Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zwykłe koło zamachowe za miast 2masy?można?

Featured Replies

Napisano

Witam, czeka mnie teraz wymiana koła zamachowego 2masowego i sprzegła. I pojawia sie pytanko: czy mozna zastapić 2masę zwykłym sztywnym kołem zamachowym? czy to jest mozliwe? czy sdą jakies plusy i minusy tego? nic sie nie stanie?? czekam na wasze drodzy koledzy opinie i porady które są bardzo cenne dla Mnie smile.gif pozdrawiam

Napisano

łoezu gdzieś czytałem o takich rzeźbach, ale czy warto?

wymienic wszystko raz, odżałować, osiwiec, ale znowu miec masę kilometrów spokój hmm.gif

Napisano

> Witam, czeka mnie teraz wymiana koła zamachowego 2masowego i

> sprzegła. I pojawia sie pytanko: czy mozna zastapić 2masę

> zwykłym sztywnym kołem zamachowym? czy to jest mozliwe? czy sdą

> jakies plusy i minusy tego? nic sie nie stanie?? czekam na wasze

> drodzy koledzy opinie i porady które są bardzo cenne dla Mnie

> pozdrawiam

jednomasowe koło zamachowe w focusie

Napisano
  • Autor

> jednomasowe koło zamachowe w focusie

aha dziekuję,,,czyli kwetsia zastanowienia się i kwestia pieniążków...

Napisano

> aha dziekuję,,,czyli kwetsia zastanowienia się i kwestia

> pieniążków...

Chyba bardziej zastanowienia, bo kasa to chyba podobna w grę wchodzi.

Napisano

> Kupujesz zestaw z Valeo i potem już tylko samo sprzęgło wymieniasz

Kwestia jak to wpłynie na dłuższą metę na cały zestaw. Wciąż trwa spór czy dwumasa to wymysł inżynierów mający na celu zarabianie na serwisowaniu aut, czy cos jednak potrzebnego.

Napisano
  • Autor

> Kwestia jak to wpłynie na dłuższą metę na cały zestaw. Wciąż trwa

> spór czy dwumasa to wymysł inżynierów mający na celu zarabianie

> na serwisowaniu aut, czy cos jednak potrzebnego.

No własnie, i wciąż nie wiem co wybrać...a czas nagli... kurcze a jakies wyczuwalne zmiany są po wymianie na zwykłe kolo zamachowe??? ktoś wie?

Napisano

> No własnie, i wciąż nie wiem co wybrać...a czas nagli... kurcze a

> jakies wyczuwalne zmiany są po wymianie na zwykłe kolo

> zamachowe??? ktoś wie?

W wątku na forum forda cisza, szkoda bo gość pewnie już trochę nakręcił.

Napisano
  • Autor

> W wątku na forum forda cisza, szkoda bo gość pewnie już trochę

> nakręcił.

Juz kupiłem komplet sprzęgła z dociskiem i kołem zamachowym jednomasywm VALEO za 1440pln. Jutro oddaje autko w ręce mojego zaufanego kącikowego mechanika Pawła i bedzie moją maszynkę uzdrawial:)

Napisano

> Juz kupiłem komplet sprzęgła z dociskiem i kołem zamachowym

> jednomasywm VALEO za 1440pln. Jutro oddaje autko w ręce mojego

> zaufanego kącikowego mechanika Pawła i bedzie moją maszynkę

> uzdrawial:)

No to będziemy się upominać o relację "na żywo" z żywotności jednomasy w Foczce ok.gifwink.gif

A w tym komplecie co kupiłeś był też wysprzęglik??

Napisano

> No to będziemy się upominać o relację "na żywo" z żywotności

> jednomasy w Foczce

> A w tym komplecie co kupiłeś był też wysprzęglik??

a o co chodzi z tym kołem dwumasowym? tak wyszlo ze tez popełniłem foke 1.8 tdci i pewnie kiedys tez to mnie czeka zlosnik.gif

Napisano

> a o co chodzi z tym kołem dwumasowym? tak wyszlo ze tez popełniłem

> foke 1.8 tdci i pewnie kiedys tez to mnie czeka

Za wikipedią:

W silnikach spalinowych czterocylindrowych (i większych) cykle pracy poszczególnych cylindrów wypełniają niemal całkowicie czas pracy silnika. Takie silniki nie wymagają ciężkiego koła zamachowego do podtrzymania ciągłości ruchu silnika, ale w trakcie cyklu pracy energia nie jest dostarczana równomiernie. Redukcja masy koła zamachowego prowadzi do dużych wibracji na małych obrotach silnika. Wibracje te przenoszą się na skrzynię biegów i powodują jej przyspieszone zużycie. Ponadto, silnik ze zbyt lekkim kołem zamachowym może się zatrzymywać przy szybszym puszczeniu sprzęgła. By zapobiec tym zjawiskom stosuje się koło zamachowe dwumasowe. Składa się ono z dwóch lżejszych kół zamachowych połączonych tłumikiem drgań skrętnych. Jedno z kół zespolone jest z silnikiem, drugie ze skrzynią biegów, zaś elementy sprężyste tłumika drgań zapobiegają ich przenoszeniu z silnika na skrzynię biegów.

Dzięki zastosowaniu dwumasowego koła zamachowego zmniejszają się drgania na małych obrotach silnika, zostaje również zmniejszone szarpnięcie w momencie załączania sprzęgła. Ponadto, koło dwumasowe pozwala na zmniejszenie zużycia paliwa o ok. 5% [3] oraz wydłuża czas życia skrzyni biegów i synchronizatorów. Kolejną zaletą stosowania koła dwumasowego jest zmniejszenie opóźnienia przy dodawaniu gazu. Takie rozwiązanie jest jednak droższe od tradycyjnego, ponadto, w wielu przypadkach koło dwumasowe okazywało się elementem o wysokiej awaryjności[4]. Szacuje się, że co czwarty obecnie (2006 r.) produkowany samochód w Europie ma koło zamachowe dwumasowe[3].

Jesto to kolejna część która ma określony czas żywota, i z czasem trzeba je wymienić. Objawy padającej dwumasy to głośne stuki i wibracje przy odpaleniu i gaszeniu auta oraz przy puszczaniu sprzęgła. Kit Valeo o którym pisze kolega jest pomysłem na wyeliminowanie problemu dwumasy, aczkolwiek ciężko stwierdzić czy nie ma to skutków ubocznych dla całości.

Napisano
  • Autor

> No to będziemy się upominać o relację "na żywo" z żywotności

> jednomasy w Foczce

> A w tym komplecie co kupiłeś był też wysprzęglik??

nie, nie było wyśprzęglika ale kupiłem go osobno i gość mi dołożył i był już w tzw. "komplecie"... cool.gif No bedę w miarę upływu czasu informował o uzytkowaniu foczki z takim kólkiiem zamachowskim spineyes.gif

Napisano

> nie, nie było wyśprzęglika ale kupiłem go osobno i gość mi dołożył i

> był już w tzw. "komplecie"... No bedę w miarę upływu czasu

> informował o uzytkowaniu foczki z takim kólkiiem zamachowskim

byłoby fajnie, jeżeli po większym przebiegu nie będzie problemów to byłoby to dobre wyjscie ok.gif

Napisano
  • Autor

> byłoby fajnie, jeżeli po większym przebiegu nie będzie problemów to

> byłoby to dobre wyjscie

no zobaczymy jak to będzie się spisywać... mam nadzieje ze bedzie ok i długo mi posłuży smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.