Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wskazania VAGa

Featured Replies

Napisano

Podpiąłem dzisiaj skodzinkę do VAGa, zaniepokojony wzrostem spalania, jakiś czas temu byłem na regulacji instalki gazowej i wszystko było niemal książkowo. Oto co wykazał VAG:

01247 Zawór kanistra regulatora odpowietrzającego EVAP – N115

01249 P0201 Cylinder 1 – usterka wtrysku – N30 D

01250 P0202 Cylinder 2 – usterka wtrysku – N31 D

jako błędy powtarzające się

01087 Podstawowe ustawienia nie zaistniały

00522 Czujnik temperatury chłodziwa silnika – G62

jako sporadyczne

Testem pojeżdziłem na benzynie żaden błąd nie wyskoczył, trzy pierwsze błędy wyskakują od razu po przełączeniu na gaz.

Olać czy coś robić?

Druga sprawa wskazania sondy lambda (trzecie okienko???) wskazywało na benzynie: wolne oscylacja 0 - 1 V, przy depnięciu gazu nisko ciągle 0,1-0,2V. Po puszczeniu gazu znów oscylacja.

Na gazie zaś ciągle 0,02-0,1 niezależnie czy obroty czy wolne?

Normalne to czy coś jest nie tak, komputer gazowy powinien przecież oszukiwać ECU co do sygnału lambda tak? A on mu podaje ciągle że jest ubogo.

Czy można wierzyć wskazaniom Vaga w tym przypadku? Czy jakby coś było nie tak z sondą nie poinformowałby mnie o tym błędem?

Instalka II gen, Tartarini, Komputer TEC99

Napisano

> 01247 Zawór kanistra regulatora odpowietrzającego EVAP –

> N115

to raczej nie wina LPG

> 01249 P0201 Cylinder 1 – usterka wtrysku – N30 D

> 01250 P0202 Cylinder 2 – usterka wtrysku – N31 D

> jako błędy powtarzające się

emulator wtrysku coś nie halo hmm.gif

> 01087 Podstawowe ustawienia nie zaistniały

> 00522 Czujnik temperatury chłodziwa silnika – G62

> jako sporadyczne

to też nie wina LPG

> Testem pojeżdziłem na benzynie żaden błąd nie wyskoczył, trzy

> pierwsze błędy wyskakują od razu po przełączeniu na gaz.

dziwne

> Olać czy coś robić?

> Druga sprawa wskazania sondy lambda (trzecie okienko???) wskazywało

> na benzynie: wolne oscylacja 0 - 1 V, przy depnięciu gazu nisko

> ciągle 0,1-0,2V. Po puszczeniu gazu znów oscylacja.

przestawiona mapa i masz ubogo na NoPB albo wtryski zapieczone

> Na gazie zaś ciągle 0,02-0,1 niezależnie czy obroty czy wolne?

Jak jest ustawiona emulacja sondy? Na masę?

> Normalne to czy coś jest nie tak, komputer gazowy powinien przecież

> oszukiwać ECU co do sygnału lambda tak? A on mu podaje ciągle że

> jest ubogo.

tak widocznie jest ustawiony emulator.Emulacje na mase ustawia się do fiatowskich jednostek ale do skody to raczej fala powinna być hmm.gif

> Czy można wierzyć wskazaniom Vaga w tym przypadku?

tak

>Czy jakby coś było

> nie tak z sondą nie poinformowałby mnie o tym błędem?

o ile nie jest zrobione odcięcie lampki checka 893goodvibes.gif

Napisano
  • Autor

Z tą emulacją sondy jak to sprawdzić? Co z emulatorem wtrysku?

Jak przelatam go na benzynie i wskazania sondy będą ok to znaczy że tylko emulacja jest kaput, czy może się to odbić na konsumpcji gazu?

Lampki check nie mam bo to felicja??!! cool.gif

Napisano

Skoro i na tym kąciku nikt nic nie wie to pozostaje Ci szukać instrukcji obsługi od twego sterownika i dojsć samemu, albo jechać do tych gaziarzy co ostatni raz dłubali i liczyć na zlitowanie...

Napisano
  • Autor

> Skoro i na tym kąciku nikt nic nie wie to pozostaje Ci szukać

> instrukcji obsługi od twego sterownika i dojsć samemu, albo

> jechać do tych gaziarzy co ostatni raz dłubali i liczyć na

> zlitowanie...

Poczekam jeszcze może jakieś mądre głowy wrócą z weekendu:)

A tak na marginesie może ktoś poradzić jakiegoś rozsądnego gaziarza z okolic Rybnika z którym możnaby było rzeczowo pogadać o w/w problemach?

Kiedyś byłem u dwóch różnych i od jednego śmierdziało wódą a drugi chciał ustawiać instalkę na słuch?!

Wkońcu wylądowałem w Jastrzębiu koło Zofiówki ale to tak przy okazji, z tym że gaziarz był młodszy ode mnie a ja nie też nie jestem stary....

Napisano

> Z tą emulacją sondy jak to sprawdzić?

trzeba się podpiąć do sterownika laptopem z programem serwisowym żeby sprawdzić jak jest skonfigurowany. Nie wiem jak to wygląda w przypadku tec99.

