobno można te krzyżaki wymienić ale to jest trochę dłubaniny.

Napisano

temat stuków pod kierownicą nie jest nowy smile.gif

tutaj jak na HP, wszystko już było 270751858-jezyk.gif

wystarczy korzystać z SZUKAJKI

Napisano
  • Autor

> temat stuków pod kierownicą nie jest nowy

> tutaj jak na HP, wszystko już było

> wystarczy korzystać z SZUKAJKI

Dzięki, poczytałem i już wiem więcej,

ale szkoda, że żaden z chłopaków nie powrócił z wiadomością, że pomogło,

z tego, co zrozumiałem w kilku wątkach to stuka w miejscu nr 1, nr 2, lub guma przy silniczku wspomagania,

tylko, że ja cały czas mam usilne wrażenie, że to stukanie (jakby plastikowej kostki) jest tuż pod poduszką w okolicy nr 3

no nic będe próbował z tymi wałkami...

282132974-kolumna.jpg

post-90026-1435250087436_thumb.jpg

Napisano

skoro uważasz, że puka w tej okolicy to skłaniałbym się do opinii, że winowajcą

jest ten element smile.gif

Napisano

> Spradź czy nie masz luzów na przygubach krzyżakowych wałka

> kierownicy, jeden krzyżak jest tuż nad podłogą a drugi pod

> kierownicą. U mnie obydwa stukają ale nic z tym nie robię bo nie

> mogę dostać nowego wałka, w ASO sprzedają w komplecie z całą

> kolumną a na allegro występują wałki do wersji ze wspomaganiem a

> ja mam bez wspomagania. Podobno można te krzyżaki wymienić ale

> to jest trochę dłubaniny.

ja mam taki potrzebujesz. nowka sztuka prosto z salonu

Napisano

u mnie stukalo w punkcie nr 2, po dokreceniu, nastala cisza i przyjemnosc z jazdy zlosnik.gif

Napisano

jak sie dostac do gornego mocowania walka ? macie jakies fotosy ? W linkach odsylajacych w tym watku ktos wspomina o manualu na stronce ale mi chyba na oczy padlo... jakby ktos byl laskaw mnie oswiecic blagam.gif

Napisano

"wykrecic centralke wspomagania" to jest ten metalowy box ok 8x15x3x cm ? Bo rozumiem ze wyzej o ksztalcie cylindra to jakis silniczek wspomagania.

Chyba ze CALY mechanizm wspomagania trzeba rozbebeszyc ?

Napisano

Dokladnie tak jak piszesz, ten box na dole jest na jednej srubie, piatka o ile pamietam pasuje do odkrecenia centralki, silniczka wspomagania nie musisz wyciagac, ja wyciagalem, bo mialem problemy ze wspomaganiem dodatkowo i musialem go zdiagnozowac

Napisano

no to musze zrobic drugie podejscie bo wyrwalem oslone i szczeka opada bo troche gesto od kabli i innych wichajstrow ze spieprzyc nie problem.

Tam sie cos odpina jakas elektryke ? Podpowiedz cos wiecej smile.gif

Napisano

odepnij wszystkie kostki od centralki, nic sie nie pomiesza, bo kazda jest inna zlosnik.gif nic sie nie spieprzy smile.gif centralke swobodnie wyjalem smile.gif Potem musisz tak obrocic kolem kierownicy zeby sruba byla na dole i zlapac ja kluczem nasadowym z przedluzka o rozmiarze 13. Dostep jest bardzo trudny, ja kleczalem na kolanach przez dobre pol godziny i obdarlem troche rece, bo wykonczenie nie jest najlepsze tych elementow...

Napisano
  • Autor

> skoro uważasz, że puka w tej okolicy to skłaniałbym się do opinii, że

> winowajcą

> jest ten element

i właśnie od tego zacznę - wróce i powiem czy pomogło

Napisano

> i właśnie od tego zacznę - wróce i powiem czy pomogło

a gdzie ten waleczek gumowy sie chowa ?

