Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Restartujący się komputer (zegar,dystans, śr. spalanie itp.)

Featured Replies

Napisano

Witam .

Panowie , mam taki oto problem . Zachciało mi się dorbiać kluczyk poza ASO. Gość dorobił mi kluczyk z pilotem i działa ok .

Ale zauważyłem po jego pracach pewne niepokojące nieprawidłowości .

Po pierwsze : Gdy ustawie zegarek i datę na kompie . Potem zgaszę silnik i zamknę auto z pilota, potem otworzę ponownie . Gdy wsiadam z powrotem i przekręcam kluczyk zauważyłem ,że zegarek i data się zerują, oczywiście ustawienia w kompie też, tzn... Tripy , Średnie spalanie,średnia prędkość,dystans.

Ale np. nie zmienia się ustawiona wartość prędkości max. Zauważyłem także , że po przekręceniu kluczyka głośniej słychać tą grzechotkę od zegarów przy zapłonie , to pewnie linki w zegarach (wcześniej jak by ciszej się to działo). A poza tym wskazówka od prędkościomierza przy przekręceniu zapłoni najpierw idzie na maxa do tyłu potem normalnie do przodu na 9000 obrotów czyli normalnie . Wcześniej nie zauważyłem by ta wskazówka się cofała .

Po trzecie wydaje mi się ,ze jak zamek centralny się zamyka, otwiera , to tak jak by głośniej wystrzelają te cyple przy szybie .Jakby z większą silą . Ale może mi się wydaje tylko .

Poza tym wszystko działa ok .Nie ma żadnych błędów na kompie itp... wszystko działa . Najdziwniejsze jest to ,że jak auto zgaszę i nie zamknę pilotem to po ponownym włączeniu zapłonu data i zegarek jest ok .

Nie wiem czy czegoś mi nie zje....ł . Jutro dzwonie do niego . Wiem ,ze wyciągał body komputer by z czytać kod od immobilisera .

Co o tym myślicie ? Może coś źle podłączył ? Może uszkodził ? Czy może pomóc odłączenie akumulatora na 15 min i zrobienie resetu kompa ? Może to jakieś zwarcie i dlatego sie resetuje ? A może po odłączeniu kompa trzeba jakoś zestroić coś , jakaś procedurka  Sam już nie wiem .

Napisano

> A poza tym wskazówka od prędkościomierza przy przekręceniu zapłoni najpierw idzie na maxa do tyłu potem normalnie do przodu na 9000 obrotów czyli normalnie.

Pierwsze słyszę, aby przy uruchamianiu wskazówki na desce rozdzielczej się ruszały. zlosnik.gif Nie pomyliły Ci się auta? cfaniaczek.gif

> Co o tym myślicie?

Jak dla mnie włączenie/wyłączenie alarmu powoduje chwilowe rozłączenie plusa, czyli tak jakbyś na chwilę odłączał akumulator. Nie jest to normalne.

Napisano

....objawy z szalejącymi zegarami - latające wskazówki, głośne terkotanie, zerowanie daty, godziny miałem przy padającym akumulatorze ...........ponieważ masz zapewne dobre aku skoro nie było problemów wcześniej (a może gość zrobił jakieś zwarcie i już i twoje aku wymaga ładowania?) .....ale jeśli nie to musi być j akiś punkt ze słabym stykiem........... klema? .....jakaś kostka nie do końca dociśnięta? ...........bo zerowanie i terkotanie liczników wskazują na chwilowy ale gwałtowny spadek napięcia...........

Napisano
  • Autor

> nie było problemów wcześniej (a może gość zrobił jakieś zwarcie

> i już i twoje aku wymaga ładowania?) .....ale jeśli nie to musi

> być j akiś punkt ze słabym stykiem........... klema? .....jakaś

> kostka nie do końca dociśnięta? ...........bo zerowanie i

> terkotanie liczników wskazują na chwilowy ale gwałtowny spadek

> napięcia...........

Możliwę , ale auto pali normalnie , za pierwszym cyknięciem. Wcześniej też nie było problemów z akku . To wygląda tak jakby zaraz po przekręceniu zapłonu walnął wysokie napięcie prądu i zegary najpierw głośno "za grzechoczą" głałtownie ida do tyłu potem normalnie do przodu

Dzisiaj zauważyłem ,że po zgaszeniu auta i wyjęciu kluczyka ze stacyjki cały czas gra radio (nie wyłacza się a chyba powinno ) i świeci się cały czas podświetlenie przycisków otwierania szyb i sterowanie lusterkami . Tak jak by zapłon nie odcinał całego zasilania. Może to jakieś zwarcie ? Ale poza w/w dolegliwościami nic innego się nie dzieje , Auto zapala b. dobrze, światła , wycieraczki działają normalnie itd...

Może typ jakąś wiązkę źle podłączył do kompa . Jutro chyba pojadę do niego niech to naprawia.

