Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaką kupić cewkę zapłonową?

Featured Replies

Napisano

Rozleciała mi się cewka zapłonowa - popękała obudowa. Cewka była niby firmowa - Bosch.

Teraz mam dylemat co kupić - używkę "nie wiadomo jaką" za 50zł, nowe "nie wiadomo co" (tzn. jakiś zamiennik pod którym nie podpisała się żadna znana firma) za 100zł, nowego Boscha za 300zł, czy nowe Beru za 500zł.

Oczywiście chciałbym wydać jak najmniej, ale z drugiej strony nie chcę za chwile operacji powtarzać.

A może ma ktoś taką sprawną cewkę do sprzedania?

Chodzi o cewkę do silnika Punto II 1.2 16V 80KM (taki mam swapowany) - w jednej obudowie dwie cewki (cztery wyjścia przewodów WN).

Taka jak na tej aukcji (dobre zdjęcie tu jest): http://www.allegro.pl/item592794477_cewka_zaplonowa_polonez_fiat_lancia_alfa_bosch.html

Napisano

Jesli sa takie same jak w 1.1 to mam dwie nowki, Magneti Marelli, czyli Fiata. Jak jestes zainteresowany to zapraszam na priv.

Wg. allegro powinna byc taka sama, chociaz ja mam dwie oddzielnie, a nie jednak jak pokazales.

Napisano
  • Autor

> Jesli sa takie same jak w 1.1 to mam dwie nowki, Magneti Marelli,

> czyli Fiata. Jak jestes zainteresowany to zapraszam na priv.

> Wg. allegro powinna byc taka sama, chociaz ja mam dwie oddzielnie, a

> nie jednak jak pokazales.

Niestety nie są takie same - w 1.1 są dwie osobne cewki, w moim 1.2 jest jedna duża cewka podwójna.

Ewentualnie mógłbym przerobić mocowanie i sterowanie, ale póki co spróbuje kupić taką jak miałem do tej pory.

Napisano

> Taka jak na tej aukcji (dobre zdjęcie tu jest):

> http://www.allegro.pl/item592794477_cewka_zaplonowa_polonez_fiat_lancia_alfa_bosch.html

Ja sie podlacze pod temat z troche innym pytaniem. W tych nowych cewkach z 4 wejsciami na przewody WN jak na aukcji podanej wyzej jest wejscie na wtyczke 3 pinowa.

Chcac przerobic cewki na podwojne jak w 1.1/1.2.

Z tej tez wtyczki 3pinowej - 1 przewod to masa? a pozostale dwa przewody z ta masa maja isc do do gniazd 2 pinowych na podwojnych cewkach?

Napisano
  • Autor

> Ja sie podlacze pod temat z troche innym pytaniem. W tych nowych

> cewkach z 4 wejsciami na przewody WN jak na aukcji podanej wyzej

> jest wejscie na wtyczke 3 pinowa.

> Chcac przerobic cewki na podwojne jak w 1.1/1.2.

Rozważałem też takie rozwiązanie, ale w sumie po co to robić?

Musisz wymienić cewki i powinieneś też wymienić obudowę silnika z tej strony z której zamocowane są cewki, bo mocowanie które masz teraz nie będzie pasować (no chyba że będziesz robił po druciarsku).

Nie lepiej kupić taką poczwórną cewkę? Przecież to nie pada zbyt często - jak teraz wymienisz cewkę to masz duże szanse że wystarczy do końca życia samochodu.

> Z tej tez wtyczki 3pinowej - 1 przewod to masa? a pozostale dwa

> przewody z ta masa maja isc do do gniazd 2 pinowych na

> podwojnych cewkach?

Środkowy przewód w złączu 3 stykowym to wspólny + podawany przez przekaźnik.

Pozostałe dwa piny to - sterowane przez ECU.

Więc jeżeli chcesz przerobić na stare cewki musisz rozdzielić ten środkowy przewód na dwa i podłączyć go do plusów obu cewek, no a minusy to już jeden do jednej, drugi do drugiej cewki.

Napisano

Jakby ktos chcial to mam tez mocowanie cewek od 1.1, z tym ze jest ulamane miejsce na otwor najnizszej sruby, jednak powinno sie trzymac jakby dac wieksza podkladke.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.