Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

tylne amory a wynik na przeglądzie

Featured Replies

Napisano

zastanawia mnie ze od praktycznie nowosci pojazdu (obecnie 40tys) wychodzi mi ze tylne amory słabo tłumią wyjmowalem je nawet i stawiaja ostry opor przy rozciaganiu sam nie wiem czy moze gazowe kupic jakies kayaby czy co?

Napisano

IMO wynik na przeglądzie nie jest miarodajny. Moje niedawno były mierzone właśnie na przeglądzie, pierwszy wynik ok. 45%, drugi już ponad 70% 270751858-jezyk.gif

pozdr

Napisano
  • Autor

> IMO wynik na przeglądzie nie jest miarodajny. Moje niedawno były

> mierzone właśnie na przeglądzie, pierwszy wynik ok. 45%, drugi

> już ponad 70%

> pozdr

czyli nie wymieniam ...

Napisano

Kumpel robi badania na mgr. stacji diagnostycznych.

Wsadził nowe amory do auta (toyota) i w ciągu 2 dni zaliczył chyba ze 20 stacji - wyniki od 58%-79%.

Dodam ze nowe amory powinny mieć 80% z przodu, z tyłu praktycznie wychodzi trochę mniej

Napisano

Miałem tak samo w sieniasie 1.1 żony ale znajomy z ASO gdzie też robie przeglądy powiedział że to tak wychodzi. Szczególnie w małych autach jak seicento tył samochodu jest lekki i maszyna diagnostyczna odczytuje to jako mała sprawność amorów.

Napisano

> zastanawia mnie ze od praktycznie nowosci pojazdu (obecnie 40tys)

> wychodzi mi ze tylne amory słabo tłumią wyjmowalem je nawet i

> stawiaja ostry opor przy rozciaganiu sam nie wiem czy moze

> gazowe kupic jakies kayaby czy co?

To badanie niewiele mówi, w sumie wynik może nie mieć wiele wspólnego z tłumieniem.

Znam przypadek samochodu który z roku na rok dostawał coraz wyższe oceny w tym badaniu, a raczej amortyzatory mu nie młodniały.

W czasie badania koło jest szarpane z niewielką amplitudą, z różnymi częstotliwościami i cały czas badany jest nacisk koła na płytę. Wynik to stosunek nacisku statycznego do najmniejszego zanotowanego nacisku dynamicznego. Duży wpływ na wynik ma np. ciężar koła, czy stopień napompowania opon.

W samochodach z lekkim tyłem (np. Cento) wyniki na tylnej osi są niższe.

Jeżeli robisz regularnie badania na tej samej stacji z tak samo napompowanymi oponami, to coś złego oznacza jeżeli któregoś razu wynik nagle się zmieni (nie ważne czy wzrośnie czy zmaleje - oznacza to że coś się stało z amortyzatorem).

Ewentualnie jak prawe i lewe koło podaje inaczej, to również świadczy o problemach, no bo jest brak symetrii w działaniu zawieszenia.

Interpretacja wyników jest często dość szkodliwa, bo wielu ludzi myli ten wynik ze stanem amortyzatorów i potem nieporozumienia - albo ktoś myśli że go "orżnęli" sprzedając częściowo zużyte amortyzatory, bo mu na badaniu nowego samochodu wyszło 70%, a nie 100%. Albo gorzej - ktoś na kompletnie zużytym zawieszeniu dostaje wynik 50% i uspokojony stwierdza, że spokojnie jeszcze przejeździ drugie tyle.

Dla porównania nowe zawieszenie na Bilsteinach B6 i seryjnych sprężynach Sportingowych u mnie pokazało AFAIR 82% z przodu i 55% z tyłu (sprawdziłem przy okazji ważenia samochodu).

No i właśnie - największa zaleta tego badania jest taka, że można na nim odczytać nacisk statyczny na każde koło i sprawdzić wagę i wyważenie samochodu smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.