Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

WARIATOR ZAPŁONU

Featured Replies

Napisano

Witam. Mam pytanie czy miał ktos styczność z takim wariatorem jak na tej aukcji aukcja wariatora zapłonu . chciałbym na jakiej podstawie przyspiesza on zapłon pewnie o stałą wartość w pełnym zakresie obrotów co ? chciałbym wiedzieć czy taki wariator rzeczywiście jest coś w stanie zmienić oczywiście na plus

282188451-waraitor.jpg

Pozdrawiam i liczę na szybką odpowiedz

post-71748-14352501143915_thumb.jpg

Napisano

To nie jest wariator lecz emulator MAP. Choć konsekwencje działania są podobne. Emulator MAP oszukuje ECM podając mu inną wartość podciśnienia w kolektorze niż jest w rzeczywistości. Powoduje to przesuniecie się na mapie kątów zapłonu dając w konsekwencji większy kąt wyprzedzenia. Wariator jest precyzyjniejszy bo przesuwa o konkretny kąt. Natomiast przesunięcie za pomocą emulatora zależne jest od samej mapy dla danej jednostki i tak naprawdę trudno jest je określić jakie wyjdzie. MAP emulator można użyć tylko gdy silnik jest wyposażony w czujnik MAP.

edit.

Nie ma uzależnienia od obrotów więc wg mnie nie jest optymalny.

edit2:

Ani nawet nie ma podłączenia pod TPS co może skutkować problemami z obrotami na biegu jałowym . Jak dla mnie to kicha w ładnym pudełku.

Napisano
  • Autor

> To nie jest wariator lecz emulator MAP. Choć konsekwencje działania

> są podobne. Emulator MAP oszukuje ECM podając mu inną wartość

> podciśnienia w kolektorze niż jest w rzeczywistości. Powoduje to

> przesuniecie się na mapie kątów zapłonu dając w konsekwencji

> większy kąt wyprzedzenia. Wariator jest precyzyjniejszy bo

> przesuwa o konkretny kąt. Natomiast przesunię cie za pomocą

> emulatora zależne jest od samej mapy dla danej jednostki i tak

> naprawdę trudno jest je określić jakie wyjdzie. MAP emulator

> można użyć tylko gdy silnik jest wyposażony w czujnik MAP.

No auto posiada czyjnik podciśnienia MAP a Silnik to 1.2 8v 75km z punto 1. czyli ogólnie powinno zadziałąć to tak?? a nie wiesz może o jaką wartość ten emulator przyśpiesza kąt zapłony i czy komp benzynowy nie bd łapał błędów i rozjeżdzał map benzynowych np?????

Napisano

> No auto posiada czyjnik podciśnienia MAP a Silnik to 1.2 8v 75km z

> punto 1. czyli ogólnie powinno zadziałąć to tak??

właśnie pisałem że wg mnie słabo, ale są to tylko moje przypuszczenia bazujące na doświadczeniu w konstrukcji podobnego ustrojstwa. Nie wiem jednak co on ma w środku.

>a nie wiesz

> może o jaką wartość ten emulator przyśpiesza kąt zapłony i czy

pisałem ze tego nie da się łatwo ustalić ten kąt nie jest stały lecz zależny od mapy katów danego silnika. Szacuje że będzie 4-6 CA

> komp benzynowy nie bd łapał błędów i rozjeżdzał map benzynowych

> np?????

nie ma to związku z mapą czasu wtrysku, albo wpływ jest kosmetyczny

Napisano
  • Autor

> nie ma to związku z mapą czasu wtrysku, albo wpływ jest kosmetyczny

wiesz chodzi o to żeby potem nie tzreba byo co tydzień kompa benzynowego resetować bo nie bedzie chodził jak powiniem. napisze jutro do nich albo zadzwonie i sie dowiem co i jak

Napisano

Mam podobny emulator w Lanosie i prawdę mówiąc nie daje on nic zauważalnego - z dłuższej perspektywy czasu - ponad pół roku.

Napisano

> Mam podobny emulator w Lanosie i prawdę mówiąc nie daje on nic

> zauważalnego - z dłuższej perspektywy czasu - ponad pół roku.

