Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PII-1.2 16V - problem z wrzucaniem biegow po zagrzaniu...

Featured Replies

Napisano

Witam.

Od jakiegos czasu pojawila sie taka przypadlosc ze na zimnym jest wszystko OK, natomiast po nagrzaniu silnika mam problemy z ciezko wchodzaca 1, a wsteczny zgrzyta nawet po odczekaniu kilku sekund po wysprzegleniu. Przy minimalnym ruchu auta w przod wiadomo 1 wchodzi lepiej a przed wrzuceniem wstecznego czasem wrzuce na chwilke inny bieg zeby wyhamowac kola w skrzyni i jest ok. Co moze powodowac takie zachowanie. Auto ma 43kkm, sprzeglo lapie normalnie. Gosc w ASO mowil ze moze to byc wyciek oleju na sprzeglo i sie klei tarcza, inny zanegowal ze wtedy by sie slizgalo. Sprawdzalem palcem w okienku w obudowie sprzegla jest od wewnatrz pył z tarczy lekko lepki.

Poziom oleju w skrzyni ok.

Dzieki za pomoc

Napisano

To, że wsteczny wchodzi z delikatnym zgrzytem to do tego niestety musiałem się przyzwyczaić od nowości smile.gif i wiem, że nie jest to nic nadzwyczajnego w kropkach.

Napisano
  • Autor

Cholera jak zwykle nie uda mi sie pewnie uzyskac zadnej konkretnej pomocy mad.gif.

Pewnie trzeba sie bedzie zdac na wiedze mechaniora....

Napisano

Witam.

Też tak mam czasami. Jak jest zimny olej, jest OK. Jak się zagrzeje, to czasami 1 wbić nie idzie. Trzeba wysprzeglić, i jeszcze raz spróbować. Co do wstecznego, w cc700,sc900,PII wszystkie czasami zgrzytały. Wychodzę z założenia, że TTTM.

Poza tym, jak się zagrzeje, biegi wchodzą lepiej( nie czuć takiego delikatnego haczenia), dokładniej, tak "mięsiście" zlosnik.gif

Pozdrawiam.

Napisano

> Cholera jak zwykle nie uda mi sie pewnie uzyskac zadnej konkretnej pomocy .

> Pewnie trzeba sie bedzie zdac na wiedze mechaniora....

Podejrzewam synchronizator 1 biegu - na ciepłym nie daje wystarczających oporów, a na zimnym "przytrzymuje" go gęsty olej ...

Niestety trzebaby zdjąć skrzynię i rozebrać ...

Kiedy ostatnio wymieniano olej?

Napisano
  • Autor

> Podejrzewam synchronizator 1 biegu - na ciepłym nie daje

> wystarczających oporów, a na zimnym "przytrzymuje" go gęsty olej

> ...

> Niestety trzebaby zdjąć skrzynię i rozebrać ...

> Kiedy ostatnio wymieniano olej?

Tylko co ma synchronizator 1 biegu do wstecznego, pozatym jaka wymiana oleju ? Po 43 tys. km ? icon_eek.gifbo tyle ma auto

Napisano

> Tylko co ma synchronizator 1 biegu do wstecznego,

Synchronizator 1 biegu tłumaczy zgrzytanie podczas załączania tylko pierwszego biegy.

Bieg wsteczny jest niesynchronizowany i powinno być tylko małe zgrzytnięcie podczas załączania.

Czy na postoju po np. 5 sekundach od zatrzymania zgrzyta?

Czy zgrzyta jak autko stoi 5s z puszczonym i wciśniętym sprzęgłem?

Może sprzęgło nie rozłącza całkowicie napędu - to może być przyczyna zgrzytania wstecznego biegu.

> pozatym jaka wymiana oleju ? Po 43 tys. km ? bo tyle ma auto

Ponieważ nie napisałeś ani o przebiegu autka, ani kiedy był wymieniany olej to zapytałem.

Punto 2 jest już jakiś czas nieprodukowane i przebieg od nowości 43 tys. jest raczej mały, żeby nie powiedzieć "nierzeczywisty".

