Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

silnik krokowy i ECU

Featured Replies

Napisano

a wiec sprawa ma sie nastepujaco:

pare mieisecy temu padl mi silnik krokowy. silnik mial wolne oborty na pozimie okolo 2000rpm. co chwile odcinalo doplyw paliwa. problem znikal po dodaniu gazu. po odpieciu silniczka krokowego wszystko sie uspokoilo. wolne oboroty mialem ustawione na pozimie okolo 850rpm za pomoca srub do naciagu linki gazu.

ostatnio kupilem na zlomie silnik krokowy. wpialem go i wychodzi na to, ze wogole nie dziala (popychacz sie nie wysuwa, oborty sie nie podnosza). zrobilem reset ECU-nie pomoglo. rozlozylem krokowca, wyczyscielm styki (wydaja sie byc w porzadku), nasmarowalem wszystko na wypadek gdyby mialo chodzic na sucho. zalozylem i dalej pupa.gif

moje pytanie:

czy da sie jakos sprawdzic czy silniczek dziala bez wpinania go pod wtyczke w samochodzie? czy jest mozliwe aby cos sie pochrzanilo w ECU przez kilkumiesieczna jazde bez silniczka?

Napisano

Sprawdzisz miernikiem. Dwa styki w złączce są od mikrowyłącznika na końcu trzpienia. Naciskając i puszczając końcówkę trzpienia powinieneś na omomierzu mieć raz przerwę, raz zwarcie. Druga para to uzwojenie silnika i jeśli podasz na nie napięcie to silnik powinien ruszyć i wsunąć lub wysunąć trzpień zależnie od polaryzacji. Tylko nie podaj napięcia na mikrowyłącznik bo uszkodzisz go. W każdym razie 1 i 2 styk to mikrowyłącznik a 3 i 4 to uzwojenie silnika. Sam musisz obadać od której strony liczyć aby numeracja zgadzała się z mechanizmami.

Napisano
  • Autor

> Sprawdzisz miernikiem.

dobrze, ze swego czasu zaopatrzylem sie w takowy. moze i jest badziewny, ale dziala grinser006.gif

>Dwa styki w złączce są od mikrowyłącznika na

> końcu trzpienia. Naciskając i puszczając końcówkę trzpienia

> powinieneś na omomierzu mieć raz przerwę, raz zwarcie.

sprawdze. przyznam, ze niewdzialem, ze koncowka ma cos do rzeczy choc zastanowilo mnie skad u niej mozliwosc ruchu.

>Druga para to uzwojenie silnika i jeśli podasz na nie napięcie to

> silnik powinien ruszyć i wsunąć lub wysunąć trzpień zależnie od

> polaryzacji.

no i tu mam problem. na silniczku pisze 13V wnioskuje wiec, ze z takim napieciem lub nizszym bedzie on pracowal. nie wiem tylko jakie natezenie pradu moge podac aby go nie spalic. myslalem o wykorzystaniu zasilacza od kompa bo nic innego nie mam pod reka a pomysl z prostownikiem dosc szybko wydal mi sie neidorzeczny wink.gif

>Tylko nie podaj napięcia na mikrowyłącznik bo

> uszkodzisz go.

czyli najpierw metoda prob i bledow szukamy stykow mikrowylacznika hmm.gif

>W każdym razie 1 i 2 styk to mikrowyłącznik a 3 i

> 4 to uzwojenie silnika. Sam musisz obadać od której strony

> liczyć aby numeracja zgadzała się z mechanizmami.

a teraz pytanie: co jesli mikrowylacznik jest zepsuty a silnik dziala? jakie beda objawy? bo wnioskuje, ze jesli silniczek padl to zwyczajnie nie bedzie to chodzilo smirk.gif

Napisano

> dobrze, ze swego czasu zaopatrzylem sie w takowy. moze i jest

> badziewny, ale dziala

> sprawdze. przyznam, ze niewdzialem, ze koncowka ma cos do rzeczy choc

> zastanowilo mnie skad u niej mozliwosc ruchu.

> no i tu mam problem. na silniczku pisze 13V wnioskuje wiec, ze z

> takim napieciem lub nizszym bedzie on pracowal. nie wiem tylko

> jakie natezenie pradu moge podac aby go nie spalic. myslalem o

> wykorzystaniu zasilacza od kompa bo nic innego nie mam pod reka

> a pomysl z prostownikiem dosc szybko wydal mi sie neidorzeczny

13V to 13V - podlacz pod byle co co ma takie napiecie i krokowy nie dioda - wezmie tyle pradu ile potrzebuje ok.gif NO i ile nie bedzie chcial wiecej niz da rade wypuscic z siebie zrodlo wink.gif Najlepiej na krotko pod AKU smile.gif

> czyli najpierw metoda prob i bledow szukamy stykow mikrowylacznika

> a teraz pytanie: co jesli mikrowylacznik jest zepsuty a silnik

> dziala? jakie beda objawy? bo wnioskuje, ze jesli silniczek padl

> to zwyczajnie nie bedzie to chodzilo

Napisano

>.......

> a teraz pytanie: co jesli mikrowylacznik jest zepsuty a silnik

> dziala? jakie beda objawy? bo wnioskuje, ze jesli silniczek padl

> to zwyczajnie nie bedzie to chodzilo

Z mikrowyłącznika idzie informacja do komputera o sterowaniu przepustnicy przez krokowy (bieg jałowy) i wtedy ECU steruje krokowym tak aby utrzymać stabilne obroty biegu jałowego. Jeśli nie dostaje tej informacji pewnie prechodzi w tryb awaryjny albo uznaje że kieowiec wcisnął pedał gazu i zaprzestaje regulacji.

Możesz rozłożyć go na części i spróbować znależć i usunąć usterkę.

Napisano

Możesz zrobić mu test: Uchyl lekko przepustnicę i nacśnij paznokciem na końcówkę trzpienia. Trzpień powinien wsunąć się do środka jeśli krokowy jest sprawny.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.