Pewnie z przyczyn o których powyżej pisałem. Skoro nie ma uzależnienia dynamicznej zmiany korekcji sygnału MAP w zależności od obrotów lub choćby TPS to zmiana sygnału MAP jest pewnie ustawiona kosmetycznie żeby, nie było stukania i falowania obrotów na jałowym. Strasznie mnie ciekawi co tam jest w środku. hmm.gif Tak się zastanawiam, że może jest jakis choćby komparator, który dla niskich ciśnień (bieg jałowy, niskie napięcie z MAP) odłącza korektę? hmm.gif Ja tam jest tylko wzmacniacz operacyjny albo nie daj boże zwykły dzielnik rezystancyjny to jest dokładnie jak piszę.

Nie chce ci się zaglądnąć do środka ? wink.gif

Napisano

Wyglądają podobnie. Tzn identyczny system podłączenia - tylko zasilanie i MAP.

Napisano

> Wyglądają podobnie. Tzn identyczny system podłączenia - tylko

> zasilanie i MAP.

Cena też podobna, więc...

Pewnie są zerżnięte z tego samego wzorca. smile.gif

Napisano

> Cena też podobna, więc...

> Pewnie są zerżnięte z tego samego wzorca.

Nie chce ci się zaglądnąć do środka i może jakiegoś fotka szpstryknąć? albo choć spisać jakie tam szczalaczki są?

Napisano

> Nie chce ci się zaglądnąć do środka i może jakiegoś fotka

> szpstryknąć? albo choć spisać jakie tam szczalaczki są?

Ze scalaków to był tam chyba tylko ten LM358N, był też jeden, może dwa tranzystory małej mocy, jakiś kondensator i tak do dziesięciu rezystorów.

Jak mnie kiedyś najdzie, to może tam zaglądne, ale na razie pogoda nie nastraja optymistycznie.

Napisano

OK. Czyli nie jest to zbyt ambitna konstrukcja co potwierdza moje dywagacje na ten temat.

Napisano

> OK. Czyli nie jest to zbyt ambitna konstrukcja

Dlatego pewnie nie działa w praktyce zauważalnie. smile.gif

Napisano

> Dlatego pewnie nie działa w praktyce zauważalnie.

i stąd biorą sie opinie, że wyprzedzanie zapłonu na LPG nic nie daje wink.gif

Napisano

> i stąd biorą sie opinie, że wyprzedzanie zapłonu na LPG nic nie daje

Żeby w przypadku emulatora MAP wiedzieć ile wyniesie wynikowe wyprzedzenie zapłonu, należałoby, poza możliwą do zmierzania charakterystyką emulatora, mieć jeszcze mapę zapłonu konkretnego sterownika, a to już ociera się o abstrakcję.

Napisano

> i stąd biorą sie opinie, że wyprzedzanie zapłonu na LPG nic nie daje

Widze,ze temat odżył. Jesli juz taki MAP moze cos korygowac z zapłonem to tylko w instalkach Ii II gen LPG !! Pisałem w innym watku i powtórze tutaj .

Piszcie Koledzy o tym by nie wprwowadzac w bład uzytkowników sekwencji LPG.

Do poczytania.

http://www.ase11.republika.pl/war-3.pdf

/Uwarunkowania stosowania wariatora MAP /

Napisano

> Żeby w przypadku emulatora MAP wiedzieć ile wyniesie wynikowe

> wyprzedzenie zapłonu, należałoby, poza możliwą do zmierzania

> charakterystyką emulatora, mieć jeszcze mapę zapłonu konkretnego

> sterownika, a to już ociera się o abstrakcję.

Masz absolutną rację. ok.gif Można jedynie dochodzić do tego metodą oceny poprawy momentu obrotowego. Tak naprawdę to nie interesuje nas w szegółach ile ten kąt dla danej rpm. i MAP dokładnie wynosi. Bardziej intertesują nas skutki. Można zrobić testy na hamowani. Lub użyć dupohamowni - wtedy ocena może być subiektywna lecz gdy jednak poprawa jest wyraźna trudno zaprzeczyć iż teoria potwierdza się w praktyce. W przypadku gdy jednak konstrukcja urządzenia od razu daje do myślenia że to nie może dobrze działać - to dziwne aby w praktyce nagle okazało sie inaczej, prawda? smile.gif

Napisano

My tym nie handlujemy. Wystarczy, że sprzedający taką informację podają. smile.gif

Oczywiście, gdyby ktoś pytał, czy to się nada do sekwencji, to bym mu odpowiedział, że zdecydowanie nie.