Boję się ,że zepsuł BodyKomputer który wyjmował .Ale jak by coś w nim zepsuł ( uszkodził mechanicznie ) to pewnie w ogóle by nic nie działało ,prawda ?

A z tymi zegarami to wygląda tak ,że na początku słychać taki głośnawy szum , "grzechotkę" (wtedy wskazówki tak jakby szybkim skokiem idą do tyłu dopiero odskakują do przodu i potem normalnie już jest (taki jakby dostały na początku za duży skok napięcia ) ale potem wszystko wraca do norny . Zauważyłem ,że po zgaszeniu silnika i wyjęciu kluczyka wskazówka od paliwa nie spada z powrotem na sam dół . Tylko stoi na 1/4 skali tyle ile mam paliwa w baku , a powinna chyba opadać prawda ? ale działa normalnie . Dziwne to .

Lisku może coś zaradzisz frown.gif

Może jest ktoś z Wawy kto zna się na rzeczy i by mi pomógł to sprawdzić ?

PS. Nie mam alarmu a auto to napewno STILO 1,9 JTD .

Dziękuję za odpowiedzi . Może macie jeszzce jakieś sugestie jak i co sprawdzić ?

Napisano

> Dzisiaj zauważyłem ,że po zgaszeniu auta i wyjęciu kluczyka ze

> stacyjki cały czas gra radio (nie wyłacza się a chyba powinno )

> i świeci się cały czas podświetlenie przycisków otwierania szyb

> i sterowanie lusterkami .

to jest okey. Zasilanie trzyma na "lusterkach i szybach " z 30 -60sec. zebys mogl/mial szanse sobie domknac okno po wylaczeniu samochodu. Radio tez ok.

Czy te wszystkie twoje dolegliwosci maja miejsce na NOWYM kluczyku czy na obu ?

ta grzechotka to przekazniki. Sprawdz na akumulatorze klemy do aku oraz wszystkie kable ( chyba po 3 ) na kazdej klemie czy te cale wiązki sa dobrze podociagane. Podociskac przekazniki tez nie zaszkodzi. Cos ma ewidentny brak_styku wink.gif

Powoli , systematycznie , znajdziesz ok.gif

Napisano
  • Autor

Drugi kluczyk działa też poprawnie . To raczej nie wina kluczyka tylko jakiegoś styku, przekaźnika (rozumiem że to chodzi o bezpieczniki ? ) . Poszukam jeszcze , podociskam oby się udało frown.gif Dziękuję .

Napisano

> Drugi kluczyk działa też poprawnie .

napisales ze dorobiles kluczyk u jakiegos magika i wpierw eliminujemy czy to ten nowy kluczyk robi jakies hece czy oba klucze zachowuja sie tak samo.

przekazniki - tak, ( naprawde w wielkim uproszczeniu ! ) mozna gdziestam polozyc obok bezpiecznika zeby.GIF:D

kliknij tu ! linka do innych zdjec przekaznikow

l_3440.jpg

to jest przekaznik

bezpiecznik.jpg

to jest bezpiecznik - metalowymi zabkami w dol sie je montuje i widac tylko gorna kolorowa krawedz. Jaki kolor taki amper itd wink.gif

nie istotne poki co smile.gif)

Przekaznik w swojej zasadzie dzialania ma sie wlaczac i wylaczac. Podczas wlacz/wylacz przekaznik robi jeden "klik"

Jesli masz "brak styku" i pradu "brakuje" to przekaznik wpada w dyskoteke i zaczyna klikac kilka-kilkanascie razy.

Pisane dla totalnego lajkonika , spece nie czepiac sie smile.gifswiety.gif

Napisano

sprawdź bezpieczniki! waytogo.gif miałem identyczne objawy w Pandzie jak przez przypadek spaliłem bezpiecznik przy montażu radyja- był saksowany licznik, dyskoteka zegarów, po włączeniu zapłonu mrugnięcie światłami spineyes.gif etc

Napisano

czyżby "fachura" od kluczyka coś uwalił w sterowniku?

Pytanie retoryczne. Co mówi egzaminer?

Napisano
  • Autor

Panowie z problemem poradzilem sobie sam .

Po powrocie z pracy wziąłem klucze wymontowałem cały komputer . Rozłożyłem go na czynniki pierwsze i złożyłem z powrotem . Przedmuchałem wszystkie złączki wpinane do kompa . Po dociskałem skręciłem wszystko i Eureka.

Wszystko działa jak należy .

Po prostu coś nie łączyło i komp wariował i resetował wszystko za każdym włączeniem zapłonu .

Do w/w objawów doszło ,że nie mogłem otwierać bagażnika ręcznie . Tak jakby elektrostyk nie działał . Otworzyć mogłem tylko mechanicznie kluczykiem lub przyciskiem z pilota .

Nie wspomnie już o resetowaniu kompa za każdym razem , oraz o dziwnie zachowujących się wskazówkach licznika . Ale o tym pisałem wyżej .

Najważniejsze ,że sprawa została rozwiązana i że obeszło się bez ASO.

Dzięki za rady . Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.