>Co z emulatorem wtrysku?

No może być popsuty lub w ogóle go nie ma. Często emulator jest zintegrowany ze sterownikiem LPG a czasem jest to osobne pudełko.

> Jak przelatam go na benzynie i wskazania sondy będą ok to znaczy że

> tylko emulacja jest kaput,

lub źle ustawiona

czy może się to odbić na konsumpcji

> gazu?

nie

> Lampki check nie mam bo to felicja??!!

to tam nie ma lampki check? icon_eek.gif

Napisano

> lub źle ustawiona

> czy może się to odbić na konsumpcji

> nie

Dlaczego nie? Jak ECU dostaje durnoty w postaci lini śmierci to napewno kombinuje coś z kątem wyprzedzenia zapłonu cfaniaczek.gif

> to tam nie ma lampki check?

W felicji jest elektronika wywodząca się jeszcze z ery kiedy samochody były dla ludzi. Silnik ten pojedzie nawet jak cały osprzęt elektroniczny silnika kaput(z wyjątkiem czujnika halla).Zapewne dlatego nie ma kontrolki pt. czas dać zarobić serwisowi. Wadą tego rozwiązania jest to, że trzeba notować spalanie aby zjarzyć się, że cos jest nie halo i czas sie podpiąć z interfejsem. palacz.gif

Napisano

> Dlaczego nie? Jak ECU dostaje durnoty w postaci lini śmierci to

> napewno kombinuje coś z kątem wyprzedzenia zapłonu

co najwyżej rozjedzie się mapa czasów wtrysku, kąty zapłonu raczej się nie zmienią. Więc to nie będzie miało wpływu na spalanie na LPG.

Napisano
  • Autor

Przegoniłem Felicjana na NoPb i działanie sondy oceniam wzorcowo. Zapłon zimny przez 30 sekund bardzo bogato - 1V, przez kolejne 30 sekund powoli spada aż do ok 0,5V, od tego zaczyna się oscylacja niezależnie czy na wyższych obrotach czy wolnych. Nagłe depnięcie - bogato, powyżej 4000 obr też w miarę bogato 0,68V.

Przełączenie na gaz agonia 0,04V.

Pytanie do fachmanów co mają felicję i gaz...Powinna być emulacja na masę czy nie...Jeżeli nie to jakie są skutki emulacji na masę, ja zauważyłem tylko że jak zimny i przełączę na LPG to cyklicznie lekko spadają obroty tak o ok 100, cykl ok 6 sekund.

Drugie pytanie już do gaziarzy czy do przestawienia emulacji w TEC99 jest potrzebny soft czy wystarczy zworkami pozmieniać?

Trzecie pytanie już do użytkowników felicji czy 768 obrotów to prawidłowe obroty biegu jałowego?

Napisano

> Przełączenie na gaz agonia 0,04V.

To tak jakby reduktor nie podawał lpg lub silnik krokowy się przycinał.

> Pytanie do fachmanów co mają felicję i gaz...Powinna być emulacja na masę czy nie...

Tu może być inny problem, bo emulacja może być zewnętrzna - urządzenie - ja tak miałem, ale u Ciebie tego nie podejrzewam.

> Drugie pytanie już do gaziarzy czy do przestawienia emulacji w TEC99 jest potrzebny soft czy wystarczy zworkami pozmieniać?

Wystarczy zworkami, to jest sterownik, który był pomyślany do konfiguracji zworkami lub za pomocą kompa - jak kto woli ...

Napisano
  • Autor

Przeszukałem fora i jedynie na elektrodzie coś tam znalazłem, ale liczba punktów potrzebna do pobrania mnie przeraziła.

Więc po kolei, wyciągam bezpieczniki od LPG, wykręcam to czarne pudełko TEC99 otwieram i co dalej???

Wie ktoś co w środku przestawić?

Tartarini na TEC99 okazał się mało popularną instalka mad.gif

Napisano

> Przeszukałem fora i jedynie na elektrodzie coś tam znalazłem, ale liczba punktów potrzebna do pobrania mnie przeraziła.

Też mam tam problemy ze ściągnięciem czegoś ...

> Więc po kolei, wyciągam bezpieczniki od LPG, wykręcam to czarne pudełko TEC99 otwieram i co dalej???

> Wie ktoś co w środku przestawić?

Zworki są od spodu - tam gdzie wtyczka połączeniowa, nie trzeba rozbierać komputera. Mam gdzieś skan z instrukcji ustawienia tych zworek, jednak skłaniałbym się ku podłaczeniu pod komputer - tam jest to łatwiejsze i więcej opcji można ustawić.

> Tartarini na TEC99 okazał się mało popularną instalka

Jest bardzo popularna - prawie wszystkie fiaty punto i pandy 1,2 8v na tym jeżdżą, chociaż ostatnio jednak raczej montują sekwencje.

Napisano
  • Autor

Więc nie odbędzie się bez wizyty u gaziarza, sęk w tym. że cwaniaki za byle co żądają 50 zł. Jak niedawno gostek zażądał za regulację 60 zł to go wyśmiałem. Ustawiał na analizator praca trwała 5 minut. Dałem mu 20 i odjechałem, na szczęście nie protestował.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.