P.S. Po ponad połrocznym okresie eksploatacji z czystym sumieniem mogę stwierdzić, że i u mnie (II gen w Lanosie) nic to nie daje sensownego. smile.gif

Napisano

> Widze,ze temat odżył. Jesli juz taki MAP moze cos korygowac z

> zapłonem to tylko w instalkach Ii II gen LPG !! Pisałem w innym

> watku i powtórze tutaj .

> Piszcie Koledzy o tym by nie wprwowadzac w bład uzytkowników

> sekwencji LPG.

Pamulab, prześledź cały wątek bo teraz toś wypadł jak Filip z konopii. Nikt z nas nie pisał że emulator MAP nadaje się do sekwencji - bo sie nie nadaje o czym ostrzegał Nuki a także producent tego pudełka o tym ucziwie wspomina. Nie nadaje sie z przyczyn dla większości zrozumiałych.

Napisano

> Pamulab, prześledź cały wątek bo teraz toś wypadł jak Filip z

> konopii.

Spokojnie , bez napinania gumki w majtkach. bbq.gif

Skomentowałem tylko jednozdaniowe stwierdzenie Kolegi nie pierwsze zreszta a wyjasnienia były potem.

Napisano

> P.S. Po ponad połrocznym okresie eksploatacji z czystym sumieniem > mogę stwierdzić, że i u mnie (II gen w Lanosie) nic to nie daje > sensownego.

Po raz kolejny sie zgadzam z opinia Kolegi! waytogo.gif

Napisano

> Po raz kolejny sie zgadzam z opinia Kolegi!

Tak nawiasem mówiąc, to jaki Ty konkretnie miałeś wariator w swoim aucie, bo pamiętam, że pisałeś o problemach i o jego późniejszym usunięciu?

Napisano

> Tak nawiasem mówiąc, to jaki Ty konkretnie miałeś wariator w swoim > aucie, bo pamiętam, że pisałeś o problemach i o jego późniejszym > usunięciu?

Marki-modelu nie pamietam ,juz kupiłem NU z tym ''wariatem''.Było to podpiete do czujnika wału korbowego.

Po wyp..rzeniu w Lublinie u producenta LPG tam zostało w smieciach.

Było zle i na LPG i na Pb. Nie równa praca silnika,wypadanie zapłonów , zamulony i zawyżone zuzycie LPG

Napisano

> Marki-modelu nie pamietam ,juz kupiłem NU z tym ''wariatem''.Było

> to podpiete do czujnika wału korbowego.

> Po wyp..rzeniu w Lublinie u producenta LPG tam zostało w smieciach.

> Było zle i na LPG i na Pb. Nie równa praca silnika,wypadanie zapłonów

> , zamulony i zawyżone zuzycie LPG

Może wariator był uszkodzony?

Gdyby był sprawny, to nawet za używkę mógłbyś wziąść ze 250 zł lekko licząc.

Napisano

> Może wariator był uszkodzony?

> Gdyby był sprawny, to nawet za używkę mógłbyś wziąść ze 250 zł lekko > licząc.

Był ''sprawny'' niezle mieszał p 270747800-sex.gif ..lony

Po zakupie NU - instalka miała rok i była na gwarancji -pytałem sprzedajacego co to za ''ustrojstwo'' bo były problemy z LPG i lokalny serwis nie mogłl sobie poradzić.Powiedział ,że to ''poprawiacz'' zapłonu załozony razem z instalka LPG - bo tak bedzie lepiej wg montażysty angryfire.gif

Po kilku wizytach w serwisie LPG u mnie i typowych reakcjach gazowników ...panieeee to wina swiec , przewodów . pewnie na benzynie cos nie halo i trzeba sprawdzic skanerem -kasa leciała a problem pozostawał.

Pojechałem do producenta instalki w Lublinie i ..

kierownik serwisu tylko zobaczył co jest pod maska -wydał wyrok- proszę na warsztat i prosze o ksiazke gwarancyjna.

Po chwili były wykonane zdjecia instalacji ,wykresy zapłonu -posiadaja własna hamownie -wykresy kalibracji instalki LPG i informacja dla mnie.

Pan wysle to ustrojstwo do zakładu montazowego i poprosi o zwrot kasy ,my wysyłamy zdjecia do niego z ''komentazem'' /bo to ich autoryzacja/ - był jeszcze nie prawidłowo podpiety MAP od LPG .

