Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z elektryką w 1.4 lub 1.2

Featured Replies

Napisano

Witam.

Silnik 1.4 16V

Czy ktoś może mi podać jakie napięcie przychodzi na czujnik połozenia wałka rozrządu na schemacie oznaczony jako K47 i czy w tej wtyczce jest kolor WN czarno-brązowy bo u mnie jest szary.Na schemacie ma byc połączony z wtyczką A i pinami 17,33,49 w komputerze.A u mnie jest połączony z wtyczką B i pinem 7 skąd idzie kabelek do czujnika zasysanego powietrza w kolektorze ssącym.

Czy ktoś może mi powiedzieć dlaczego są rozbierzności ze schematem?

A problem polega na tym, że wyskakuje mi błąd czujnika połozenia wałka rozrządu - brak komunikacji z nim

Auto kupiłem niesprawne i dopiero raczkuje w temacie stilo.

Czy ten czujnik powinien dostać pełne 12V z przekaźnika T09 ze skrzynki bezpiecznikowej jak pokazuje schemat?

Elektryk we fiacie najlepiej by ucioł kabelek i połączył go z przekaźnikiem, ale nie wiem czy czujnika szlag nie trafi niewiem.gif

Może ewentualnie ktoś by pomierzył napięcie na 3 pinie kostki tego czujnika przy włączonym zapłonie. Żeby było śmiesznie to na schemacie 1 i 3 pin są zamienione spineyes.gif

Proszę o pomoc bow.gifbow.gif

Napisano

> Silnik 1.4 16V

> Czy ktoś może mi podać jakie napięcie przychodzi na czujnik połozenia

> wałka rozrządu na schemacie oznaczony jako K47 i czy w tej

> wtyczce jest kolor WN czarno-brązowy bo u mnie jest szary.

b817c31c2fb338f5m.jpg

źródło: AutoElektro 81-82/2007

IMHO i wg schematu jakim dysponuję, na pin 1 czujnika fazy pracy K047 podawane jest napięcie 12V przez przekaźnik T9 i bezpiecznik F17 (7,5A),

przewodem oznaczonym MN, czyli brązowo-czarnym.

Pin S (sygnał) przewodem koloru biało-pomarańczowym (BC) połączony jest z p. 35 wtyczka B modułu jednostki sterującej silnika (M010).

Oraz pin 3 (masa) przewodem koloru czarnego (N) połączony jest z p. 9 wtyczka B modułu M010.

IMHO masz tam niezły bałagan, albo .... mówimy o innych wtyczkach, czujnikach i schematach.

Powodzenia w dochodzeniu do prawdy. waytogo.gif

Napisano
  • Autor

jedyna różnica to nr silnika bo ja mam 843 A1 000 a nie 188 A5 000.

Kabelki raczej są oryginalne.W internecie na jakimś forum jeden diagnosta pisał,że ten czujnik jest zasilany napięciem 5V a 12V go psuje.

Napisano
  • Autor

Przyjechał kolega puntem 1.4 16V i wyjąłem od niego czujnik fazy, włożyłem do mojego i uruchomiłem silnik.

Błędy miał wykasowane wczoraj, ale po uruchomieniu, helikopter zgasł i się zaswiecił ponownie.

Czujnik wsadziłem spowrotem do punta i tam helikopter też sie zaczął świecić sciana.gif

Czy może moja centralka psuje te czujniki?

W puncie nie odpiołem aku, ale czujnik wyciągałem przy wyłączonym zapłonie, możliwe żeby zapamiętał odpięty czujnik przy wyłączonym zapłonie i nie odpiętym aku?

Już nie wiem co mam myśleć

A do tego znowu musze zorganizować komputerek do wykasowania błędów u mnie i w puncie sciana.gif

Macie jakieś pomysły?

Napisano

Też mam problem z czujnikiem położenia wałka tyle, że w 2,4 - byłem dziś w serwisie Fiata - jedyne, co się dowiedziałem - że on się nie psuje a jedynie ma problemy z okablowaniem.

Mi wyskoczył błąd grupowo z innymi czujnikami - taki przyjacielski się zrobił 20.GIF

Mam pytanie - masz klimatyzacje i ESP - jeśli tak to czy wszystko działa?

Próbuje znaleźć powiązanie z moim przypadkiem

http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Number=282092556&page=0&fpart=2&vc=1

Powodzenia...

Napisano
  • Autor

ESP nie mam,a klime mam ale jeszcze nie uruchomioną,brakuje mi rurki co idzie od chłodnicy do wnętrza kabiny (tej z presostatem).

Moze ktoś ma na zbyciu taką rurke hmm.gif ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.