Napisano
  • Autor

> a gdzie ten waleczek gumowy sie chowa ?

tutaj masz fotkę, 4 post od dołu, jest na silniczku wspomagania (jak dobrze widzę)

Napisano
  • Autor

wczoraj nie miałem czasu się tym zająć, zacząłem robić piszczące pedały, prawy wahacz i końcówki drążków smile.gif nareszcie to już za mną smile.gif

ale w ramach testu złapałem ten drążek kolumny kierowniczej, który jest nad pedałami, jak zacząłem nim ruszać góra dół to wyczułem luz i chyba to jest to.....

Napisano

> Dokladnie tak jak piszesz, ten box na dole jest na jednej srubie,

> piatka o ile pamietam pasuje do odkrecenia centralki, silniczka

> wspomagania nie musisz wyciagac, ja wyciagalem, bo mialem

> problemy ze wspomaganiem dodatkowo i musialem go zdiagnozowac

bylem widzialem... nic nie zrobilem angryfire.gif box na dluzszym boku z lewej strony ma jedna srubke.. jakiegos dziwaka torxa czy inne ustrojstwo , wlasnie takie male bo klasyczne "8" mialo spory luz. Takie jak imbus z tym ze "negatyw" wink.gif Ta jedna srubelka tylko trzyma cala puszke ? Odkrecilem cala kolumne 4x sruba 15 albo i wieksza celem obejrzenia tego dziadostwa ale tam nic wiecej niema jak tylko ta jedna srubecka .... jak to sie mowi.. do 3x sztuka zeby.GIF

Napisano

Box trzyma sie na jednej srubce, rozmiar 6, albo 5, ale chyba piatka zwykly klucz i odkrecisz, jak wykrecisz cala kolemne to nic nie zdzialasz, kolumne zostaw w spokoju, odkrec tylko centralke "box" powodzenia zlosnik.gif

Napisano

> wczoraj nie miałem czasu się tym zająć, zacząłem robić piszczące

> pedały, prawy wahacz i końcówki drążków nareszcie to już za mną

> ale w ramach testu złapałem ten drążek kolumny kierowniczej, który

> jest nad pedałami, jak zacząłem nim ruszać góra dół to wyczułem

> luz i chyba to jest to.....

wałek ma luzy i przenosi drgania poprzez tą gumę która jest w silniczku wspomagania - imho szkoda zachodu...ja poprzestałem na wymianie wałka kierowniczego i się w większej części uspokoiło...

tttm ja z doświadczenia wiem że lepiej dać luz...

Napisano
  • Autor

> wałek ma luzy i przenosi drgania poprzez tą gumę która jest w

> silniczku wspomagania - imho szkoda zachodu...ja poprzestałem na

> wymianie wałka kierowniczego i się w większej części

> uspokoiło...

> tttm ja z doświadczenia wiem że lepiej dać luz...

w sobotę wyjąłem całą kolumnę 2x i nic nie znalazłem wrrr.gif

wszystkie kostki uszczelniłem taśmą materiałową, żeby były ciasno, wszystkie przewody jeszcze raz owinąłem tą taśmą, jeździłem z wyjętą poduszką (ale nie odpiętą), kolumnę przykręciłem do imadła i opukałem długi wałek z każdej strony...., rozkręciłem silniczek wspomagania i ten mały gumowy wałek wygląda jak nowy, kurcze już nie wiem wrrr.gif

chyba jeszcze wyjmę ten mały wałek gumowy od silniczka wspomagania i się przejadę.....

Napisano

> chyba jeszcze wyjmę ten mały wałek gumowy od silniczka wspomagania i

> się przejadę.....

polecam wymianę kolumny kierownicy albo wymianę tego elementu gumowego (są daw rodzaje imho)..

Napisano
  • Autor

> polecam wymianę kolumny kierownicy albo wymianę tego elementu

> gumowego (są daw rodzaje imho)..

ok, a wiesz może jaki to ma numer ? w ePER to mi wygląda na 46821890

mój wygląda jak tan poniżej

282165239-walek.jpg

post-90026-14352501034343_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.