Samochod nie wyjechał z zakladu po wgraniu nowego softu - jak kilka razy u mnie w serwisie na kalibracje bo to panie trzeba !

Odebrałem go z informacja Prosze jechac do domu !

Pojechałem i jezdze do dzis a mineło 3 lata od tej pory.

Zazdwoniłem do instlatora czy mu to odsyłac i poprosiłem o zwrot pieniedzy za poprawe instalacji.Nie chciał tego wariata -wiec go wyp..liłem na miejscu.Opinia moja o nim była zbiezna z opinia serwisu .Miałem taka jak tylko sie dowiedziałem co to jest ale nie mogłem sam ingerowac bo instalka na gwarancji.

Napisano

My tu o emulatorze MAP a ty ciągle o tym twoim wariatorze. To są dwie różne rzeczy i zupełnie wg innych zasad dochodzi w nich do wyprzedzenia zapłonu.

Napisano

No właśnie . Jak dla mnie to on był spsuty lub źle podłączony albo nieprawidłowo skonfigurowany. A może to był właśnie założony emu MAP do sekwencji wink.gif wtedy nie dziwota.

Napisano

> My tu o emulatorze MAP a ty ciągle o tym twoim wariatorze. To są dwie > różne rzeczy i zupełnie wg innych zasad dochodzi w nich do > wyprzedzenia zapłonu.

Przestań się czepiać!!!! klnie.gif

Wiem o czym jest watek .

Nie rozmawiałem z Tobą !!! sciana.gif

Było pytanie to na nie odpowiedziałem!!!!

CO BYŁO ZAŁOZONE U MNIE TO JA WIEM LEPIEJ !!!

Napisano

> Przestań się czepiać!!!!

pofolguj nerwom, bo nie ma o co

> Wiem o czym jest watek .

> Nie rozmawiałem z Tobą !!!

yikes.gif to jest forum , pywatne dyskusje to na priva wysyłaj

Napisano

> No właśnie . Jak dla mnie to on był spsuty lub źle podłączony albo

> nieprawidłowo skonfigurowany.

Mi to też nie pasuje, ale nie ma co dyskutować, bo jest już na to o dobrych kilka miesięcy za późno. smile.gif

A może to był właśnie założony emu

> MAP do sekwencji wtedy nie dziwota.

Nie no, to już wyjaśniliśmy. smile.gif

Napisano

z_lol1.gif > to jest forum ,

No własnie !!!Dla wszystkich nie tylko dla Kolegi !

Napisano

> No własnie !!!Dla wszystkich nie tylko dla Kolegi !

zolta.gif

Kolego ty tak piszesz żeby tylko coś napisać? Zaczynam rozumieć ten podpis pod nickiem. Forum jest dla wszystkich i nikomu nie zabraniam sie wypowiadać o ile nie zostaje naruszona netykieta. Proszę nie rzucać oszczerstw. Tak nawiasem mówiąc w całej swojej historii moderowania zbanowałem tylko jednego uczestnika (za inwektywy rzucane pod adresem drugiego).

EOT.

Napisano

> Kolego ty tak piszesz żeby tylko coś napisać?

Nikomu nie wcinałem sie do rozmowy by ''tylko cos napisac'' i to jest oszczerstwo ale Kolegi.

Cyt wyp.Kolegi cfaniaczek.gif

''My tu o emulatorze MAP a ty ciągle o tym twoim wariatorze.''

Jakie ciagle ? Ile razy i gdzie ?To tez jest oszczerswo.

Kolega ''Nuki_tsw'' zadał pytanie wiec odpowiedziałem.

Zaczynam rozumieć ten > podpis pod nickiem.

Nie mam z nim nic wspólnego -pretensje to admina za regulamin nadawania podpisów pod nickem. spineyes.gif

A jesli chodzi o podpis w ''stopce'' bo chyba o to chodzi Koledze swiety.gif to znaczy tyle samo co Kolegi też w stopce.

> Proszę nie rzucać oszczerstw.

Tez o to proszę!

Tak nawiasem mówiąc w całej swojej

> historii moderowania zbanowałem tylko jednego uczestnika (za

> inwektywy rzucane pod adresem drugiego).

Jesli zasłuzyłem na admin.gif to uznam siłe władzy ale nie siłę argumentów.

EOT I AMEN

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.