Jeżeli ten olej jest od nowości to może ze wzlędu na wiek trzeba go wymienić - choć to tylko przypuszczenie.

Czy pozostałe biegi podczas ich załączania zachowują się normalnie na zimnym i ciepłym silniku (w tym także na postoju)?

Napisano

> Tylko co ma synchronizator 1 biegu do wstecznego, pozatym jaka

> wymiana oleju ? Po 43 tys. km ? bo tyle ma auto

mi tez cieżko, każdej zimy wchodzi 1 bieg, olej był wymieniany własnie przy ok 40 tys km i nic to nie dało.

Po wielu wnikliwych badaniach doszedłem do wniosku, że albo jest to synchronizator, albo linka zmiany biegów.

Jak na razie ani jednego ani drugiego nie ruszałem, jeżdżę dalej, dzisiaj 75 tys smukło, a za chwile problem sie skończy jak sie cieplej zrobi.

Napisano
  • Autor

Mysle, ze wszystko opisalem zakladajac temat, przebieg tez jest podany ale wracajac do tematu coz moge jeszcze dodac. Przed wrzuceniem wstecznego celowo wyczekuje kilka sekund na wcisnietym sprzegle ale czasem i to nie pomaga, delikatnie wrzucam bieg a nadal slychac ze kola zebate sie obracaja jeszcze. Na 99 % jestem przekonany ze nie rozlącza dobrze sprzeglo tylko dlaczego na zimnym jest ok. Problem sie pojawia po kilku kilometrach czyli po zagrzaniu. Przeciez skrzynia biegow w dzisiejszej aurze nie nabiera tak szybko temperatury i dlatego nie sadze zeby to byl efekt rzadszego oleju w skrzyni. Predzej temperature łapie silnik, wal i zarazem sprzegło na nim. Czy mozliwe jest takie zachowanie sie gdyby nawet byly jakies sladowe ilosci oleju przedostajace sie na sprzeglo. Czy tak jak jeszcze jeden gosc po fachu gdybal, przyczyna moze byc w zwichrowanej tarczy, ktora gdzies tam lapie pomimo wysprzeglenia.

Zdaje sobie sprawe ze nieuniknione bedzie rozgrzebanie napewno sprzegla.... ale moze jeszcze jakies sugestie

Napisano
dobra, źle doczytałem, w takim razie pytanie kiedy wymieniany był płyn hamulcowy, i warto tez sprawdzić czy nie jest to wina wysprzeglika
Napisano
  • Autor

> dobra, źle doczytałem, w takim razie pytanie kiedy wymieniany był

> płyn hamulcowy, i warto tez sprawdzić czy nie jest to wina

> wysprzeglika

A no wlasnie plyn hamulcowy wymienialem w lecie 2008 tyle ze w wysprzegliku nie byl ruszany. Wolalem nie zapowietrzyc go bo odpowietrzanie dziwne jest - brak typowego zaworka tylko wysuwa sie waz po zwolnieniu zabezpieczenia...

Ale w sumie zastanawialem sie czy by tego nie zrobic jednak na probe tylko znow pytanie jaki mialo by to zwiazek z tym ze rano dziala ok a po zagrzaniu silnika juz zle.

Napisano

> A no wlasnie plyn hamulcowy wymienialem w lecie 2008 tyle ze w

> wysprzegliku nie byl ruszany. Wolalem nie zapowietrzyc go bo

> odpowietrzanie dziwne jest - brak typowego zaworka tylko wysuwa

> sie waz po zwolnieniu zabezpieczenia...

> Ale w sumie zastanawialem sie czy by tego nie zrobic jednak na probe

> tylko znow pytanie jaki mialo by to zwiazek z tym ze rano

> dziala ok a po zagrzaniu silnika juz zle.

może sie myle, ale w wysprzegliku nie ma płynu hamulcowego.... to element którym siłownik (w nim jest płyn ham) porusza sprzeglem.

Może być ze po paru naciśnięciach już nie daje rady...

tak czy inaczej uważam ze to cos od sterowania sprzęglem, na razie nie obstawiałbym samego sprzęgła.

Napisano

> A no wlasnie plyn hamulcowy wymienialem w lecie 2008 tyle ze w wysprzegliku nie byl ruszany.

Przyczynami niedomagania może być właśnie sprzęgło lub jego sterowanie - dlatego zapytałem o to odczekanie przed właczeniem wstecznego - czy na sprzęgla czy bez ...

Odpowietrzenie siłownika sprzęgła to prosta sprawa - była też fotorelacja chyba kolegi Citymatic ...

Na siłowniku przy sprzęgla jest zaworek na klucz ampulowy (chyba rozmiar 4) - najlepiej to zrobić w 2 osoby - jedna naciska i puszcza pedał, a druga odkręca i przykręca zaworek zlewając stary płyn przez rurkę do jakiegoś zbiorniczka pamiętając o uzupełnianiu płynu w zbiorniku.

Jak płyn w siłownikach sterujących sprzęgłem nie był wymieniany, to najwyższy czas ...

Napisano
  • Autor

> Jak płyn w siłownikach sterujących sprzęgłem nie był wymieniany, to

> najwyższy czas ...

Zrobie to ale w mojej wersji z 2003r nie ma zaworka na imbus tylko jest zawleczka na wezyku. Nalezy ja zwolnic potem wysunac odrobine wezyk z silownika az sie ukaze otworek przez ktory ma wyplywac plyn.

Tyle doczytalem w ksiazce WKŁ o naprawie punto - troche poroniony patent moim zdaniem ale trudno.

Moze akurat to pomoze.....

P.S.

Czy jest taka opcja ze mogla byc przypalona tarcza sprzegła i sie zwichrowała ( 2 razy zonka mi wlasnie troszke przypiekła az zasmierdziało ciutke). I teraz jak jest zimna to jest prosta a po zagrzaniu sie wygina i ma kontakt pomimo wysprzeglenia???

Napisano

> Zrobie to ale w mojej wersji z 2003r nie ma zaworka na imbus tylko jest zawleczka na wezyku. Nalezy ja zwolnic potem wysunac odrobine wezyk z silownika az sie ukaze otworek przez ktory ma wyplywac plyn.

> Tyle doczytalem w ksiazce WKŁ o naprawie punto - troche poroniony patent moim zdaniem ale trudno.

W 1.2 8V też trzeba założyć wężyk i miejsce włożenia klucza ampulowego jest wogóle niewidoczne - trzeba to robić na wyczucie i wymacać gdzie włożyć.

> Czy jest taka opcja ze mogla byc przypalona tarcza sprzegła i sie zwichrowała ( 2 razy zonka mi wlasnie troszke przypiekła az zasmierdziało ciutke). I teraz jak jest zimna to jest prosta a po zagrzaniu sie wygina i ma kontakt pomimo wysprzeglenia???

Raczej małe szanse. Miałem sienę - to samo sprzęgło i tam miałem przypalone 2x, w tym 1x tak, że dym poleciał spod maski, a ludzie na przystanku kazali mi uciekać bo myśleli, że autko się pali.

W punto przypaliłem sprzęgło tak, że śmierdziało tylko 1 raz, ale na początku, zaraz po kupieniu autka. Teraz ma 110 tys. cały czas na tym samym sprzęgle, ale już drugim siłowniku (tym pod pedałem).

• 8 miesięcy później...
Napisano
  • Autor

Przypadkiem odgrzebalem moj temat wiec odpowiem , ze przyczyną było lekkie zaolejenie tarczy sprzegłowej od strony silnika. Niby przez sruby od koła zamachowego. Wystarczylo uszczelnic i umyc tarcze pewnie ale juz mialem kupione sprzeglo wiec zostalo zalozone. Problem znikł narazie jest OK poki co. Nowe sprzegło działa lzej od tamtego chociaz "stare" w bdb stanie. Na minus powiem tylko ze czasem pojawia sie slynne szarpanie a wczesniej nigdy tego nie było

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.